Fast
O săptămână excelentă

Finală de final de an: Sorana Cîrstea s-a calificat în finala turneului 100k de la Dubai; Gabi Ruse a fost la un pas să o însoțească

Treizecizero | 11 decembrie 2020

Un new-entry pe lista finalelor românești în 2020: Sorana Cîrstea confirmă momentele bune pe care le-a avut după pauza de pandemie, calificându-se în finala turneului ITF 100k care se desfășoară la Dubai în această săptămână.

Sorana a completat o săptămână excelentă cu victoria din semifinale, 7-5, 4-6, 7-5 contra slovenei Polona Hercog, într-un duel de două ore și jumătate, echilibrat până în ultimele momente. De altfel, setul decisiv a avut un singur break, cel reușit de Sorana în ultimul game, la 6-5; până acolo, s-a mers cap la cap, pe serviciu.

Până să ajungă aici, Sorana le mai învinsese, pe rând, pe rusoaica Anna Blinkova, pe italianca Elisabeta Cocciaretto, și pe cehoaica Barbora Krejcikova (primul meci în care a pierdut un set). O adăugăm la acest traseu și pe Hercog, favorita numărul 2, și rezultă un set impresionant de victorii, pe un traseu deloc simplu, și pe un tablou destul de tare pentru acest nivel.

N-a lipsit mult să fie o finală sută la sută românească. Dar Gabriela Ruse, la rându-i autoarea unei săptămâni foarte bune, a pierdut în cealaltă semifinală de la Dubai contra cehoaicei Karolina Siniakova, într-un alt meci strâns și lung. A fost 6-3, 6-7, 6-4 pentru Siniakova, în două ore și 35 de minute. Gabi a reușit rebreak-ul pentru 4-4 în decisiv, dar și-a pierdut apoi imediat serva, iar Siniakova a putut închide setul și meciul.

Gabriela a avut un traseu lung și remarcabil. L-a început încă din calificări (unde le-a învins pe Grammatikopoulou și pe Vikhlyantseva). Apoi a trecut în main draw de Kara Juvan – una dintre jucătoarele cu un progres notabil în ultima perioadă -, de Kristina Mladenovic – favorita 1 – și de Darka Kovinic în sferturile de finală. O serie de cinci victorii consecutive încurajatoare pentru Gabi, care își va asigura un career high la următorul update al clasamentului WTA (159).

Sorana, la rându-i, are asigurat un salt de minimum nouă poziții, până pe locul 77.

Va fi a patra întâlnire între Sorana și Siniakova, iar încurajator este faptul că românca le-a câștigat pe toate celelalte, fiecare pe câte o suprafață diferită, în ani consecutivi: pe iarbă (Eastbourne 2017, 6-3, 6-2), pe zgură (Madrid 2018, 6-4, 2-6, 6-4) și pe hard (US Open 2019, 7-5, 6-2).

Pe tabloul de simplu a mai fost și Jaqueline Cristian, și ea venită din calificări, dar învinsă în primul tur de Danka Kovinic.

Spuneam că Sorana a mai avut momente bune în acest an; la US Open am văzut poate cel mai bun tenis al ei din ultimii ani, și i-a lipsit un punct de a trece în optimile de finală (victorii cu Konta și McHale, învinsă de Muchova după 3 mingi de meci ratate). Un eventual titlu la Dubai, un turneu plasat undeva între sezonul încheiat recent și cel care se pregătește să pornească, ar însemna un moral excelent pentru 2021.






Folosește voucherul CADOURIDEIARNA în Shop-ul 30-0 pentru un discount de 40 la sută la orice