Fast
Mai e nevoie de timp

Obișnuită cu revenirile după accidentări, Mihaela Buzărnescu începe o alta. Deocamdată, cu o înfrângere la Beijing

Radu Marina | 1 octombrie 2018

Nu e o noutate că revenirile sunt complicate și necesită timp. În ultimii doi ani și jumătate, atât în circuitul WTA, cât și în ATP am putut observa cu lux de amănunte cât de lung, dificil și plin de incertitudini poate fi drumul acesta al revenirii – chiar și la case mai mari. E un întreg proces pentru care e nevoie de multă răbdare.

Pentru Mihaela Buzărnescu, revenirea înseamnă deocamdată o victorie la dublu, alături de Monica Niculescu, dar cu o înfrângere în primul meci de simplu, 6-3, 6-1, luni dimineața, cu Aliaksandra Sasnovich, în primul tur la Beijing.

Întoarsă după o accidentare deloc simplă la glezna piciorului drept, din cauza căreia a fost obligată să stea departe de teren mai bine de două luni, cu o adversară care a făcut totul corect, Mihaela a rezistat doar puțin peste o oră. N-a fost așa cum și-ar fi dorit, cum ne-am fi dorit, dar ca desfășurare a fost exact imaginea pe care am văzut-o în atâtea meciuri la jucătorii reveniți după o pauză: precaută, ezitantă, fără prea multă încredere și temătoare în deplasare.

Lucruri normale, de altfel, dat fiind contextul. E normal să eziți, să nu-ți găsești ritmul obișnuit, să alternezi puncte bine jucate cu erori ușoare și să fii precaut în deplasare în primul tău meci la întoarcerea după o accidentare urâtă. I-am putut vedea pe Novak Djokovic, Serena Williams, Stan Wawrinka sau Andy Murray reacționând la fel și având aceeași reticență și dificultate în a-și regăsi timing-ul loviturilor la revenirea în circuit.

Probabil Mihaela ar fi putut obține mai mult de la acest meci, dacă adversara ar fi intrat, pentru scurtă vreme, într-o zonă mai gri. Însă aici intervine și meritul bielorusei, care a jucat curat cap-coadă, fără căderi. Au existat, în primul set, câteva șanse pentru Micki de a egala la 4, nu le-a luat, asta și pentru că Sasnovich a servit excelent în astfel de momente, și așa cum se întâmplă de cele mai multe ori când ratezi mingi de break, în game-ul următor și-a cedat serva, suficient ca setul întâi să se ducă.

Septimiu Frățilă, antrenorul Mihaelei, a sfătuit-o în repetate rânduri la OCC să-și pună în funcțiune una din armele sale de bază: schimbările de direcție. Problema principală aici este că acele schimbări de direcție excelente pe care Buzărnescu le reușește vin pe fondul unei deplasări exemplare (e tot timpul pe vârfuri, pasul în față, pași mici), adică ceva ce Mihaela încă nu poate face la capacitate maximă acum. A încercat, i-a reușit în câteva rânduri, dar încă există rețineri, și neavând meciuri în picioare și nici încredere, preferă un joc mai pasiv, merge la siguranță.

Partea bună în toată această poveste e că toate lucrurile astea se pot rezolva, în timp. Singura temere aici este ca accidentarea să nu persiste – dacă a dispărut, atunci totul e excelent. De asemenea, faptul că Mihaela e încă la dublu e iarăși un plus, pentru că poate folosi oportunitatea unor altor meciuri oficiale pentru a-și regla unele lovituri (azi returul a fost complet defazat) și a începe să prindă din nou încredere și siguranță în jocul ei. Și, desigur, mai are și avantajul experienței la acest capitol. E timpul ca toate acele neplăceri cu accidentările din trecut să-și arate acum un beneficiu neașteptat: Mihaela e o jucătoare care a trecut prin multe episoade grele, știe că a mai fost pe aici și a demonstrat deja că e capabilă să revină la un nivel înalt.

Mihaela și Monica sunt ultimele românce rămase în turneu, după ce Raluca Olaru, proaspăt venită după o finală alături de Irina Begu la Tashkent, a pierdut alături de Kirsten Flipkens un meci strâns cu Makarova/Hradecka (6-2, 2-6, 10-7). Dublul Buzărnescu/Niculescu joacă împotriva Rosolska/Spears în optimi.

***

Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:

1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona se pregătește să încheie un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.

2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!

3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.

4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.

5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for. 

6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.

Verifică aici toate produsele din Shop.