Fast
Mihaela trece bine de pe zgură pe iarbă

Marius Copil și Mihaela Buzărnescu ajung în sferturi, încep excelent sezonul de iarbă

Codruț Baciu | 13 iunie 2018

Românii câștigă pe iarbă, Federer revine și el (inclusiv pe Twitter). Zile bune iunie are. Până acum, cel puțin. Ieri, Roger a venit cu un mesaj scurt pe Twitter, în care ne întreba ce a ratat în toată perioada cât a fost în concediu de odihnă la băi. 

Păi, să-i facem o recapitulare maestrului. De când ne-a lăsat pe mâna tinereilor și a lui Rafa, sezonul de zgură s-a scurs, Nole a făcut sferturi de slam din nou, Stan e încă accidentat (tocmai s-a retras de la Bastad și Gstaad), Simo și-a luat primul Roland Garros și l-a arătat lumii, iar Trump și Rocket Man s-au întâlnit la Singapore, acolo unde, la finalul anului, n-ar fi exclus să avem două fete. #Buzz #Simo

Și apropo de Mihaela Buzărnescu, ea a trecut astăzi, la Nottingham, de Irina Falconi, în trei seturi. Micky și-a luat primul set cu 6-3 și a avut cifre foarte bune. Încet, încet, Mihaela devine ceea ce Simona deja este: o jucătoare cărea îi este din ce în ce mai greu să spună ce suprafață preferă. În primul set Mihaela a jucat mai mult cu primul serviciu, unde a câștigat 63% din puncte. În al doilea, Falconi s-a regrupat la timp și a făcut break încă de la început. A condus cu 2-0 și 4-2 înainte ca Mihaela să recupereze terenul și să egaleze la 5. Din păcate, un game pierdut la zero, urmat de un altul lung, în care a ratat 3 mingi de break, au făcut-o să piardă setul. Nimănui nu îi place să piardă, dar Mihaela chiar detestă când nu-și ia șansele așa cum crede ea că ar trebui să o facă. Țineți-vă bine și la o parte din calea ei! 

https://twitter.com/andrea_fede1/status/1006866042004664325

Setul trei a fost, însă, perfect pentru Mihaela. Mă rog, aproape perfect, pentru că abia la a patra minge de meci a încheiat socotelile; însă când iei avans de 5-0 în set, poți spune că loviturile îți intră destul de bine. Micky a pierdut apoi trei game-uri la rând, însă trecerea de la zgură la iarbă s-a făcut deja și arată bine. 6-3, 5-7, 6-3.

Pentru Buzz urmează, în sferturi, fie Osaka, fie Allertova. Ar fi prima întâlnire cu oricare dintre ele. 

Tot pe iarbă, dar mai la sud, Marius Copil și-a câștigat și el meciul de la turneul din s-Hertogenbosch. Sau Den Bosch, ca să nu ne mai complicăm. La anul, orașul va găzdui Campionatul Mondial de Tras cu Arcul (The World Archery and Para Championships), deci, dacă vă plac chestiile astea, acolo e de mers. 

Alaltăieri, Marius a revenit de la set pierdut (în tiebreak, la 8) și l-a învins pe Aljaz Bedene, un jucător cu un trecut recent destul de agitat, între UK și țara de origine, Slovenia. Iar azi, Marius a trecut și de Yuichi Sugita, tot în trei seturi. Ce au în comun băieții ăștia doi pe care i-a bătut Copil? Ambii sunt mai bine clasați decât el. Bedene e pe 70, în timp ce Sugita, unul dintre puținii jucători pe care Nishikori îi mai urmărește din tribune, este pe 53. Între timp, Marius (#97) muncește pentru a rămâne în prima sută. 

În primul set, el a riscat mai mult cu primul serviciu, însă chiar și așa, și l-a păstrat drept armă redutabilă. A dat 4 ași, s-a enervat la cele 3 duble-greșeli, și și-a pierdut serviciul tocmai când servea pentru set, la 5-4. Un game în care a condus cu 40-0, dar pe care l-a sfârșit cu o neforțată în out. S-a adunat la timp însă, și el a fost ultimul care a făcut break în set. Sugita tocmai servea pentru a împinge a-l împinge în tiebreak, când Marius și-a amintit că are un joc nou de exersat în meciuri, nu doar la antrenament. Veniri în față, mai mult risc calculat, în momentele când se justifică. La a cincea șansă de break, a închis: 7-5. 

Paradoxul setului doi a fost că, deși a jucat mai bine decât adversarul său perioade lungi de timp, serviciul pierdut în primul game a fost suficient pentru Sugita să păstreze distanța și să împingă meciul în decisiv. La retur, japonezul a fost excelent, în schimb, și a câștigat jumătate din punctele jucate de Marius cu serviciul 2. 

Nervi, ocazii ratate și vreo doi pumni în cap (la propriu) pe care Marius și i-a dat, iar apoi, a luat-o de la capat, în decisiv. Aici, Copil a arătat că poate face treabă pe iarbă. Nu eram sigur dacă să scriu asta, poate sunt doar entuziasmat de felul în care a stat, în câteva ocazii, în punct, dar progresul lui Marius e evident. Un jucător cu serviciul lui poate experimenta și poate varia loviturile, iar el asta cred că va încerca în sezonul de iarbă. Pe Twitter, apropo, el a confirmat că va juca la dublu cu Tsitsipas la Wimbledon. Grecul este un jucător care îndeplinește criteriile de parteneriat de care ne povestea luna trecută, la Geneva.

Sugita a avut ocazia să fugă cu setul și meciul la scorul de 2-2, când i-a făcut break lui Marius, însă un joc foarte curajos la returul câtorva mingi domoale ale japonezului l-a adus pe Marius în situația de a face rebreak. A profitat de prima ocazie ivită, iar apoi, la fel ca-n primul set, a mai făcut un break (la zero) pe finalul setului. 

Inutil de spus, victoria e super importantă, iar sezonul de iarbă, cu două victorii consecutive, începe excepțional pentru Copil, care nu mai ajunsese în ultimii opt la un turneu ATP din februarie, de la Sofia. Este primul jucător ajuns în sferturi, acolo unde va juca fie împotriva lui Ebden (#69), cu care nu s-a mai întâlnit niciodată. 

 

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune fotografii din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Ce ai în plus în tirajul al doilea:

– conținut nou: 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.