Fast
Recap

Brief Miami | Mihaela Buzărnescu vine pe tablou, aproape de o revedere cu Simona Halep. Câștigătoare la St. Petersburg, Raluca Olaru e pe un tablou de dublu foarte tare

Radu Marina | 24 martie 2021

Sorana Cîrstea avansează în turul doi. Cu o victorie scurtă, obținută în minimum de seturi (6-2, 6-2) contra americancei Katrina Scott, o tânără de 16 ani, beneficiară a unui wild card, Sorana și-a asigurat prezența în turul doi la Miami. Ea o va întâlni pe Anett Kontaveit în meciul următor, cea cu care a jucat chiar în urmă cu câteva săptămâni la Dubai, într-un meci în care puțin a lipsit ca Sorana să-l ducă în decisiv. Scorul întâlnirilor directe e 3-0 în favoarea estoniencei, favorită 22 la Miami. 

E important de menționat că Sorana a ajuns în punctul în care câștigă meciurile care trebuie câștigate. E mare lucru pentru o jucătoare despre care s-a spus multă vreme fie că e prea inconstantă, fie că tenisul ei fluctuează prea mult – iar uneori tocmai asta a făcut să nu obțină mai mult. Începând cu decembrie 2020, Sorana a pierdut în primul tur doar o singură dată (Lyon, în fața Ninei Stojanovic) și a câștigat 11 din 15 meciuri jucate. 

Mihaela Buzărnescu leagă victoriile, se califică pe tabloul principal. Cu două victorii bune în calificări, ultima chiar spectaculoasă prin revenirea avută, Mihaela se califică pe tabloul principal la Miami, acolo unde va juca astăzi, de la ora 21:30 aproximativ, cu Carolina Garcia. Învingătoarea acestui meci o va întâlni pe Simona Halep. 

În primul tur de calificări, Buzărnescu a trecut de Leylah Fernandez, cea care venea după titlul câștigat la Monterrey, și Anna-Lena Friedsam, 2-6, 7-6, 7-5. Partida cu Friedsam a fost una complicată, cu multe reveniri și întorsături de situație: Mihaela a pierdut rapid primul set, s-a redresat în setul doi, a avut șansa de a duce meciul în decisiv la 5-4, când a servit pentru set, dar s-a văzut egalată și condusă cu 5-6. A servit pentru a rămâne în meci, a dus meciul în tiebreak și a reușit să-l câștige relativ facil.

Ce a urmat în decisiv a fost mai complicat de atât. Mihaela a revenit de la 2-5 (două break-uri), a salvat o minge de meci și apoi a prins o serie remarcabilă de 5 game-uri la rând, care i-au adus și victoria. O victorie mare, atât prin faptul că a dus-o pe tabloul principal, cât mai ales prin revenirea avută. Pentru cineva care se străduiește să revină la nivel înalt, tipul acesta de revenire poate însemna mult. Suficient de mult cât să producă un mic declic. 

Simona, Monica și Raluca, pe un tablou de dublu spectaculos. Trei jucătoare din România, cu trei partenere diferite, sunt prezente pe tabloul de dublu. Simona o are ca parteneră pe Angelique Kerber, în ceea ce e o echipă inedită – întotdeauna e interesant când două jucătoare foarte bune de simplu fac echipă într-un meci de dublu. Și cu atât mai interesant când întâlnesc două specialiste de dublu. Simona și Angie le vor întâlni în primul tur pe favoritele principale Elise Mertens/Aryna Sabalenka. 

Monica Niculescu s-a reunit cu Anna Blinkova și cele două le vor avea ca adversare în primul tur pe Bethanie Mattek-Sands și Iga Swiatek.

Iar Raluca Olaru și Nadyia Kichenok, recent campioane de la St. Petersburg, vor avea o misiune la fel de complicată, pentru că le vor înfrunta pe Cori Gauff și Catherine McNally, o echipă cu rezultate foarte bune la dublu. 

De subliniat și reunirea dintre Vania King si Yaroslava Shevedova. Cele două au câștigat, în urmă cu 10 ani, trofeele de la Wimbledon și US Open. De asemenea, au urcat pe locul 1 (Shvedova) și locul 3 (King) în clasamentul de dublu. 

Venus Williams e eliminată, Magda Linette câștigă primul meci din octombrie 2020 încoace. După accidentarea suferită la Australian Open, Venus Williams a revenit la Miami, însă fără a fi ajutată de corp; cu un bandaj mare pe antebraț și cu mari dificultăți în deplasare, Venus a fost învinsă în două seturi, 6-2, 7-6, de Zarina Dyias. 

E pentru prima dată în cariera lui Venus când pierde în primul tur la Miami, din 21 de participări. 

O veste bună însă vine de la Linette, care nu a mai jucase niciun meci oficial din octombrie și a trecut prin mai multe probleme de sănătate, inclusiv o intervenție chirurgicală. Poloneza a trecut, în trei seturi, de americanca Robin Montgomery, 6-1, 3-6, 6-0.  

Alte jucătoare care au câștigat la Miami sunt Kaia Kanepi (a trecut de Lauren Davis), Barbora Krejcikova (a trecut de Anna Blinkova), Laura Siegemund (victorie cu Chrstina McHale), Ajla Tomljanovic (victorie cu Anastasia Potapova). 

Atenție la Shintaro Mochizuki. Mochizuki, un japonez în vârstă de 17 ani, fost lider mondial la juniori și câștigător la Wimbledon în 2019, devenind primul junior japonez care se califică într-o finală de Grand Slam, este unul dintre cei mai interesanți jucători din generația (și mai) nouă. Anul acesta a debutat în ATP, la Singapore Open iar acum, la Miami, s-a calificat pe tabloul principal după două victorii în calificări; în ultimul tur de calificări a trecut de Emilio Gomez, jucător clasat cu aproape 500 de locuri față de el. 

Ce vedem azi interesant la Miami: 

– Irina Begu – Anna Kalinskaya (meci care începe în jurul orei 17).

– Mihaela Buzărnescu – Caroline Garcia (ora 21:30, ora României); Mihaela va încerca să ajungă la întâlnirea cu Simona, învingătoarea acestui meci urmând să joace cu favorita 3 în runda următoare.

– Alize Cornet – Svetlana Kuznetsova (ora 20:30) e tipul de meci care merită văzut, între două jucătoare cu stiluri diferite, cu multă variație și care pot face multe lucruri spectaculoase pe un teren de tenis.