Fast
Roger se recalibrează

Mai bine: Federer răspunde cu o victorie clară în fața lui Thiem, Anderson îl domină pe Nishikori

Radu Marina | 14 noiembrie 2018

Evoluția lui Federer din meciul cu Thiem (6-2, 6-3) a fost exact răspunsul așteptat de la elvețian după prestația modestă din urmă cu două zile. Mai ales că o înfrângere azi l-ar fi eliminat (ar fi fost abia a doua eliminare a sa din grupele de la Londra).

Între timp, Federer și-a speriat suplimentar fanii anulând fără să dea detalii antrenamentul programat în ziua dintre meciuri, dar a explicat la conferință că n-a fost niciun motiv de sănătate. „Nu era despre forehand, backhand, serviciu sau altceva. A fost totul în cap. A fost un drum lung către casă după înfrângerea cu Nishikori, așa că am decis să o luăm mai ușor. Să-ți împrospătezi mintea alături de familie schimbă totul”, a explicat elvețianul.

Mai așezat în teren, mai sigur în execuții și cu ritmul recăpătat la serviciu, Federer și-a surclasat adversarul la toate capitolele. O poveste relativ similară cu cea a primului meci al zilei: un duel scurt, dominat în întregime de elvețian și un Thiem care a încercat multe, dar n-a izbutit mai nimic. De fapt, singura mică diferența față de Nishikori – Anderson a fost începutul, o idee mai echilibrat, care a dat o dinamică un pic diferită meciului.

Până să ajungă să preia controlul meciului și să dicteze, Federer a avut și el câteva ezitări (în special în primele patru game-uri), dar de data asta serviciul nu l-a mai părăsit, precum în prima rundă: deși încă procentajul la primul serviciu a rămas în continuare sub 60%, nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a pierdut doar șase puncte pe servă în tot meciul. Și a mai primit un ajutor chiar de la Thiem, ale cărui lovituri nu au fost calibrate în start și nici n-au mai ajuns să fie.

Un Dominic Thiem complet neinspirat azi, care a încercat o abordare mult prea avântată, bazată pe lovituri luate din urcare, rapide și veniri la fileu. O idee curajoasă, dar care a făcut ca întregul lui jocul să devină haotic și plin de erori neforțate; doar în primul set a strâns aproape 20 de erori neforțate. Iar venirile la fileu s-au dovedit a fi o altă soluție complet neinspirată, care l-a tras în jos: a adunat acolo doar trei puncte din 13 încercări.

Cu victoria obținută în minimum de seturi în fața austriacului, Federer păstrează în continuare șanse de calificare în semifinale, urmând să-l întâlnească peste două zile pe Kevin Anderson, cel care conduce grupa Hewitt, în reeditarea acelui sfert de finală nebun de anul acesta de la Wimbledon, încheiat cu 13-11 în setul cinci pentru sud-african, după ce Federer a avut o minge de meci în setul trei. „Meciul acela? Am jucat bine trei seturi, apoi totul s-a schimbat într-o clipire”, a reamintit Roger.

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1062460284198100992

Pentru doi jucători ca Nishikori și Anderson, care se cunosc bine, și-au tot împărțit victoriile (5-4 la general pentru Nishikori) și s-au întâlnit de trei ori în ultimele trei săptămâni (Viena, Paris și acum Londra), ar părea neașteptate atât scorul, cât și desfășurarea primului meci al zilei: un sec 6-0, 6-1 pentru Kevin Anderson, în puțin peste o oră de joc.  Doar că se mai întâmplă, chiar și într-un turneu la care sunt prezenți cei mai buni dintre cei buni, să apară și astfel de zile, dezastruoase pentru unii, extraordinare pentru alții.

Un început șovăielenic de partidă al lui Kei a transformat un meci care l-ar fi putut apropia de a treia sa calificare în semifinalele acestui turneu (2014, 2016), într-unul de uitat: Kei s-a ales cu a doua cea mai grea înfrângere a carierei, după cea din 2008, cu Robin Soderling, la Stockhom. Pe când la Anderson, exact acest început ușor stângaci al adversarului l-a alimentat și i-a dat încredere, reușind, conform spuselor lui, unul dintre cele mai bune meciuri jucate de el vreodată.

Cifrele confirmă: cele 10 winnere și 24 de erori neforțate ale lui Kei (spre comparație, în victoria cu Federer a avut 6 winnere și 22 de erori neforțate) n-au fost suficiente nici măcar pentru a prelungi seturile contra unui Anderson nu doar agresiv și exact, cât și foarte răbdător și calculat (15 winnere, 12 erori neforțate).

Dacă în game-urile sale de serviciu Anderson a fost tranșant din start, fără a lăsa loc de interpretări, faptul că sud-africanul s-a arătat dispus să stea în schimburile mai lungi cu japonezul a fost o surpriză plăcută. Și totodată o tactică inspirată, în fața unui adversar mult prea dezordonat și fără vreun plan concret; în felul acesta, Kevin nu i-a mai lăsat japonezului nimic de care să se agațe.

Lucrurile s-au agravat pentru Nishikori, pe măsură ce game-urile mergeau unul după altul în contului sud-africanului, iar el rămânea doar cu ratările. Toată evoluția niponului a fost asemănătoare cu cea a unui mic bulgăre de zăpadă ce se rostogolește la vale și capătă treptat proporții. Bulgărele a fost reprezentat de deznădejde, respectiv apăsarea evidentă a scorului, care l-a blocat efectiv și a făcut ca brațul să nu mai fie relaxat. De aici și acele greșeli surprinzătoare și ratări poate pe alocuri bizare, venite deși era aproape de fileu, deși era corect poziționat pentru lovitură, deși făcea bine pașii spre lovitură.

Nishikori va avea însă ocazia să șteargă această impresie joi, când îl va întâlni pe Dominic Thiem, cel care mai menține doar șanse vag teoretice la semifinale, după înfrângerea suferită în fața lui Roger Federer.

 

***

SHOP 30-0: Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic, apreciat în număr mare de cititorii Treizecizero. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este despre outsiderul din fiecare dintre noi, despre muntele pe care fiecare trebuie să-l urce în văzul tuturor. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, că n-o să te poți ridica deasupra obstacolelor de tot felul, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Comandă tricoul „N-o să” de aici.