Fast
Back to business

Două victorii importante la Taipei, vești amestecate la Sankt Petersburg

Radu Marina | 30 ianuarie 2018

Există viață după Australian Open! Și lucrurile nu sunt rele: Ana Bogdan și Monica Niculescu merg mai departe în turneul de la Taipei, Irina Begu avansează și ea la Sankt Petersburg, unde Sorana Cîrstea, deși a început bine, a fost eliminată de Cibulkova.

*

La Taipei, Ana Bogdan a trecut în două seturi (6-4, 6-1) de Shuai Peng, favorita principală și finalista de anul trecut a turneului asiatic. Drept recompensă, Ana va urca cel puțin până pe locul 85 de săptămâna viitoare, un nou career high ranking, poziție de pe care va ataca următorul ei obiectiv – top 80.

Astfel, după isprava de la Australian Open, unde a ajuns în premieră în turul trei al unui Slam, Bogdan își confirmă forma bună cu încă o victorie importantă, fără ezitare, în fața unei jucătoare de top 30 care încă își caută pașii la început de 2018. Dar Ana n-a fost prea înțelegătoare cu slăbiciunile lui Peng. În schimb, a speculat bine lipsa de formă a chinezoaicei: fără niciun punct pierdut pe primul serviciu în primul set, românca a reușit de fiecare dată să rămână în față și să confirme break-ul obținut încă din debutul setului. Cu primul set câștigat, lucrurile au devenit și mai clare în al doilea: a început cu break, iar până la finalul meciului a mai cedat doar 15 puncte și un singur game.

Următoarea ei adversară va fi Eugenie Bouchard, care a trecut marți de Lin Zhu, după ce chinezoaica a fost nevoită să se retragă în setul trei. Acesta va fi primul meci între cele două.

Tot la Taipei se află și Monica Niculescu. Ajunsă pe locul 99, după ce nu și-a putut apăra finala de anul trecut de la Hobart (s-a retras în sferturi), Moni a început și ea cu bine turneul: după ce adversara ei, Ons Jabeur, a fost nevoită să se retragă la 1-6, 0-4, Monica s-a calificat în optimi, unde va juca cu Zarina Dyias (1 la 1 în întâlnirile directe).

Cum anul trecut singurul rezultat notabil al ei a fost finala de la Hobart, Monica nu va mai avea de apărat decât foarte puține puncte în următoarele luni, așa că orice victorie îi va aduce un pas în plus în clasament. Condiția esențială? Accidentările să stea departe de Monica.

La Sankt Petersburg, în celălalt turneu al săptămânii, Irina Begu a început și ea cu victorie: 7-6, 6-1 cu Andrea Petkovic, ajunsă pe tabloul principal ca lucky loser. Această victorie a Irinei este și o mică revanșă în fața nemțoaicei, după ce anul trecut, tot la Sankt Petersburg și tot în primul tur, Petkovic o învingea în două seturi. De data asta a fost rândul Irinei, care continuă începutul promițător de an și obține o victorie solidă în fața unei adversare complicate, la care pierduse două din cele trei meciuri jucate.

Contra lui Petkovic, Begu a fost mai mereu în control, mai puțin în momentul în care a trebuit să servească pentru primul set, la 5-4: a avut cinci mingi de set, dar în câteva momente s-a văzut egalată, condusă și obligată să servească pentru a rămâne în set. În cele din urmă s-a regrupat, a avut un răspuns potrivit și a dus setul într-un tiebreak câștigat la 5. De aici încolo, meciul și-a continuat cursul pe care l-a avut până la 5-4 în primul set: multă siguranță din partea Irinei, care a returnat solid și s-a apărat foarte bine – mai ales în punctele importante. Returul și defensiva sunt capitole la care Irina a crescut foarte mult în ultima perioadă; ea pare mai mobilă și, ca o consecință, reușește să treacă repede de la apărare la atac. Va avea nevoie de treaba asta și-n meciul următor, cu învingătoarea dintre Elena Vesnina și Petra Kvitova. (Pe Vesnina a învins-o de fiecare dată în cele două meciuri, iar cu Kvitova a pierdut ambele meciuri jucate.)

În ultimul meci al zilei la Sankt Petersburg, Sorana Cîrstea a pierdut în două seturi (7-5, 6-2) la Dominika Cibulkova, într-un meci pe care l-a început impecabil, dar pe care l-a terminat împărțind cu generozitate erori.

Sorana a deschis jocul cu patru lovituri câștigatoare pe serviciul Dominikăi, a reușit două break-uri, s-a dus la 4-0, moment în care Cibulkova nu reușise niciun punct cu serviciul. Până aici, Sorana a fost impresionantă. Și-a creat șanse, a fost jucătoarea cu inițiativă și, cât timp a pus-o sub presiune pe slovacă, a avut mereu câștig de cauză. Și totuși. Când mai rămăsese un singur pas de făcut pentru a lua setul, tot ce-a construit până acolo s-a dărâmat într-o clipită. Prima servă a dispărut exact când a avut mai mare nevoie de ea, la 5-4, și atât a așteptat Cibulkova pentru a-și face loc meci. Experimentată, Dominika a înțeles că e cazul să profite, a devenit mai agresivă și a pus stăpânire pe joc. Au urmat trei game-uri consecutive pierdute de Sorana și, așa cum se întâmplă de obicei după șansele ratate, blocajul ei a continuat și în setul doi: alte trei game-uri pierdute la rând, și meciul era deja decis.

Sorana nu a reușit sub nicio formă să mai lege jocul, a alternat erori consecutive cu câteva winnere excelente, dar insuficiente pentru a trece de o jucătoare cu calitățile Cibulkovei.

Pentru Sori urmează acum Fed Cup (10-11 februarie, la Cluj), apoi turneele de la Doha, Budapesta, Indian Wells și Miami.