Fast
Rafa, out de la Wimbledon!

Gilles Muller câștigă un meci monstru cu Rafa Nadal, 15-13 în decisiv!

Radu Marina | 10 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Gilles Muller a produs marea supriză a zilei la Wimbledon: l-a eliminat pe Rafa Nadal după un meci de aproape 5 ore: 6-3, 6-4, 3-6, 4-6, 15-13. Muller îl va întâlni pe Marin Cilic în sferturi. E a doua oară în carierele celor doi când Muller îl scoate pe Nadal de la Wimbledon. Și al cincilea Wimbledon la rând în care Nadal nu reușește să treacă de optimile de finală.

Celelalte sferturi deja stabilite: Murray – Querrey, Federer – Raonic. Învingătorul dintre Djokovic – Mannarino, meci amânat pentru mâine, îl va întâlni pe Tomas Berdych. Rafa avea oportunitatea de a deveni numărul 1 la Wimbledon, loc care se va decide acum între Murray și Djokovic.

 

 

Gilles Muller, omul cu cele mai multe meciuri câștigate pe iarbă (12) în acest sezon reuşeşte una dintre cele mai mari victorii ale carierei sale, dacă nu cumva pe cea mai mare. Luxemburghezul merge pentru prima dată în carieră în sferturile de finală la Wimbledon.

A fost un meci maraton în care Nadal a revenit de la 0-2 la seturi, a salvat 4 mingi de meci, a luptat extraordinar să revină de fiecare dată, a luptat pentru absolut fiecare punct, însă pe final, jucătorul cu iniţiativă şi mai agresiv a câştigat.

În primele două seturi, Nadal a fost pe alocuri copleşit de forta luxemburghezului. Chiar dacă în primul set nu a avut nicio greşeală neforţată, Nadal l-a lăsat pe Muller să dicteze, a jucat scurt de fiecare dată, dându-i ocazia să atace ori să vină imediat la fileu pentru a închide punctul. Apoi, pe lângă asta, Muller a exploatat foarte bine poziţia la retur a spaniolului; aici cred că Rafa a avut foarte mult de pierdut în meciul de azi. Stând metri buni în spatele terenului, Muller a servit de fiecare dată slice la exterior într-un unghi scurt, iar lui Rafa îi era aproape imposibil să poată returna astfel de mingi, fiind atât în spate.

În setul trei, Rafa a făcut primele ajustări și a început lungul drum al recuperării jucând mai curajos. A lovit plin de pe ambele părţi, a încheiat setul cu 13 lovituri câştigătoare şi doar o eroare neforţată şi, cu toate că la retur nu a schimbat nimic, a fost suficient un singur break pentru a câștiga acest set. A continuat jocul bun şi în setul patru; la 2-2 Muller și-a pierdut serviciul după un game lung, în care spaniolul s-a agăţat de orice minge şi a reuşit câteva super lovituri; şi de data asta a fost suficient break-ul pentru ca Rafa să câştige setul, însă în continuare Nadal nu a schimbat  nimic la retur ca să îl deranjeze cumva pe luxemburghez.

După ce a egalat la seturi, Rafa se anunța favorit cert în decisiv; era jucătorul mai fresh (Muller venea după un meci câştigat în decisiv în turul doi cu 9-7 în faţa lui Rosol), venea cu un plus de încredere după o asemenea revenire şi avea suficientă experienţă să ştie cum să gestioneze astfel de situaţii.

Diferenţa însă s-a făcut categoric la serviciu. Stând la adăpostul unui super serviciu și fiind cel care a condus mereu pe tabelă, Muller a jucat de fiecare dată foarte eliberat și și-a mai asumat riscuri, pe când pe Nadal era o adevărată presiune, iar asta s-a resimţit deplin, mai ales pe finalul setului decisiv, când a pierdut de foarte multe ori primele puncte pe propriul serviciu.

Muller a obţinut foarte multe puncte uşoare cu serviciul slice la exterior ori la T, Rafa neavând nicio reacţie în multe astfel de situaţii. La 5-4 au fost primele mingi avute de Muller după o greşeală neforţată, o ramă şi o dublă – însă aici Rafa a reacţionat ca un adevărat campion: a servit un as şi un serviciu greu de returnat de Muller. De la acest scor s-a mers cap la cap, însă uşurinţa cu care Muller îşi făcea de fiecare dată serviciu apasă greu pe umerii lui Nada; au fost momente în care a lovit cu teamă, a jucat scurt, însă nu a cedat nicio clipă, scoțându-se din numeroase necazuri. Game-urile de 10-9 și 10-10 au fost momentele culminante ale meciului, ambii ratând mingi de break sau de meci într-o tensiune aproape insuportabilă.

A urmat o serie de holduri relativ sigure de ambele părți, dar șovăielile la serviciu ale lui Rafa l-au prins din urmă, într-un final. La 14-13 pentru Muller, Rafa a început făcând o greşeală cu voleul, au mai urmat 2 cu forehand-ul şi, după un alt forehand ieşit de puţin out, Muller reuşea să închidă meciul. Greşelile nu au fost tocmai întâmplătoare; într-un meci cu un adversar care serveşte atât de bine, care are atâta siguranţă la serviciu, e cumplit de greu să rămâi de fiecare dată concentrat la absolut fiecare punct pentru a încerca să găseşti cumva o breşă, iar pe final Nadal a părut că se concentrează din ce în ce mai greu şi ezită din ce în ce mai mult să dea drumul la lovituri.

Muller reuşeşte astfel să ducă la capăt un meci extraordinar, în care a avut întotdeauna cea mai bună reacţie. Nu a cedat când s-a văzut egalat la seturi, nu s-a panicat când a ratat 4 mingi de meci, ci a continuat să facă ceea ce ştie mai bine luptând şi creându-şi şanse. A spus la conferință că a putut sta atât de calm pentru că i-a dat pace conștientizarea faptului că a jucat bine și că nu își putea reproșa nimic la oportunitățile ratate.

Pentru Rafa rămâne o înfrângere dezamăgitoare, lucru observat și de el la conferință. “Eram pregătit să fac lucruri remarcabile, de aceea e o oportunitate ratată pentru mine“. A luptat remarcabil să revină, a avut un răspuns grozav la mingile de meci şi a încercat să se agaţe de toate șansele. Muller e, însă, exact tiparul de jucător la care Rafa tot pierde de câţiva ani buni la Wimbledon (Rosol, Klizan, Brown) – imprevizibil, foarte puternic, lovituri plate şi servicii devastatoare.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.