Fast
Nou rol pentru Horia

Horia Tecău devine noul căpitan nejucător al echipei României de Billie Jean King Cup

Treizecizero | 7 martie 2022

Ne gândeam, la retragerea din toamna trecută a lui Horia Tecău, că indiferent care va fi noul lui rol, tenisul românesc va continua să beneficieze de calitatea excepțională a lui Horia, umană și sportivă, chiar dacă el nu va mai fi implicat direct pe teren. Era interesant de văzut care va fi direcția în care va porni după ce își va fi jucat și ultimul meci și, la doar câteva zile după ultima lui apariție oficială ca jucător – meciul de Cupa Davis cu Spania – Horia și-a anunțat noul drum.

El va deveni noul căpitan nejucător al echipei României de Billie Jean King Cup, urmând să-l înlocuiască în acest rol pe Daniel Dobre. Horia va debuta în noul job chiar luna viitoare, odată cu un meci crucial contra Poloniei Igăi Swiatek, meci programat la jumătatea lui aprilie, în deplasare.

Federația Română de Tenis a făcut anunțul oficial azi, adăugând că Alina Tecșor-Cercel va continua să ocupe rolul ei de până acum, cel de antrenor. Telekom Sport a anunțat în premieră știrea, cu declarația lui Răzvan Itu, directorul general al FRT, care a adăugat că Horia va ocupa rolul pentru cel puțin următorii trei ani. „Deja el a luat legătura cu toate fetele, deja vorbeşte de o săptămână cu ele. Şi având în vedere că le şi cunoaşte foarte bine, au un respect deosebit pentru el”.

E o alegere interesantă pentru Horia; probabil că mulți l-ar fi văzut la un moment dat căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis, dar rolul la naționala feminină îi permite să intre direct la cel mai înalt nivel în noul domeniu.

Căpitanul nejucător nu-i tocmai totuna cu fișa de post a unui antrenor, iar frecvența cu care se joacă meciurile în BJK Cup îi permite lui Horia să își vadă în continuare și de alte proiecte, în concordanță cu intențiile exprimate anterior de el, când a dat de înțeles că nu mai vrea să fie săptămână de săptămână în circuit.

Cu Simona Halep anunțându-și intenția de a fi în echipă la meciul cu Polonia, și cu Horia pe bancă, lucrurile arată din nou interesant pentru echipa României, la trei ani de la semifinala jucată cu Franța, când am fost atât de aproape de a merge în finala programată în Australia.

Monica Niculescu a fost cea care a ocupat acest rol la întâlnirea cu Italia, pierdută în aprilie anul trecut, la Cluj-Napoca. În urma acelui rezultat, România a retrogradat în Grupa I a Zonei Euro-africane, însă ITF a decis ca România să revină în Grupa Mondială a Billie Jean King Cup şi să joace în calificările pentru Turneul Final, după ce un loc a redevenit liber.

Confruntarea cu Polonia de pe 15-16 aprilie va decide una dintre echipele calificate la Turneul Final al BJK Cup, programat la finalul sezonului.

Căpitanii nejucători ai României din 2006 încoace

2006 – 2009 Ruxandra Dragomir
2010 Irina Spîrlea
2011 Sever Dron
2012 – 2013 Marius Comanescu
2014 – 2015 Alina Tecșor Cercel
2016 – 2017 Ilie Năstase
2017- 2021 Florin Segărceanu
2021 Monica Niculescu
2021 – 2022 Daniel Dobre
2022 – ? Horia Tecău