Fast
Tenisul s-a întors

Ce e de știut despre Palermo, primul turneu de tenis după o pauză de cinci luni

Radu Marina | 2 august 2020

După cinci luni de pauză și după multiple evenimente amânate sau anulate, tenisul se întoarce oficial și încearcă să-și ducă sezonul la capăt, în baza unui calendar adaptat și scurtat, urmare a pandemiei de coronavirus. Prima oprire și primul turneu oficial care se va desfășura în condiții complet diferite de ceea ce eram obișnuiți (și noi, și jucătoarele) este turneul de la Palermo, un turneu WTA International. 

Turneul are loc între 3 – 9 august. Finalele calificărilor se joacă luni, iar meciurile de pe tabloul principal vor debuta tot luni. 

Cine participă

După retragerea Simonei Halep și a Johannei Konta, dar și a altor jucătoare precum Jelena Ostapenko, Svetlana Kuznetsova sau Anastasija Sevastova, turneul a rămas cu 10 jucătoare din top 50 la start, o distribuție oricum neobișnuit de puternică pentru un astfel de turneu. Astfel, Petra Martic, Marketa Vondrousova, Maria Sakkari, Anett Kontaveit, Elise Mertens, Donna Vekic și Dayana Yastremska sunt printre favoritele turneului. Iar lista este completată de alte nume importante precum Ekaterina Alexandrova, Kristina Mladenovic, Laura Siegemund, Daria Kasatkina sau Kristyna Pliskova. 

Pe tabloul principal de simplu le avem pe Sorana Cîrstea, Irina Begu și Patricia Țig. 

Gabriela Ruse și Laura Ioana Paar, victorii la revenire

Gabriela Ruse și Laura Ioana Paar au luat startul în calificări, acolo unde au câștigat deja primul meci în ceea ce a fost prima lor victorie după aproape cinci luni de pauză. 

Gabriela a trecut în două seturi, 7-5, 6-2, de italianca Dalila Spiteri, în vreme ce Laura Paar a învins-o, 6-2, 1-6, 6-2, pe Bibiane Schoofs. Cele două revin duminică pentru turul doi: Gabi Ruse vs Kaja Juvan, favorită 7, Laura Paar vs Aliona Bolsova.

Sorana Cîrstea, Irina Begu și Patricia Țig prezente pe tabloul principal 

Trei jucătoare din România sunt prezente pe tabloul principal de la Palermo. Sorana Cîrstea o va avea ca adversară în primul tur pe Sara Errani, beneficiară a unui wild card, pe care a întâlnit-o deja până acum în carieră de șapte ori, câștigând două meciuri. 

Una dintre jucătoarele în formă excelentă la oprirea circuitului din martie, când tocmai ce câștigase puternicul turneu challenger de la Indian Wells, Irina Begu se revede cu Laura Siegemund, într-unul din cele mai tari meciuri din primul tur de la Palermo, nemțoaica câștigând două meciuri (București 2019, Indian Wells 2016) din cele trei jucate cu Irina. 

Patricia Țig, care începuse și ea promițător anul, n-are nici ea o tragere la sorți prea ușoară. Pati o are ca adversară pe Anett Kontaveit, favorita 4 a turneului,  cu care a mai jucat de două ori până acum (1-1 la întâlnirile directe). 

De asemenea, pe tabloul principal de dublu sunt prezente alte cinci jucătoare din România: Raluca Olaru face pereche cu Dayana Yastremska, echipa favorită doi a turneului; Laura Paar reface echipa cu Julia Wachaczyk, alături de care a câștigat la Lyon primul ei titlu WTA, Andreea Mitu și Cristina Dinu sunt prezente și ele, iar Elena Bogdan și Reka-Luca Jani au prins pe ultima sută un loc pe tabloul principal. 

Cum arată tabloul principal de simplu 

Favorita principală Petra Martic o va întâlni în primul tur pe belgianca Alison Van Uytvanck, existând posibilitatea ca în turul doi să dea peste o altă belgiancă, Kirsten Flipkens, care joacă cu o jucătoare venită din calificări. Ca mai apoi, dacă se vor respecta capii de serie, să se vadă cu o a treia belgiancă: Elise Mertens, favorita 5, care începe cu o jucătoare venită din calificări și ar putea da în turul doi peste Daria Kasatkina (sau Jasmine Paolini); 

Marketa Vondrousova începe cu o jucătoare din calificări, dar în turul următor se poate duela cu Camila Giorgi sau Rebecca Peterson; Maria Sakkari, favorita 3, se vede cu Kristyna Pliskova, nu tocmai cel mai facil adversar pentru un prim tur și după o pauză atât de îndelungată; 

Ekaterina Alexandrova, una dintre cele mai în formă jucătoare ale începutului de an, are și ea o tragere la sorți relativ dificilă: o întâlnește pe Kristina Mladenovic, cu deja câteva meciuri în picioare, după participarea la o serie de turnee demonstrative. 

https://twitter.com/LadiesOpenPA/status/1289618635523162112?s=20