Fast
Novak câștigă US Open, ajunge la 14!

Novak Djokovic recucerește New York-ul, câștigă al doilea titlu de Slam la rând și al 14-lea al carierei!

Treizecizero | 10 septembrie 2018
US Open este oferit de

Novak Djokovic redevine campionul la US Open, primul său titlu la New York din 2015 încoace, al treilea al carierei și al 14-lea în total. Novak, care reușește dubla Wimbledon-US Open, l-a învins pe Juan Martin Del Potro în trei seturi, 6-3, 7-6, 6-3, cu o evoluție cap-coadă impecabilă.

Cronica și analiza finalei, aici.

Primul set s-a scurs într-un ritm relativ cuminte până la 4-3, când Djokovic a făcut unul dintre acele game-uri vintage cu care obișnuia să rupă spiritul adversarilor săi în vremurile bune. Vremuri bune care s-au întors acum. De la 40-0 pentru argentinian, Djokovic a reușit o serie de returi în stilu-i caracteristic și a făcut break, servind apoi setul.

Novak a luat momentul bun și în setul al doilea, când a bătut la poarta lui Delpo pentru un break încă din startul setului. L-a obținut la încercarea următoare și conducea cu 3-1 când Juan Martin, în pericol să piardă contactul cu adversarul său, a dat drumul la lovituri și a prins o serie excelentă. A egalat la 3 și a forțat un al doilea break consecutiv. Djokovic s-a clătinat, dar nu a căzut din picioare, rezistând unui game-mamut, de peste 20 de minute, pentru a egala la 4. Cei doi nu și-au mai periclitat serviciile unul altuia în cele ce au urmat, așa că s-a ajuns în tiebreak. Aici, ordinea a fost inversă: Del Potro a fost cel care s-a desprins la 3-1 și mai avea un serviciu, dar forehandul l-a trădat în câteva rânduri și Djokovic a luat setul și o opțiune mare pentru titlu.

Setul al treilea a păstrat oarecum același tipar: Djokovic, agil și prezent peste tot, s-a desprins iarăși la 3-1. Din nou a venit parcă de nicăieri un comeback pentru Delpo. Însă argentinianul a făcut eforturi prea mari pentru toate acele mici reveniri și nu le-a mai putut susține. Djokovic a făcut break-ul decisiv la 5-3 și l-a consolidat apoi pentru victorie: 6-3, 7-6, 6-3.

Este cel de-al treilea titlu la New York pentru Djokovic, din opt finale. Novak îl egalează pe Pete Sampras la 14 titluri, ambii fiind pe locul al treilea în ierarhia all-time a titlurilor de Grand Slam, după Federer (20) și Nadal (17); sârbul ia, de asemenea, și o opțiune serioasă pentru a ataca, la final de an, locul 1, deținut în continuare de Rafael Nadal.

Juan Martin rămâne cu satisfacția unui turneu excelent și prezența într-o a doua finală de Grand Slam a carierei. Azi a dat însă peste un adversar superior, care nu i-a lăsat mai mult de câteva jumătăți de șanse.

Este completarea unei reveniri senzaționale pentru Novak Djokovic. Sârbul începuse anul foarte slab, iar în martie, în dubla Indian Wells – Miami, a atins probabil punctul cel mai de jos al ultimilor doi ani, unii presărați de probleme. Dar, treptat, el și-a revenit pe zgură, iar pe iarbă și-a pornit ascensiunea: a câștigat Wimbledon, apoi a câștigat prima dată Cincinnati, iar acum triumfă din nou la US Open.

Cu acest meci s-au încheiat turneele de Grand Slam ale anului 2018. Cei trei giganți care acum ocupă primele trei locuri în clasamentul all-time și-au împărțit titlurile în circuitul masculin: Federer – Australian Open, Nadal – Roland Garros, Djokovic – Wimbledon & US Open. Tot ei trei ocupă și primele trei locuri ale clasamentului la zi, în ordinea Rafa-Roger-Novak. Adică aceeași ordine ca acum 10 ani.

Pe larg, despre finală.

 

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Aproape SOLD-OUT

Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să folosești negativitatea ca motivație suplimentară

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ!

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Articolele 30-0 sunt susținute de