Fast
Recapitularea optimilor la masculin

Federer și Murray ajung în siguranță în sferturi; Berdych și Raonic câștigă în cinci seturi

Radu Marina | 10 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Marin Cilic ajunge în sferturi fără set pierdut. Cilic continuă sezonul excelent de pe iarbă, ajunge la 10 victorii în acest sezon şi îl învinge clar pe Roberto Bautista-Agut în trei seturi. A fost, probabil, cel mai bun meci făcut de croat la Wimbledon, asta deşi serviciul nu a fost la cotele cu care a obişnuit în ultima vreme (azi a avut doar 9 aşi şi pierdut 8 puncte cu primul serviciu), în schimb a lovit foarte curat de pe baseline şi a fost super agresiv la retur, în special pe serviciul doi al spaniolului.

De fapt, returul a fost cheia meciului; Bautista-Agut a câştigat cu serviciul doi doar 3 (!) puncte în tot meciului şi a fost sub presiune permanent, la aproape fiecare serviciu.

Ce ar mai fi de notat e că jocul croatului a crescut de la set la set, şi, aş zice, de la meci la meci. În setul trei, spre exemplu, a jucat la un alt nivel. A returnat din ce în ce mai puternic, a dominat categoric de pe linia de fund reuşind 16 lovituri câştigătoare şi 3 erori, nu şi-a pierdut niciodată serviciul şi ori de câte ori Bautista a încercat să îl cheme la fileu, fie a pus vreo scurtă, fie a răspuns foarte lucid, atent şi a câştigat punctul mai de fiecare dată când a venit în faţă. După victoria de azi, Cilic ajunge pentru a 4-a oară consecutiv în sferturi la Wimbledon. Va juca acum cu Gilles Muller, pe care l-a învins chiar recent la Queens.

Andy Murray trece de Paire, e pentru a 10-a oară consecutiv în sferturi la Wimbledon. După un prim set cu ceva emoţii, în care a fost condus cu 2-4 de Paire, Murray a pus stăpânire pe joc treptat. După ce a egalat la 4 în primul set a dat impresia că e în control; a servit mai bine, a fost din ce în ce mai solid de pe linia de fund, iar în tiebreak a pierdut un singur punct. În ultimele două seturi, Paire a dat o replică bună, însă s-a împiedicat de fiecare dată când s-a ajuns la 4-4, scor la care și-a pierdut serva în ambele seturi. Sigur, la aceste greşeli a contribuit decisiv Murray, care a returnat de fiecare dată lung şi a căutat să stea cât mai mult în raliu pentru a provoca greşeala.

Murray ajunge în sferturi fără să exceleze, dar joacă suficient cât să câştige. Următorul adversar e Sam Querrey, care a trecut tot azi în 4 seturi de Kevin Andersson. Cei doi s-au întâlnit recent anul asta, la Australian Open, Murray câştigând clar în trei seturi.

Roger Federer defilează cu Dimitrov, revine în sferturi. Federer îl învinge pe Dimitrov în trei seturi clare, într-un meci fără istoric, dominat de la început şi până la final de Federer, iar singurele momente în care Dimitrov a pus câteva probleme a fost pe finalul setului trei, atunci când a reuşit un break. Dar l-a cedat înapoi rapid, după două greşeli cu forehand-ul.

A fost a 6-a victorie consecutivă a lui Roger împotriva lui Dimitrov, ceea ce nu face decât să confirme că jocul lui Federer rămâne un match-up foarte dificil pentru Dimitrov. Practic tot ce face Dimitrov, Federer poate face şi mai bine şi cam la asta se rezumă de fiecare dată întâlnirile lor.

După meci, Federer spunea că a profitat de fiecare oportunitate oferită de bulgar, însă cel mai important e că a reuşit cu adevărat să se concentreze asupra jocului său şi a luat de fiecare dată cele mai bune decizii.

Pentru un loc în semifinale, Federer va juca cu Milos Raonic, care azi a trecut în 5 seturi într-un meci tare complicat de Sascha Zverev. Va fi o reeditare a semifinalei de anul trecut, câştigată dramatic de Raonic în 5 seturi.

Thomas Berdych iese dintr-un meci complicat cu Thiem, se califică pentru a 5-a oară în sferturi la Wimbledon. Turneul de la Wimbledon rămâne pentru Berdych cu siguranţă unul special. Aici a reuşit singura lui finală de Slam, aici a reuşit victoriile carierei (învingându-i consecutiv pe Federer şi Djokovic) şi, după un sezon cu rezultate modeste, în care nu a trecut de turul 3 la niciun Slam, tot aici reuşeşte să revină în sferturile unui Grand Slam după mai bine de an.

Berdych a arătat foarte compact de fiecare dată; a lovit solid de pe ambele părţi iar la serviciu a arătat mult siguranţă. Condus cu 1-2 la seturi, Thiem a răspuns formidabil în setul patru; a lovit din ce în ce mai bine, a pierdut doar trei puncte cu primul serviciu, şi-a mai curăţat jocul de greşeli (a avut doar 4 erori neforţate în setul 4) şi a reuşit să îl ducă pe Berdych în decisiv, care făcuse până atunci un meci foarte bun.

Decisivul i-a aparţinut lui Berdych care şi-a ridicat mult nivelul, nu a mai forţat inutil şi a servit exclusiv pe reverul austriacului, obţinand multe mingi fără control şi mai mult blocate cu reverul. În meciul următor, Berdych va juca cu învingătorul dintre Djokovic şi Mannarino, meci care a fost mutat pentru mâine, dat fiind faptul că meciurile de pe Court 1 s-au prelungit foarte mult.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.