Fast
Campioane cu revenire

Pliskova, Goerges și Nishikori întregesc lista primilor campioni ai anului. Bianca Andreescu își oprește parcursul grozav în finală

Treizecizero | 6 ianuarie 2019

În ceea ce a fost ultima săptămână în care Brisbane are atât turneu feminin, cât și masculin, Karolina Pliskova și Kei Nishikori și-au trecut numele pe lista campionilor la puternicul turneu de început de sezon. În cazul Karolinei, este al doilea trofeu la Brisbane; pentru Kei este primul, venit la a noua participare.

De anul viitor, turneul masculin va lăsa loc meciurilor din cadrul ATP Cup; nu e încă anunțat oficial, dar Brisbane este mai mult ca sigur unul dintre orașele care vor găzdui meciuri din cadrul grupelor viitoarei competiții pe echipe, care va debuta pe 3 ianuarie, anul viitor, și care va aduce la start 24 de țări. Turneul feminin ar trebui să nu fie afectat, dar nimic nu e sigur la acest moment și sunt puțini cei care știu exact ce se va întâmpla din 2020. Până la un anunț oficial, există inclusiv posibilitatea ca tenisul feminin să trebuiască să piardă atât Brisbane, cât și Hopman Cup pentru ca tenisul masculin să acomodeze apariția altei competiții pe echipe naționale. A doua desfășurată într-un interval de 5-6 săptămâni (după Davis Cup, care se va desfășura la final de noiembrie).

Așadar, nu știm dacă Karolina Pliskova este ultima campioană pe o listă impresionantă de nume care s-au impus la Brisbane în acești ani, însă știm că Kei Nishikori e mai mult ca sigur ultimul campion. Japonezul avea mare nevoie de un titlu și l-a obținut contra lui Daniil Medvedev. Kei pierduse ultimele nouă finale ATP jucate, inclusiv una la Brisbane, acum doi ani, și a avut de așteptat trei ani de la precedentul său trofeu. Acum, starul asiatic își ridică totalul de titluri ATP la cota 12.

A fost, de asemenea, și o revanșă prețioasă pentru Nishikori, care cedase una dintre acele nouă finale consecutive chiar în fața lui Medvedev, și nu oriunde, ci la Tokyo, anul trecut. După ce a pierdut primele trei game-uri ale meciului de azi, Nishikori s-a asigurat că nu va fi un deja-vu, obținând trofeul în trei seturi, 6-4, 3-6, 6-2.

Karolina Pliskova a trăit mult mai periculos de atât. Cehoaica a revenit de la 4-6, 3-5 și două puncte de înfrângere contra Lesiei Tsurenko. Dar o serie de 13 puncte consecutive reușite de Karolina au ajutat-o să transforme deficitul într-un 4-6, 7-5, 6-2. Faptul că Tsurenko (care avea un bilanț de 4-0 în finale) și-a sucit glezna în setul trei a contribuit, de asemenea, dar Pliskova părea deja dezlănțuită.

Cehoaica devine a treia jucătoare care câștigă de două ori Brisbane, alături de Serena Williams și Victoria Azarenka.

Tot cu o revenire s-a scris și povestea finalei de la Auckland, unde Bianca Andreescu era pe punctul să-și ducă la bun sfârșit un parcurs superb, poate cea mai frumoasă poveste a începutului de sezon. Bianca a condus cu 6-2, 5-4 contra Juliei Goerges, arătând același tenis bogat și închegat care a ajutat-o să le bată pe Wozniacki sau pe Venus în tururile anterioare. Dar Julia, campioană și anul trecut la Auckland, a reușit să reziste pentru 5-5 și să găsească câteva retururi puternice, care au ajutat-o pentru un nou break la 6-5. „Am încercat să nu mă gândesc la victorie, dar evident că în mintea mea începuseră să apară gânduri de genul, oh, Doamne, sunt la un game de titlu! Ea a început să-și găsească loviturile și cred că așa s-au schimbat lucrurile”, a admis franc Bianca.

Într-adevăr, în setul al treilea Bianca a resimțit efectul. Conștientizarea a cât de aproape ești de victorie și apoi dezumflarea care vine inevitabil după ce obiectivul de care erai atât de aproape se îndepărtează brusc e una dintre combinațiile care se joacă în cele mai cinice moduri cu minților jucătorilor de tenis. Bianca a resimțit, de asemenea, și oboseala, ascunsă până atunci de adrenalină. Goerges, care a vorbit apoi despre cum a învățat în acești ani de ascensiune în clasament că nu trebuie să se oprească niciodată din căutat soluții, a accelerat și a fugit cu setul decisiv, 6-2.

Este al doilea titlu consecutiv reușit de Goerges la Auckland. „Bianca a jucat un tenis grozav azi, diferit de cel al multor alte jucătoare din circuit. Sunt sigură că vom mai auzi multe de ea”, a spus jucătoarea germană.

„E dezamăgitor, dar nu mă pot plânge. Am jucat calificări, nu se presupunea că aș ajunge să joc finala. Sunt foarte mândră de cum am reușit să rezist mental toată săptămâna. Probabil că mă voi gândi la toate astea câteva zile, dar nu e nimic de plâns aici. Am avut o săptămână grozavă, am bătut câteva jucătoare de top și sunt foarte mândră de mine. Tenisul meu a evoluat de la primul meci și până la ultimul și sper să pot să duc asta mai departe la următoarele turnee”, a spus Bianca, despre care am scris pe larg aici.

https://twitter.com/WTA/status/1081855741542178816

https://twitter.com/Camelia30_0/status/1081836118251917312

https://twitter.com/Camelia30_0/status/1081837342980227072