Fast
Forza Francesca!

Lecțiile Francescăi Schiavone: „Tenisul e un amestec de inimă, de iubire, de artă și de sacrificiu”. Vorbea despre adversară

Treizecizero | 17 aprilie 2017

 

https://twitter.com/WTA/status/853342952902361088

La ultimul sezon al carierei, Francesca Schiavone se numără printre acei sportivi care au privilegiul de a-și încheia prezența activă în sport în cel mai frumos mod cu putință: bucurându-se de fiecare clipă. Bonus, Fran a trăit în weekend satisfacția câștigării unui titlu, al optulea al carierei. Schiavone a învins-o pe Lara Arruabarrena în finala de la Bogota, 6-4, 7-5, completând astfel un parcurs excelent, în care le mai învinsese pe favoritele 1 și 3, Bertens și Larsson; totul, din calitate de wildcard. Ca totul să fie și mai frumos, victoria cu Arruabarrena a fost cea cu numărul 600 a carierei.

https://twitter.com/WTA/status/853424464222015488

A fost ca un cerc închis peste timp. În 2010, când Francesca a câștigat titlul la Roland Garros, italianca precedase titlul de la Paris cu unul reușit la Bogota. Evident, Fran a făcut legătura: „În acest moment, mi-am amintit de succesul meu de la Roland Garros. Întotdeauna am jucat bine pe zgură; trecuse prea mult de la ultimul meu titlu și sunt foarte fericită să obțin iar unul”.

Partea și mai frumoasă a declarațiilor Francescăi vine însă aici. În spaniolă, dar energia și pasiunea Francescăi nu mai au nevoie de traducere:

https://twitter.com/WTA/status/853347067816583169

Titlul obținut în Columbia are și o utilitate practică: îi aduce puncte importante care, într-o mare măsură, îi vor asigura locul pe tabloul ediției de anul acesta de la Roland Garros.

A fost o săptămână a extremelor în WTA; în vreme ce la Bogota se impunea o veterană, continuând trendul performanțelor reușite de sportivi trecuți bine de tot de 30 de ani, în Elveția lucrurile au mers cu totul altfel. La abia al doilea turneu WTA al carierei, cehoaica Marketa Vondrousova a câștigat primul ei titlu, la numai 17 ani. Vondrousova a trecut de Anett Kontaveit, 6-4, 7-6, într-o finală intensă. Marketa, care a venit din calificări, le-a mai învins în drumul spre finală pe Annika Beck, Kristyna Pliskova și Barbora Strycova. Vondrousova urcă aproape de Top 100, până pe 117, iar acum se vede în situația să-și schimbe planurile pentru turneele viitoare, pentru că noul ei clasament o va ajuta să intre mai ușor în calificările turneelor mari.

WTA ia o pauză săptămâna aceasta, ca să facă loc etapei de Fed Cup.

În ATP, Borna Coric a reușit și el primul titlu ATP, și s-a asigurat că va fi imposibil să uite vreodată felul în care l-a câștigat, indiferent de totalul titlurilor la finele carierei. Croatul l-a întors pe Philipp Kohlschreiber, 5-7, 7-6, 7-5, după ce a salvat cinci mingi de meci și revenind de la break-down atât în setul doi, cât și în al treilea. „E cel mai mare comeback al meu”, a spus Coric. „E un sentiment senzațional. N-am salvat niciodată cinci mingi de meci, în special într-un meci așa important”.

Kohlschreiber e la a doua înfrângere amară în acest an, după cele 7 mingi de meci ratate în meciul cu Andy Murray de la Dubai. „E una din acele zile în care ai multe oportunități. A fost o luptă mare și multă dramă la final. E mereu dificil să pierzi o finală așa, dar a fost o săptămână bună pentru mine”.

Steve Johnson a câștigat titlul de la Houston, tot într-o finală dramatică, 6-4, 4-6, 7-6(5) cu Thomas Bellucci, într-un meci în care Johnson – venit direct din Australia, de la Cupa Davis – a avut de depășit și oboseala, și crampele. E al doilea titlu al americanului.

ATP se întoarce acum pe scenele mari; trece la Monte Carlo, pentru al treilea Masters al sezonului și începutul sezonului de zgură european.