Fast
Wimbledon, ziua a 4-a

Ana Bogdan revine puternic, dar nu poate întoarce până la capăt meciul cu Petra Kvitova

Andrei Năstase | 30 iunie 2022
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Ana Bogdan încearcă de toate, revine fantastic în finalul setului 2, însă cedează în final cu Petra Kvitova, dublă campioană aici, și se vede oprită în turul al doilea la Wimbledon.

A fost 6-1, 7-6 (5) pentru jucătoarea din Cehia, care ne-a arătat un nivel foarte înalt azi. Tocmai de-asta, prestația Anei – care a întors de la 1-5 la 6-5 în setul secund, având și două șanse să ne ducă în decisiv – e cu atât mai valoroasă.

Aceasta a fost prima întâlnire directă dintre cele două, un meci în care Ana și-a ținut partea, a avut perioadele ei foarte bune – mai ales când a răspuns cu foc la foc -, iar senzația e că Petra a trecut linia de sosire exact la țanc.

Ana Bogdan rămâne cu două calificări în turul 3 la Slam-uri: Australian Open 2018 și Roland Garros 2021.

Dincolo, Kvitova ajunge acum la 7 victorii consecutive. Și e greu să-ți mai amintești că înainte să ajungă pe iarbă n-a avut deloc un sezon prea bun. Până săptămâna trecută, când a câștigat la Eastbourne (al cincilea ei titlu WTA pe iarbă), ea nu legase mai mult de trei victorii la niciun alt turneu din 2022.

În ce o privește, Ana fusese de neatins în turul inaugural, în fața Dayanei Yastremska (cu care pierduse un meci teribil la Lyon): excelentă la serviciu (și în spatele primei mingi de serviciu), românca a stat pe teren o oră și a cedat doar patru game-uri, însă azi i-a fost mult mai greu, pentru că a găsit în partea cealaltă a fileului o adversară on fire.

Petra pornit tare, a cedat doar trei puncte în primele ei trei game-uri de serviciu, iar la primul game de retur a părut să vadă mingea cât un pepene.

În condițiile astea, Ana s-a văzut condusă imediat cu 3-0 și a avut nevoie de trei ași pentru primul ei hold. Dar a intrat pe tabelă, a avut mai multe mingi de break în game-ul al șaptelea, însă Petra a găsit alte lovituri grozave și a închis la 6-1.

Cehoaica a avut 17 lovituri direct câștigătoare (și doar 7 greșeli neforțate) în primul set, multe dintre ele direct din retur. Prin comparație, ea fusese oscilantă în turul precedent, contra Jasminei Paolini: ea a servit 10 duble și a adunat de două ori mai multe greșeli neforțate decât winners; a avut nevoie de set decisiv acum două zile, însă azi a fost mult mai bună.

De multe ori, în meciuri ca acesta, când adversara lovește de parcă mingea ta e de burete, trebuie să faci cumva să reziști, să limitezi daunele și să aștepți să-i treacă; să iasă din tunel cât mai departe de linia de sosire.

Ana a făcut asta foarte bine și-n debutul setului al doilea, chiar dacă și-a cedat din nou primul game de serviciu. Și l-a ținut pe următorul, salvând cele trei șanse de dublu break ale Petrei, a avut apoi o șansă să egaleze la 2, într-o perioadă a jocului în care aproape fiecare punct a fost superb. Și dintr-o parte, și din alta.

Numai că petra Kvitova a găsit de fiercare dată un winner în plus, și-a ținut serviciul (un game cu șapte egalități) și s-a dus din nou la 5-1. La fel ca-n primul set.

Dar spre deosebire de primul set, Ana n-a lăsat-o să închidă ușa. Nici vorbă!

Ea a rămas concentrată, și-a văzut de jocul ei – parcă fără să privească tabela – și a ajuns să-i dea emoții serioase Petrei.

Ana a găsit primul ei break când s-a apropiat la 5-3, și-a ținut apoi serviciul și i-a cerut Kvitovei să închidă pe propriul serviciu. Mai mult, ea a salvat prima minge de meci a adversarei, a făcut încă un break – cu un backhand de toată frumusețea în lungul liniei – și a egalat la 5. Ce revenire!

Când Ana a făcut și al cincilea ei game la rând, pentru a trece înainte la 6-5, pe chipul Petrei nu găseai altceva decât îngrijorare. Și pe bună dreptate.

Căci Ana Bodgan n-a vrut să se oprească acolo. Dimpotrivă, și-a făcut rost de o minge de break și set, după un alt winner remarcabil – de data asta cu forehand-ul. Petra a anulat-o cu un as. Ana a bătut din nou la ușă, a avut și a doua minge de set, ștearsă și aceasta de un forehand tăios al Kvitovei.

Ce s-ar fi întâmplat în setul decisiv?

E o întrebare la care Ana Bogdan ar fi meritat probabil să răspundă. Însă Petra Kvitova a găsit o cale să închidă meciul în tiebreak, 7-5. Și va fi bucuroasă că a scăpat de Ana.

Petra va juca în turul 3 cu Paula Badosa, care a trecut în două seturi, tot azi, de Irina Bara.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1542477886405459968?s=20&t=b1sR4f90uNmeCoIhwhE2-w