Irina Bara își vede oprit parcursul revelație la Roland Garros de Sofia Kenin. O experiență de învățare pentru Irina, care poate construi pe turneul carierei

Treizecizero | 3 octombrie 2020
Roland Garros este oferit de

Irina Bara a fost eliminată în turul al treilea de la Roland Garros de Sofia Kenin. A fost 6-2, 6-0 pentru campioana de la Melbourne, care a câștigat doisprezece game-uri la rând după un start cu break al româncei.

Pentru al doilea tur la rând, rămânem cu o senzație amestecată după o înfrângere suferită de o jucătoare din România în fața Sofiei Kenin. Senzația că se putea obține mai mult; ok, poate o victorie era greu de obținut azi, însă scorul arată prea drastic pentru cum s-a jucat.

Intrată pentru cel mai important meci al carierei pe cea mai mare arenă pe care a jucat vreodată, Irina a căutat încă din start să arate că aparține. Și a început foarte bine, consolidându-și primul serviciu și făcând apoi break la prima oportunitate. A arătat din nou câteva dintre lucrurile care au făcut-o remarcată în acest turneu: mobilitate și deplasare foarte bune, defensivă inspirată, care se poate transforma foarte frumos într-un joc de contraatac, varietate și viziune bună a terenului.

Problema e că mai toate aceste puncte forte sunt și pe lista de calități ale Sofiei. Și ca să o poți bate pe americancă, trebuie să o ataci și să îi iei inițiativa, și să te poți susține de serviciu. Serviciu care n-a ajutat-o pe Irina azi, per total ea încheind meciul cu 43 la sută puncte câștigate pe primul și doar 12 la sută pe al doilea.

E unul dintre motivele pentru care Irina nu a reușit să câștige măcar unul din numeroasele game-uri strânse care au urmat. A fost o suită incredibil de frustrantă, care a cuprins un total remarcabil de 20 de situații de deuce.

Ca într-o zi a cârtiței, de la 2-2 în sus, aproape fiecare game a ajuns la avantaje, iar Irina a avut șanse de a câștiga game-ul în următoarele șase. Aici incluzând șanse de un nou break la 2-2, dar pe care Kenin le-a salvat. Apoi a făcut ea break, întorcând un game de la 0-40 pe serviciul româncei, desprinzându-se pentru 4-2. A fost momentul care a decis, practic, primul set, chiar dacă Irina a continuat să se bată pentru fiecare punct. Și-a procurat aproape imediat alte două mingi de break, dar Kenin a fost agresivă pe ambele, salvându-le. A urmat apoi schimbul meciului, în care cele două au acoperit terenul de-a lungul și de-a latul, și Irina l-a câștigat cu ajutorul unui lob defensiv remarcabil. Insuficient însă, pentru că Kenin a salvat iarăși mingea de break.

Iar această dinamică în care Sofia a câștigat punctele mai importante a continuat și în setul secund, în care românca nu a mai reușit să apară pe tabelă, în ciuda faptului că și în ultimul game a salvat două mingi de meci și și-a creat alte cinci oportunități de break. Per total, Kenin a salvat 10 din cele 11 mingi de break înfruntate, pe când Irina a salvat doar 3 din 9.

Un meci cu o desfășurare frustrantă, încheiat cu un scor prea dur; de altfel, totalul punctelor adunate de Irina spune toată povestea. Este probabil o situație unică să câștigi 48 de puncte și să aduni doar două game-uri.

Dincolo de eliminarea de azi, Irina pleacă de la Paris cu o experiență nemaipomenită și cu confirmarea că se află pe un drum foarte bun. Cele cinci victorii consecutive la Paris, toate fără set pierdut, și prima prezență din carieră pe tabloul unui Slam, prezență dusă până în turul al treilea, îi vor asigura Irinei un salt 26 de locuri în clasament. Ea va urca până pe locul 113, un nou career high, care îi va face viața ceva mai ușoară când vine vorba de accederea pe tablouri. Ca joc, ea a primit cu siguranță o serie de informații după acest traseu și va ști la ce să lucreze pe viitor ca să repete astfel de rezultate și să transfere acest joc foarte bun și pe alte suprafețe.

https://twitter.com/WTARomania/status/1312425835731865602?s=20

Foto: Jimmie48Photography

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de