Fast
Sam, giant killer

Sam Querrey face a doua surpriză în doi ani consecutivi la Wimbledon, îl elimină pe Andy Murray

Treizecizero | 12 iulie 2017

Va fi un nou campion la Wimbledon, după ce deținătorul titlului a fost eliminat în sferturile de finală. Andy Murray a pierdut în cinci seturi cu Sam Querrey, 3-6 6-4, 6-7, 6-1, 6-1. Chinuit de dureri la șold, Murray nu a mai fost un factor în ultimele două seturi. E pentru al doilea an la rând când Sam Querrey elimină favoritul 1 și deținătorul titlului la Wimbledon, după ce anul trecut îl învinsese pe Novak Djokovic. Querrey devine primul bărbat american într-o semifinală de Grand Slam din 2009 încoace, când Roddick ajungea în finala Wimbledon.

*

Americanul a început meciul cedându-şi la zero serviciul şi pierzând 7 puncte consecutive în primele două game-uri ale meciului. A intrat în meci destul de reţinut, chiar temător, însă pe măsură ce s-a înaintat, a început să pună din ce în ce mai multe probleme scoţianului. Break-ul obţinut de Murray încă din startul meciului a fost suficient pentru primul set; Andy a avut un joc consistent, căutând de fiecare dată să îl deplaseze şi să îl joace constant pe rever pe Querrey, lovitura mai slabă din jocul americanului.

În setul doi, Murray a început la fel de decis; a încercat să returneze cât mai lung şi în picioarele adversarului, a făcut break la 4-3, dar de aici, nivelul lui a scăzut brusc şi a părut că nu se mai poate concentra la ce are de făcut. În doar câteva minute de la 4-3 şi serviciu, Murray s-a văzut condus cu 5-4 şi trebuia să servească pentru a rămâne în set. Însă serviciul nu l-a ajutat deloc. În acel game de serviciu primul serviciu nu a mai intrat, iar serviciul doi a fost o adevărată invitaţie la atac pentru Querrey, reuşind de fiecare dată să returneze foarte agresiv şi decisiv, câştigând astfel setul doi.

După acest set pierdut, Murray a reacţionat impecabil. A reuşit nişte puncte excelente din defensivă pe serviciul americanului, începând setul cu break. Până la 5-4 a fost tare convingător cu serviciul şi la jocul din teren. A încercat să îl ţină în mişcare permanent pe Querrey şi să îl oblige să lovească din deplasare. Când a trebuit să servească pentru set, a fost nevoie de doar câteva mici ezitări la serviciu pentru Murray, astfel încât Querrey să egaleze la 5 şi să reintre în set. Însă, la fel ca şi după pierderea setului doi, şi acum scoţianul a răspuns grozav cu câteva lovituri foarte bune; a egalat la 6 iar în tiebreak a fost de netrecut.

În setul 4 Querrey a fost impresionant. A reuşit break-ul la 1-1 după un game la retur perfect iar de acolo s-a dezlănţuit. A dictat cu forehand-ul, a făcut winnere din orice poziţie, a început să servească din ce în ce mai bine şi a câştigat următoarele 5 game-uri, iar Murray părea că se deplasează din ce în ce mai greu. A fost un set perfect făcut de american; nu a pierdut niciun punct cu primul serviciu, a încheiat setul cu 15 lovituri câştigătoare şi doar 2 erori şi a avut câştig de cauza ori de câte ori a venit la fileu.

Decisivul i-a aparţinut din nou lui Querrey  care a continuat să joace la un super nivel. Serviciul a rămas la cote înalte (a pierdut un singur punct în tot setul) a încercat să îl ţină permanent sub presiune pe scoţian venind către fileu (a pierdut doar 2 puncte la fileu din 12 veniri), a atacat serviciul doi şi şi-a deschis terenul cu forehand-ul  şi a lovit foarte curat de fiecare dată (a încheiat setul cu 15 lovituri direct câştigătoare şi doar 1 eroare).

Până la finalul meciului Murray a mai făcut un singur game  dar a părut că suferă fizic, s-a deplasat greoi şi a încercat să scurteze cât de mult posibil punctele. La conferinţa de presă a admis că a încercat să nu forţeze prea mult, pentru a nu-şi agrava accidentarea de la sold.

Înfrângerea lui Andy Murray e şi nu prea e surprinzătoare. A întâlnit un jucător pe care l-a învins de 7 ori în 8 meciuri şi al cărui joc îl agreează destul de mult, însă problemele avute la sold în ultima perioadă şi jocul neconvingător de aici fac cumva ca înfrângerea să nu fie tocmai un şoc. Rămâne o înfrângere dezamăgitoare pentru el, dar astăzi a fost ziua lui Querrey, ziua în care tot ce a încercat i-a ieşit, in special in ultimele trei seturi. La finalul meciului, americanul spunea că nu îi vine să creadă ce a reuşit, e şocat, dar fericit pentru victorie. Victoria la Murray însemnă şi a patra victorie la un jucător din top 10 în acest sezon, fiind pentru prima dată în cariera lui când reuşeşte să învingă mai mult de 2 jucători din top 10 într-un sezon (Thiem, Nadal, Tsonga, Murray).

 

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.