Fast
AO 2018, tragerea la sorți

Australian Open e gata de start! Prima dată favorită 1 la un Slam, Simona Halep deschide cu o tânără australiancă de 17 ani

Treizecizero | 11 ianuarie 2018

Pentru prima dată în postura de cap de serie la un Grand Slam, Simona Halep va începe drumul la Melbourne contra unei jucătoare din Australia; Destanee Aiava are 17 ani, este foarte talentată, ocupă locul 193 și e pe tablou datorită unui wildcard pe care și l-a câștigat pe teren, într-un play-off.

La ediția de anul trecut a AO, Aiava și-a câștigat de asemenea un wildcard și a devenit prima jucătoare născută în acest secol care joacă pe tabloul principal al unui Slam.

Aiava a fost cel mai recent pe teren chiar noaptea trecută, învinsă de Eugenie Bouchard într-un meci neoficial, la turneul demonstrativ de la Kooyong, 6-2, 6-0. Meciul a afectat-o destul de mult, pentru că a spus imediat după el că are nevoie de ceva timp liber, după o lună plină de tenis, incluzând acel play-off care i-a adus locul la Melbourne. „Toată treaba asta cu tenisul m-a ajuns din urmă. Sper ca după AO să am o pauză, pentru că e ceea ce-mi trebuie acum și ceea ce-mi doresc”, a spus Aiava, care a detaliat că fizic e ok, dar mental nu e unde trebuie. „Sper să mă adun pentru primul tur”.

Eugenie Bouchard, la rându-i, ar putea fi adversara din turul doi a Simonei Halep, dacă va trece de franțuzoaica big-hitting Oceane Dodin. Bouchard spunea, după același meci de aseară, că „nu vreau ca 2018 să fie o continuare a lui 2017; nu a fost un an bun pentru mine, sub nicio formă. Am muncit mult în off-season și schimb unele lucruri, dar știu că va fi nevoie de ceva timp ca să se vadă”.

Petra Kvitova este posibila oponentă a Simonei în turul al treilea, de unde încep testele foarte grele. Kvitova deschide cu Petkovic, iar învingătoarea va juca cu Davis sau Cepelova.

În optimi, cele mai plauzibile oponente pentru Simona sunt Barty, Vesnina, Osaka sau Giorgi. Australianca Ashleigh Barty și japoneza Naomi Osaka ar putea fi cele mai periculoase din acest grup. Osaka a progresat la Slamuri, iar Barty a avut un 2017 excelent.

În sferturi, principala oponentă este Karolina Pliskova, care a jucat bine la Australian Open și este una dintre jucătoarele care au ocupat locul 1 în 2017. Johanna Konta este, de asemenea, în această zonă a tabloului.

Garbine Muguruza este celălalt nume mare din această jumătate de tablou, iar Simona ar putea-o întâlni în semifinale.

Sorana Cîrstea va deschide cu Zarina Diyas, jucătoarea din Kazahstan care își face, treptat, revenirea spre prima parte a Top 100, după o perioadă în care a lipsit, accidentată. Sorana a pierdut unicul meci jucat cu Diyas, în 2014. În caz de victorie, Sorana va juca versus învingătoarea dintre Lucie Safarova și Ajla Tomljanovic. Sorana e pe bucata de tablou a Karolinei Pliskova, pe care ar putea-o întâlni în runda a treia.

Ana Bogdan este, de asemenea, în partea superioară a tabloului, și o va întâlni pe favorita 11, Kristina Mladenovic, o jucătoare aflată într-o criză de formă de proporții. În cazul unei victorii, Ana s-ar duela mai departe cu Heather Watson sau Yulia Putintseva.

În partea de jos a tabloului o găsim pe Irina Begu, care are un meci dur în primul tur, contra rusoaicei Ekaterina Makarova, o jucătoare cu o tradiție excelentă la Australian Open. Din 2011 încoace, Makarova a făcut patru optimi de finală, două sferturi și o semifinală, plus o finală la dublu. Martic și Van Uytvanck este meciul care ar decide adversara din turul al doilea, iar Venus Williams, favorita 5, este pe același segment de tablou, posibilă adversară în turul 3.

Venus o întâlnește în primul tur pe Belinda Bencic, într-unul dintre meciurile-șoc ale primului tur.

Monica Niculescu o întâlnește pe Mona Barthel în primul tur. Niculescu, retrasă înaintea meciului din sferturi de la Hobart cu Elise Mertens, a pierdut două meciuri din trei cu Barthel.

Prezentă pentru prima oară pe tabloul Australian Open și pentru a doua oară în carieră la un Slam, Mihaela Buzărnescu va întâlni aceeași adversară ca și la primul ei Slam: Caroline Wozniacki, numărul 2 mondial. Cu Wozniacki, Mihaela se știe încă din juniorat, perioadă în care a avut meciuri grele cu daneza. Mihaela o cita pe Wozniacki drept una dintre jucătoarele care s-au bucurat de ascensiunea recentă a româncei și care s-au interesat de ea.

Pe tabloul masculin, Marius Copil, unicul român prezent în draw, va deschide cu Gilles Simon, recent câștigător în India și un jucător cu evoluții excelente de-a lungul timpului în Australia. Dar tot în Australia l-a și învins Marius pe Gilles, în unica lor confruntare anterioară, în 2014, la Brisbane.

La masculin, marile întrebări erau despre unde va nimeri Novak Djokovic și cât de greu va fi traseul spre finală al celor doi favoriți principali, finaliștii de anul trecut, Roger Federer și Rafael Nadal.

Novak, care a revenit pe teren săptămâna asta, va deschide cu Donald Young și l-ar putea întâlni pe Gael Monfils în turul al doilea. Djokovic este în sfertul de tablou dominat de Sascha Zverev și în jumătatea lui Federer. Campionul en-titre deschide cu slovenul Aljaz Bedene, în vreme ce Rafa Nadal îl va întâlni pe Victor Estrella Burgos.

Recent revenit în Top 10, Juan Martin Del Potro va reveni la AO pentru prima dată din 2014. Îl va întâlni pe Frances Tiafoe într-un prim test.

Dacă va putea juca, Stanislas Wawrinka, favoritul 9, va deschide cu Ricardas Berankis. Stan este în aceeași jumătate încărcată, cu Djokovic, Goffin, Zverev, Thiem, Del Potro, Raonic și Federer.

Esența tragerii la sorți a AO

– Feminin, sferturile de finală teoretice, dacă favoritele se confirmă: Simona Halep – Karolina Pliskova, Muguruza – Garcia, Venus – Svitolina, Ostapenko – Wozniacki.

– Meciuri notabile în primul tur: Venus – Bencic, Cibulkova – Kanepi, Sharapova – T. Maria;

– Românce: Halep – Aiava (H2h 0-0), Cîrstea – Diyas (0-1), Bogdan – Mladenovic (0-1), Begu – Makarova (1-1), Niculescu – Barthel (1-2), Buzărnescu – Wozniacki (0-1)

– Masculin, sferturile de finală teoretice, dacă favoriții se confirmă: Nadal – Cilic, Dimitrov – Sock, Thiem – Zverev, Goffin – Federer

– Marius Copil – Gilles Simon (1-0)

– Meciuri notabile în primul tur: Del Potro – Tiafoe, Tsitsipas – Shapovalov.

Tabloul feminin complet

Tabloul masculin este aici.

– Analiza celor două tablouri urmează pe 30-0.

Analiza tabloului feminin este aici.

***

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

 


În Shop sunt disponibile și ultimele tricouri din primul set de 30-0 Onederful, 
tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI