Gabriela Ruse: „Consider că sunt și eu o jucătoare de top. Ce mă țin pe loc sunt mici detalii, dar curând o să fiu acolo. Nici nu mă gândesc la altceva”

Adrian Țoca | 29 iunie 2022

(Londra)

După o luptă strașnică, în care a aruncat cu tot ce a avut mai bun înspre Coco Gauff, finalistă la Roland-Garros în urmă cu câteva săptămâni, Gabriela Ruse spune că alege să vadă părțile bune ale meciului ei de la Wimbledon și că i-ar fi prins bine să mai fi avut un meci în turneu înainte de a da peste o jucătoare de nivelul actual al americancei.

„Pentru mine, știu că nivelul e acolo. Fizic încă nu sunt de top, și știu asta pentru că la 4-4 în decisiv aveam crampe. Dar n-am ce să zic, adică sunt foarte mulțumită cu ce am jucat azi și am dat tot ce-i mai bun din mine, ca de obicei. Cred că uneori ai nevoie și de puțin de noroc, poate și de o tragere mai bună în primul tur; eu am dat din primul tur de Coco, care a jucat foarte bine în ultima perioadă. Eu nici n-am avut multe victorii, după ce am avut problemele de sănătate recente. Dar per total sunt fericită cu performanța de aici, chiar dacă e o înfrângere”, spune Gabi.  

Meciul, rămâne Gabi de părere, s-a decis la capitolul fizic și mental. Ca joc, ea știe că serviciul a tras-o în jos în multe momente cheie, împiedicând-o să aplice și mai multă presiune pe Gauff față de cât a pus, oricum – într-un meci în care a fost chiar mai agresivă decât de obicei.

„A fost o luptă mentală, pentru că amândouă eram ca același nivel, ca tenis. Ea sigur e mai bună ca mine din punct de vedere fizic și asta a fost o diferență. Cred că a reușit să pună mai multe mingi în teren, a scos înapoi mult mai multe mingi decât mine. În schimb, mie mi-a lipsit primul serviciu. Dacă l-aș fi avut, aș fi putut pune mai multă presiune pe ea și aș fi reușit să termin mai repede punctele, din două-trei schimburi. Altfel, reflectând acum, nu pot să simt că m-am simțit pusă la zid, ca joc.”

Serviciul a devenit problematic după ce jucătoarea s-a ales recent cu probleme în zona gâtului și a simțit nevoia să altereze mișcarea.

„Am ceva probleme de câteva săptămâni cu serviciul, pentru că la Birmingham m-am trezit cu gâtul complet blocat. Și, cumva, a trebuit să-mi ajustez un pic mișcarea. Cum, la fel, când am avut problema cu spatele și cu șoldul a trebuit să-mi ajustez reverul, pentru că nu puteam să dau, că mă durea foarte rău. Dar l-am făcut praf, simțeam că, din punct de vedere tehnic, dau foarte prost.” 

Despre problemele recurente pe care le are, Gabi spune că e dependentă de o rutină zilnică de exerciții. „Dacă nu le fac două zile, mă blochez. Am un sindrom cu care voi fi probabil toată viața. Și asta este, când sunt inflamată ori mă opresc și iau inflamatoare până-mi trece, ori joc cu durere. Trebuie să-mi întăresc foarte mult musculatura ca să nu mai provoc inflamații. Nicoleta, fizioterapeuta mea mă ajută foarte mult. Ceea ce e extraordinar. Câtă vreme pot să joc fără dureri, asta înseamnă că mă pot îmbunătăți.”

„Simt că sunt acolo, așa că atunci când vor veni rezultatele alea mari la care mă aștept n-o să fie ceva surprinzător pentru mine, pentru că simt că sunt pe calea cea bună de mai mult de 8-9 luni.”- Gabriela Ruse

Pentru Gabi, astfel de înfrângeri frustrante sunt pregătitoare pentru momente viitoare.

„Simțeam că poate aveam nevoie de încă un meci înainte de o astfel de partidă, pentru că am întâlnit una dintre cele mai în formă jucătoare. Dar eu-s mereu de părere că Dumnezeu îmi dă tot ce e mai greu, tocmai pentru că mă pregătește pentru ce urmează și îmi arată că trebuie să fiu mai bună.”

Proiect oferit de

Nu doar Coco a fost o tragere proastă pentru Gabi, ci și Gabi pentru americancă.  

„Da, am simțit-o foarte tensionată și pe ea la început și știam că îi e puțin, așa, frică de mine, mai ales că eu am și o istorie în spate când joc cu jucătoare mai bune ca mine și care sunt în top. Dar consider că sunt și eu o jucătoare de top, ce mă țin încă pe loc sunt mici detalii, dar curând o să fiu acolo. Nici nu mă gândesc la altceva, nu mă îndoiesc de lucrul acesta. Efectiv îmi mai trebuie puțin timp. Și răbdare, da.”

Mindsetul Gabrielei este pozitiv și când vine vorba de lipsa de victorii în ultimele săptămâni, în care, oricum, a avut de tras și cu problemele post-Covid.

„Nu e ușor să pici mereu cu jucătoare așa de bune în primele tururi. Eu, în afară de Swiatek și de Mertens, am pierdut toate meciurile din ultimele luni la câteva puncte. Ceea ce e ok, pentru că îți arată că sunt acolo. Dacă aș fi pierdut foarte rău, atunci probabil că eram în vacanță în momentul ăsta.” 

Gabi se întoarce, de acum, către mini-segmentul de zgură post-Wimbledon, unul în care anul trecut a explodat pur și simplu, jucând două finale consecutive și câștigând primul ei titlu al carierei, la Hamburg. Pentru că a stat mult mai puțin pe zgură în acest an, jucătoarea spune că se așteaptă să-i fie ceva mai greu.

„Va fi foarte interesant, pentru că va fi mai greu pe zgură, pentru că am multe meciuri pe hard anul acesta, iar jocul pe zgură este diferit. Însă cred că îmi va fi puțin mai greu. Nu mă mai aștept la nimic extraordinar. Simt că sunt acolo, așa că atunci când vor veni rezultatele alea mari la care mă aștept n-o să fie ceva surprinzător pentru mine, pentru că simt că sunt pe calea cea bună de mai mult de 8-9 luni.” 

DRIVEN este o serie editorială oferită pe 30-0 de Porsche. De-a lungul anului, citește interviuri, analize și reportaje clasice 30-0 cu și despre jucătoarele de top din România și nu numai.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Cele mai noi