Fast
Stan nu apără US Open

Încă o absență la nivel foarte înalt: Stan Wawrinka anunţă că îşi încheie sezonul, va reveni în 2018

Radu Marina | 4 august 2017

După Novak Djokovic, care a anunţat săptămâna trecută că ratează restul sezonului pentru a da cotului timp de refacere, Stan Wawrinka a anunţat astăzi că nu va mai juca nici el până la finalul anului, urmând să revină în 2018.

Stan a anunţat că deja s-a operat la genunchi, aceasta fiind singura soluţie pentru a fi sigur că va putea reveni şi juca mulţi ani la acelaşi nivel.

Astfel, US Open 2017 va fi lipsit atât de finalistul, cât și de câștigătorul ediției trecute.

Problemele lui Wawrinka la genunchi au persistat pe tot parcursul acestui sezon. Iniţial, primele semne au apărut încă din Australia, apoi s-a retras de la Rotterdam, în februarie. Mai apoi, deşi păreau că lucrurile se redresează, mai ales după sezonul solid de zgură, problemele au reapărut în sezonul de iarbă. La Wimbledon (unde a pierdut în primul tur cu Medvedev, vizibil afectat de problema de la genunchi), elveţianul spunea că a simţit dureri încă de la Queens şi nu s-a putut pregăti deloc pentru Wimbledon, unde lucrurile au evoluat din rău în mai rău.

La rândul său, Andy Murray a anunţat că se retrage de la Montreal, şi el cu probleme fizice care se pare că s-au accentuat în sezonul de iarbă. În cazul lui Murray, accidentarea e în zona şoldului; Andy spunea imediat după eliminarea de la Wimbledon că va trebui să discute cu echipa lui şi să îşi facă un plan pe termen lung. Britanicul a dat de înțeles că face tot posibilul să-și dea o șansă la o revenire cât mai grabnică, așa că deocamdată nu e clar dacă și el va lua în calcul să-și închidă sezonul.

Cu Nole şi Stan în circuit abia la anul, cu Andy incert, circuitul masculin nu arată tocmai bine. Noua generaţie face paşi mici, cei din vechea generaţie nu impresionează, astfel că Roger Federer şi Rafa Nadal, cei care de altfel şi-au împărţit marile titluri între ei în acest sezon, rămân să ducă greul – şi sunt cei care sunt cel mai bine poziționați să profite de această situaţie.

Ambii au mari şanse atât de a reveni pe locul 1, cât şi să câștige cele mai importante turnee care urmează în restul anului. Rafa ar putea face primul pasul: are nevoie de o semifinală în Canada pentru a urca pe primul loc în lume. La rândul său, Federer și-a făcut clare intențiile de a ataca și el acest loc, după ce a confirmat că va jucat atât la Montreal, cât şi la Cincinnati.

Cine altcineva ar mai putea emite pretenţii pentru acest final de sezon ? Din noua generaţie, Sascha Zverev pare singurul care se găseşte într-o formă relativ bună; în cazul lui Thiem, după sezonul de zgură, nivelul lui a scăzut destul de mult, iar Kyrgios are deja 3 retrageri consecutive la ultimele 3 turnee la care a participat. Nici cei din garda veche nu o duc mai bine; Marin Cilic a anunţat recent că se retrage de la Montreal, nefiind recuperat după accidentarea căpătată la Wimbledon, Milos Raonic încă nu e la cel mai înalt nivel după accidentările avute, iar Grigor Dimitrov după începutul grozav de sezon, a revenit la fluctuaţiile caracteristice.

Accidentările lui Djokovic, Wawrinka și Murray ar putea însă redeschide și discuția despre aglomerația din calendar, deși nu e clar cu cât folos sau efect.

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Mai multe detalii despre cuprins, aici. Poți cumpăra revista de aici.