Fast
Gabi s-a decis

Gabriela Ruse schimbă după AO, își anunță noua formulă de echipă

Treizecizero | 3 februarie 2022

După despărțirea de Andrei Cociașu, Gabriela Ruse a anunțat pe Instagram că face din nou echipă cu Iulian Vespan, antrenorul cu care a mai lucrat aproape un an și jumătate, până în vara anului trecut. Cătălin Nedelescu se alătură și el din nou echipei Gabrielei.

Gabriela se întoarce astfel la formula anterioară parteneriatului cu Andrei Cociașu.

„Bine ați venit înapoi în echipă, sunt bucuroasă să lucrez din nou cu voi! Prima oară colaborarea noastră a dus la primul meu titlu, abia aștept să văd ce vom reuși împreună de data aceasta”, a scris Gabriela, cu referire la titlul câștigat vara trecută la Hamburg.

Iulian Vespan (51 de ani) are o experiență bogată în tenisul mondial și a mai lucrat în trecut mai bine de 10 ani cu rusoaica Alisa Kleybanova. Vespan a mai colaborat și cu Vera Zvonareva sau Yafan Wang.

Într-un interviu oferit GSP la începutul anului trecut, Gabriela îl descria pe Iulian drept persoana de la care „am învățat ce înseamnă tenisul profesionist cu adevărat. El m-a pus pe șina care trebuie, mi-a explicat că dacă nu fac treburile în acest fel, nu am cum să reușesc anumite lucruri. Iulian, Cătălin și cu mine suntem o echipă, fără unul dintre ei nu funcționează. Ei m-au făcut să cred din nou în mine, cu anumite condiții. Eu aveam impresia că se poate și așa, dar nu era așa.”

În ultimele luni, Ruse a reușit să se califice în două finale WTA, să câștige primul ei meci într-un turneu de Grand Slam și a urcat până pe cea mai înaltă poziție din carieră, locul 61, clasare pe care a atins-o chiar în această săptămână.

Declicul din vara trecută

Într-un interviu oferit 30-0 vara trecută, Gabriela își povestea stările prin care a trecut anterior declicului de la Hamburg:

„Eu cred că cel mai mare salt a pornit de la mine, pentru că, de la o vârstă, antrenorul te poate ajuta la finețuri, dar totul ține de tine. La mine, schimbarea a venit cu o săptămână înainte de Hamburg, când am decis că nu mai am nevoie de ajutorul nimănui; că trebuie să mă focusez strict pe ce vreau eu, să nu mă mai las așa, la mâna altora, și să îmi iau eu propriile decizii. 

Mi-am luat o răspundere în plus și efectiv nu am mai vrut să aștept mila nimănui, pe românește spus. Tot așteptam ca secretul succesului să vină de la altcineva, iar în momentul în care am zis ‹Gata! Stop! Poate că sunt în stare să mă antrenez și singură sau să reușesc singură›, atunci am reușit. Eu cred că experiențele recente m-au ajutat să fiu atât de puternică pe teren, dar, repet, acum toată lumea are așteptări foarte mari de la mine și nu vreau decât să transmit că nu succesul este cel mai important pentru un sportiv. 

Sunt alte lucruri de care nici nu ne dăm seama cât sunt de importante, cum ar fi plăcerea de a fi pe teren, plăcerea de a juca la 100% fiecare punct, bucuria de a fi sănătos. Sincer, mie nu îmi mai plăcea să joc tenis și chiar m-am gândit să mă las de tenis de multe ori anul ăsta.”

Într-un interviu oferit 30-0 în timpul Transylvania Open, Andrei Cociașu a povestit și el cum a început colaborarea lor:

„Eu mereu mi-am dorit să colaborăm. Am terminat colaborarea cu Jacqueline la început de iunie, după turneul de la Berlin, m-a contactat Gabi atunci, ne-am văzut și încă vorbim de întâlnirea aia. Ea atunci căzuse pe 215, era în pericol să nu mai prindă calificări la Grand Slam-uri, nu era într-un loc bun deloc, mai ales ca tenis, efectiv nu-i plăcea, și asta se reflecta și în rezultate. Venise de la Wimbledon, pierduse rău în primul tur de calificări, Wimbledon fiind turneul ei preferat. Nu-i mai plăcea să fie pe teren. 

Și când ne-am văzut și mi-a propus să colaborăm, când începuse să se lamenteze că nu-i merge, că situația nu e grozavă în ultimul timp, i-am zis că efectiv nu pot s-o iau în serios cu ce spune, e absolut caraghioasă că ea chiar crede lucrurile astea, ea nu-și dă seama ce valoare are de foarte mulți ani, și cât de multă lume, nu numai eu, se întreabă de ce fata asta nu este în top 50. 

Recunosc că am fost un pic dur, a fost un pic neconvențională discuția, dar mi-a scris imediat după aceea că a fost ca un wake-up call, că a dat-o un pic peste cap discuția. Alături de alte lucruri care s-au întâmplat, alte decizii pe care le-a luat, au fost un fel de trigger pentru ce-a urmat.

La turneul de la Hamburg a luat-o meci cu meci și brusc a devenit foarte interesată de tenis, se filma la antrenament și-mi trimitea, discutam de dimineață până seara despre tenis, discutam despre tactică la meciuri. Și chiar de ziua mea a câștigat finala cu Andrea Petkovic.” 

Întrebat ce crede că îi lipsea înainte Gabrielei ca să facă pasul decisiv, Andrei a răspuns:

„Încrederea, și mai ales pasiunea pentru tenis. Nu-mi asum nici 10% credit, că ea mânuiește vioara, e ea și cu mingea până la urmă. Dar cred c-a fost un wake-up call,pentru că probabil nu auzise de mult cât de tare e. Eu mereu mi-am dorit s-o antrenez, era efectiv scandalos că fata asta e locul 200.

Primul nostru turneu împreună a fost la Palermo, care a fost o mare confirmare pentru ea. Chiar a spus că a fost mai dulce trofeul de finalistă de la Palermo decât cel de câștigătoare de la Hamburg. A fost absolut stoarsă fizic în finală, dar overall acele două săptămâni au fost fenomenale.”