Fast
Fedal, episodul 38

Finală Nadal – Federer în China. Rafa și Roger își continuă dominația sezonului, se pregătesc de al patrulea Fedal al anului

Treizecizero | 14 octombrie 2017

Rafael Nadal și Roger Federer, primii doi jucători din clasament, după mulți și din toate timpurile, își vor juca un nou episod al rivalității lor în finala de la Shanghai. Va fi a patra întâlnire dintre cei doi rivali în 2017, cu Federer câștigându-le pe cele de la Australian Open, Indian Wells și Miami. Roger are, de altfel, o serie de 4 victorii la rând contra lui Nadal.

Lui Federer îi va fi, cu siguranță, mult mai greu de data asta; Nadal și-a reconfirmat forma de excepție pe care o traversează, cu o victorie solidă contra unui Marin Cilic foarte bun. A fost 7-5, 7-6 pentru Rafa, care și-a pierdut pentru prima dată serviciul în această săptămână, dar a găsit soluții la bombele lui Marin.

https://twitter.com/doublefault28/status/919149863769698310

A fost a 16-a victorie la rând a lui Nadal, care s-a calificat în a treia finală consecutivă și în a 10-a a anului.

Cronica celor două semifinale este pe larg AICI.

Federer a avut o zi și mai grea cu Juan Martin Del Potro. Vestea bună e că argentinianul a fost, în mod evident, complet refăcut după sperietura din meciul cu Troicki, când a căzut și și-a folosit încheietura pentru a atenua căzătura. Delpo a fost nu doar apt de joc, ci apt de un joc foarte, foarte bun. Cel puțin în primul set, în care a fost dominant, ajutându-se de un serviciu excelent și o dreaptă stelară, cu care nu l-a lăsat pe Federer să joace.

https://twitter.com/doublefault28/status/919194346217525248

Federer a început să servească mai bine și a crescut presiunea de la jumătatea setului doi, iar Delpo a început să simtă efectele, lăsându-se în plus distras de reacțiile publicului. Nu-i mai puțin adevărat că e posibil ca și stresul provocat de accidentarea suferită ieri (Delpo a spus că a jucat doar pentru că era vorba de un meci mare, cu Federer) să fi contat la acele momente de frustrare ale lui Juan Martin.  Într-un game uriaș, de 14 minute, Federer și-a procurat primele mingi de break ale zilei și a reușit să câștige pe serviciul adversarului său, moment din care meciul s-a întors complet în favoarea lui. Deși Delpo a rămas ocazional periculos, diferența dintre winners și unforced errors (35/21 la RF, 29/29 la JMDP) a înclinat meciul în favoarea lui Roger, care răzbună astfel (3-6, 6-3, 6-3) eșecul de la US Open, când de asemenea argentinianul l-a împiedicat să ajungă până la Nadal.

Pentru Federer e a 7-a finală a anului și a treia la Shanghai (1-1). Nadal nu mai ajunsese în finala de la Shanghai decât o dată, în 2009.

 

***

„Onederful” și „Onderful Black” sunt ultimele noutăți în 30-0 Shop.

Dar Vam10s, My Forehand și Play Hard au dat tonul. Aruncă o privire în Shop și ia-ți un tricou care te reprezintă; separat sau într-un pachet avantajos cu revista 30-0 Pe Curat.

***

În 30-0 Pe Curat 2017, despre cum s-au întors Federer și Nadal în fruntea tenisului:

„Același progres îl dusese pe Federer în ultimii trei ani, în trei finale de Grand Slam, două la Wimbledon, în 2014 și 2015, una la US Open, în 2015. Toate trei fuseseră pierdute la Novak Djokovic. De altfel, rivalitatea cu Nole părea să înlocuiască și să eclipseze, în acei ani, marea rivalitate a elvețianului cu Rafa. În timp ce, în ultimii trei ani, Federer se văzuse extrem de rar cu Rafa, meciurile cu Nole, dese și cu miză mare, au devenit prilej de tenis de calitate și de suspans mereu reînnoit, rezumat în întrebarea: îl mai poate bate Federer pe Djokovic?

Jocul de-a șoarecele și pisica pe care l-au executat Federer și Djokovic în 2014–2016 un numai că a dat o nouă față rivalității lor, dar a făcut să se nască și o nouă întrebare, care ronțăia încet, dar sigur, la temelia unui fapt care părea de necontestat până de curând: statutul lui Federer drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, statut sprijinit solid pe numărul de titluri de Grand Slam deținute de el. Grație unei forme de invidiat, susținută în mod constant, Nole ajunsese, la sfârșitul lui 2016, la impresionantul număr de 12 astfel de titluri. Voci, mai puțin sau mai mult avizate, au ajuns să între- be dacă, în aceste condiții, nu cumva galoanele de Cel mai mare jucător al tuturor timpurilor vor sări de pe umerii lui Federer pe umerii sârbului într-un viitor apropiat.

30-0 Pe Curat 2017  este disponibil și în pachet cu Ediția „Pe Curat de Colecție”.