Fast
Fed-Berdych, Cilic-Querrey

Federer ridică nivelul pentru revanșa cu Raonic, e bine poziționat într-un turneu care a rămas fără Murray și Djokovic

Radu Marina | 12 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

În meciul său cu numărul 100 la Wimbledon, Federer a fost poate la cel mai bun nivel din turneu. În primele două seturi, Roger a fost impresionant. Pur şi simplu impresionant. A găsit de fiecare dată cele mai bune soluţii la retur, reuşind în repetate rânduri fie să îl paseze, fie să returneze decisiv cu reverul servicii de peste 200 km/h ale canadianului. Apoi, la jocul din teren l-a dominat categoric pe Raonic; s-a deplasat foarte bine, a căutat să ia mingea devreme, a fost foarte consistent şi a căutat des reverul canadianului (în primele două seturi a reuşit 30 de lovituri câştigătoare şi doar 3 erori neforţate).

Milos nu a făcut un meci rău, însă venirile în faţă l-au trădat de fiecare dată în momentele importante. În multe rânduri a venit la fileu complet nepregătit şi a fost pasat de Federer, însă, pe de altă parte, altă soluţie nu prea avea. A încercat să dicteze cu forehand-ul şi nu de puţine ori a pierdut punctul în schimburile de pe forehand cu Federer, returul nu l-a ajutat mai deloc, iar serviciul a rămas singura armă care l-a mai scos din câteva situaţii dificile.

Setul trei a fost mai echilibrat, dar senzaţia era că Federer nu are cum să piardă meciul. Era conectat, foarte concentrat, lovea solid, iar serviciul a fost, ca mai toată săptămâna, la nişte cote foarte mari. În tiebreak, Raonic a început perfect; după un forehand câştigător şi două greşeli mai mult forţate ale lui Federer, conducea cu 3-0. Ce s-a întâmplat de la 3-0 şi până la final a fost un fel de rezumat al meciului de până atunci; Raonic a venit neinspirat de două ori la fileu, de două ori a fost pasat, a mai încercat un serviciu-voleu, a mai fost pasat o dată, iar apoi Federer a fost solid de pe baseline, reuşind câteva lovituri câştigătoare, un voleu bine executat şi un as.

Federer merge astfel pentru a două oară la rând şi a 11-a oară în carieră în semifinale la Wimbledon, iar pentru un loc în finală va juca cu Tomas Berdych. Va fi al 25-lea meci între ei, Federer câştigând 18 dintre meciuri, ultimele două chiar anul acesta, la Australian Open şi Miami.

Berdych s-a calificat în semifinale după ce Novak Djokovic s-a retras în setul doi, ca urmare a unei accidentări în zona cotului. Şi în meciul cu Mannarino Djokovic ceruse intervenţia trainerului tot pentru aceeaşi problemă, iar astăzi se pare că problema s-a agravat. La conferinţa de presă, Nole a declarat că medicii au încercat tot posibilul pentru a putea juca fără dureri, însă pe finalul setului 1, durerile au fost din ce în ce mai deranjante şi a preferat să nu forţeze. În sârbă, a spus chiar că ia în calcul să ia o pauză pentru restul sezonului.

Marin Cilic și-a continuat traseul remarcabil la Wimbledon, ieșind dintr-un meci complicat cu Gilles Muller, cel care îl eliminase în turul precedent pe Rafa Nadal. După victoria în 5 seturi, Cilic și-a asigurat pentru prima dată în carieră prezența în semifinale la Wimbledon, confirmând perioada foarte bună de joc în care se află de câteva săptămâni încoace. După meci, Cilic spunea că victoria înseamnă enorm pentru el, mai ales după ce în ultimii trei ani a pierdut de fiecare dată în sferturi, iar anul trecut a reuşit un meci grozav cu Federer, când a fost agonizant de aproape să învingă.

În primul set, Muller a luat lucrurile de unde le-a lăsat în meciul cu Rafa: lucid, foarte inspirat de fiecare dată la fileu, cu un serviciu excelent şi lovind plin de pe ambele părţi. Cilic nu s-a simţit deloc confortabil în începutul de meci. A greşit mult cu forehand-ul; ori de câte ori se prelungea schimbul, devenea foarte nesigur pe lovituri. Fie lovea prea scurt, fie încerca să iasă dintr-un raliu mai lung şi forţa lovitura.

În primul set şi-a pierdut de două ori serviciul, a dat impresia că nu simte deloc jocul şi a părut foarte nervos. După ce a salvat 2 mingi de break la 3-4 în setul doi cu trei aşi consecutivi, croatul s-a mai liniştit şi a început să lege din ce în ce mai bine jocul. În tiebreak a continuat să rămână concentrat, a revenit de la 2-4  şi mai apoi 3-5 şi a câştigat setul cu un passing shot fantastic cu forehand-ul. Toată aceste mici reveniri i-au dat încrdere, în special la serviciu, unde a pierdut cu prima servă doar 2 puncte şi a continuat să servească bine tot meciul, reuşind în total 33 de aşi.

În setul trei ambii şi-au făcut serviciul fără mari probleme, însă la 6-5 din nou Cilic a reuşit 2 passing shot-uri de excepţie, câştigând setul trei. Cumva, setul patru a fost în oglindă; s-a mers cap la cap până la 6-5 pentru Muller, iar aici luxemburghezul a fost foarte inspirat cu câteva veniri la fileu, reuşind să închidă setul după o eroare cu reverul a croatului. Dar Decisivul a fost dominat cap coadă de Cilic, care a făcut break încă din primul game al setului decisiv şi nu s-a mai uitat în urmă. A continuat să servească impecabil şi să lovească foarte bine de pe baseline, iar Muller a părut că resimte oboseală după meciul incredibil de acum două zile cu Nadal.

În meciul următor Cilic îl va întâlni pe Sam Querry, care a reuşit să treacă tot azi de Andy Murray. Cilic îl conduce pe Querrey cu 4-0 la întâlnirile directe, iar două dintre meciuri au fost chiar aici la Wimbledon, în 2009 şi 2012, unul dintre ele terminându-se cu 17-15 în decisiv.