Fast
Turneu bun pentru Stan și Andy

Murray și Wawrinka se văd în semifinalele Roland Garros al doilea an consecutiv

Radu Marina | 8 iunie 2017
Roland Garros este oferit de

Stan Wawrinka l-a învins categoric cu 6-3, 6-3, 6-1 pe Marin Cilic, într-un meci în care a arătat impecabil și l-a dominat serios pe Cilic în majoritatatea timpului. Stan se califică astfel în a treia semifinală consecutivă la Roland Garros (a câștigat titlul în 2015) și urmează să-l întâlnească pe Andy Murray care a trecut în patru seturi de Kei Nishikori, în reeditarea semifinalei de anul trecut.

Meciul dintre Wawrinka și Cilic a arătat încă o dată cât de important e matchup-ul în tenis. În 14 meciuri jucate, Cilic a reușit să îl învingă pe elvețian doar de două ori, iar ultima dată când se întâmpla asta a fost acum 7 ani. Cauza principală e că tot ce face Cilic poate face și Wawrinka, dar mai bine și mai în forță, iar asta s-a reflectat perfect în toate cele trei seturi de astăzi, când în multe momente croatul nu a avut mai nicio replică sau soluție.

https://twitter.com/rolandgarros/status/872508250104758276

Cilic a încercat în câteva rânduri să iasă din jocul de forță de pe linia de fund care îi era complet defavorabil și a încercat câteva veniri la fileu, ceva slice-uri de rever și câteva lovituri în contre-pied. Pe moment au mers, i-au adus câteva puncte, dar probabil că a fost greu de susținut pe termen lung, pentru că treptat a revenit la ceea ce știe el să facă mai bine: să lovească plat, tare și să fie agresiv, adică un stil care se pliază perfect pe ceea ce face Wawrinka. Așa că de la acele șanse de break avute la începutul setului doi, Cilic a mai făcut doar 3 game-uri până la finalul meciului, fiind dominat la mai toate capitolele de elvețian. Wawrinka ajunge în semifinale într-o formă excelentă, nu a pierdut niciun set în cele cinci meciuri și, poate cel mai important, pe tot parcursul acestor ultime două săptămâni (incluzând aici și titlul de la Geneva) a părut foarte concentrat, nu a avut nicio cădere și a arătat multă siguranță.

La rândul său, Andy Murray a trecut de Kei Nishikori în patru seturi și se califică pentru a patra oară consecutiv în semifinale la Paris. Nu a fost cel mai bun meci făcut de Murray, dar britanicul a excelat în momentele importante a excelat.

A fost un prim set entuziasmant făcut de japonez, în care Kei a lovit foarte rapid și a încercat ca de fiecare dată să îl țină sub presiune pe Murray și să nu-i dea nicio ocazie să-și facă jocul, venind des către fileu (unde a câștigat toate punctele). Dar mai apoi jocul lui Kei s-a dezintegrat treptat. De fapt, după ce la 1-1 în setul doi Murray a primit un al doilea avertisment pentru că întârzia la serviciu, Kei a pierdut 8 puncte la rând și nu a mai făcut niciun game în setul doi. Dintr-o dată, claritatea și luciditatea din primul set au dispărut complet, a apărut incertitudinea, teama și a început să rateze mai toate loviturile posibile (smash, scurte și foarte multe lovituri de rever care mergea fix în fileu).

https://twitter.com/rolandgarros/status/872518541479641090

În ultimele două seturi lucrurile nu au stat cu mult diferit, în setul trei jocul japonezului a fost ceva mai închegat, dar deja Murray era în meci, a pus o presiune foarte mare la retur intrând în teren și întâmpinând mingea devreme. Pe lângă asta, a exploatat foarte bine și nesiguranța japonezului, alegând să se bazeze mai mult pe defensivă, pe loviturile din spatele terenului și mai puțin pe risc.

Urmează, așadar, Murray – Wawrinka, pentru al doilea an la rând în semifinale. Andy conduce cu 10-7 în H2H, incluzând aici și victoria de anul trecut. Scoțianul nu va mai putea să-și permită să intre pasiv în meci și să aibă momente în care își pierde complet concentrarea. Judecând după forma lui Wawrinka și capacitatea lui Murray de a-și ridica nivelul în meciurile importante, ne așteaptă un meci tare interesant și deschis, mai cu seamă că pentru ambii jucători (fiecare cu câte trei titluri de Grand Slam în cont) e o oportunitate mare la a bifa o nouă finală.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de