Irina Begu: „Sunt mândră de mine pentru cum am luptat. Încă mai am lucruri de spus”

Andrei Năstase | 30 mai 2022

(Paris)

La Roland Garros, Irina Begu a fost aproape să-și atingă un vis mai vechi, acela de-a juca cel puțin un sfert de finală la un turneu de Grand Slam. A câștigat primul set în fața Jessicăi Pegula (favorita 11 a turneului), a avut câteva șanse bune în decisiv, dar a fost oprită în optimile de finală: 6-4, 2-6, 3-6.

După trei victorii foarte frumoase, fiecare cu povestea ei, și după o înfrângere decisă la doar câteva puncte, Irina Begu simte că poate pleca de la Paris încrezătoare.

Ajunsă la discuția cu noi la aproape două ore după meciul ei de pe Lenglen, Irina a avut timp să analizeze și jocul ei cu Pegula.

„Cred că în primul set am reușit să-mi câștig mai bine terenul, comparativ cu seturile doi și trei, când ea a preluat inițiativa și m-a presat mult mai mult pe cros – eu am cedat acolo un pic. Spre deosebire de primul set, când eu am fost cea care a condus jocul. Cred că în ultimele două seturi s-a și mișcat foarte bine; am încercat să o plimb destul de mult, să lovesc variat, dar ea tot punea mingi în teren și cred că la un moment dat n-am mai fost atât de incisivă și fermă în lovituri. Cred că i-am oferit și eu această șansă de a-mi da înapoi o minge în plus, în loc să închid mai repede.”

Am întrebat-o pe Irina dacă a fost încurcată de faptul că Pegula a devenit mult mai răbdătoare începând cu al doilea set; și-n loc să continue să lovească tare și plat în fiecare minge, ca-n primul set, ea a ales să construiască mai atentă și să aștepte eventuale mingi mai scurte, atacabile, de la Irina.

„Da, a fost mult mai răbdătoare. Și, cum am zis, cred că a ajutat-o faptul că s-a mișcat foarte bine și a pus mult mai multe mingi în teren, față de cum mă așteptam. Deci a schimbat un pic și tactica, dar, per total, nu cred că am făcut un meci rău. Am jucat destul de OK – aș zice eu. Cu mici, mici momente în care aș fi putut fi mai curajoasă”, spune Irina, care a avut șansele ei în setul decisiv.

Întâi trei mingi de break consecutive în primul game, apoi o șansă de re-break la 3-5, când Jessica a servit pentru meci.

Proiect oferit de

„Nu cred că am jucat rău în game-ul acela (din startul decisivului). Am început cu 40-0, jucând extrem de agresiv, și nu cred că am fost deloc pasivă cu acele trei șanse de break. Am încercat același lucru – să joc mingea lungă pe retur și ulterior să fiu agresivă și să iau terenul -, dar ea a devenit foarte solidă pe cros. Mi-a fost greu să schimb și să variez acolo.”

„Încă n-am ajuns la un nivel la care să spun gata, am învățat tot. Nu m-am plafonat, cred că mai am multe, multe lucruri de învățat. Și ăsta e un lucru important. Și încă mai am lucruri de spus” – Irina Begu

Irina nu vrea să rămână în zone lui ce-ar fi fost dacă.

Lucrurile pe care le va reține după parcursul frumos de la Roland Garros sunt bune și dătătoare de speranță pentru ea.

„Cu siguranță voi visa în continuare pentru acel minim sfert de finală de Slam pe care mi l-am propus în această carieră. Și o să merg să muncesc din nou, așa cum am făcut tot mereu. Pentru că încă mai am lucruri de spus.”

Irina își dorește în continuare foarte mult să-și îndeplinească acel obieciv, iar parcursul de la French Open îi dă încredere.

„Mă face să visez în continuare. Uitându-mă la toate meciurile, sunt mândră de mine pentru cum am luptat și pentru că am reușit să fac niște meciuri foarte bune săptămâna aceasta. O să merg din nou la antrenament, o să analizez foarte bine meciurile din punct de vedere tehnic, tactic și mental. Cred că mai am multe aspecte la care pot progresa, pe care le pot îmbunătăți. Și asta îmi dă speranțe, pentru că încă n-am ajuns la un nivel la care să spun gata, am învățat tot.

Nu m-am plafonat, cred că mai am multe, multe lucruri de învățat. Și ăsta e un lucru important. Mai ales că am o echipă extrem de bună în spate. Victor (Crivoi) m-a ajutat să progresez în primul rând la nivel uman; m-a ajutat să văd lucrurile diferit atunci când pierd un meci de tenis. Înainte, era o mică dramă, nu reușeam să văd lucrurile bune; acum privesc cu totul diferit și vreau să-i mulțumesc pentru asta. Simt că a adus multe plusuri în cariera mea și m-a făcut să fiu un om mai bun.”

Am întrebat-o pe Irina cât de mult crede că s-a schimbat în perioada dintre cele două optimi de finală pe care le-a făcut la RG: prima în 2016, când era într-o formă excelentă, a doua acum, când a avut și are încă de depășit mai multe încercări.

„Cred că sunt mult mai matură azi. Atunci am avut un pic de formă, în 2016 veneam după rezultate extraordinare, comparativ cu perioada aceasta, când am jucat un singur turneu pe zgură înainte de Roland Garros. Sunt mult mai matură, mult mai liniștită și mai încrezătoare în forțele mele.”

Irina Begu și echipa ei vor pregăti acum sezonul de iarbă, cu atenție deosebită pe Wimbledon.

DRIVEN este o serie editorială oferită pe 30-0 de Porsche. De-a lungul anului, citește interviuri, analize și reportaje clasice 30-0 cu și despre jucătoarele de top din România și nu numai.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Cele mai noi