Fast
Blocaj depășit

După opt finale pierdute la rând, Felix Auger-Aliassime câștigă primul titlu al carierei la Rotterdam

Radu Marina | 13 februarie 2022

Felix Auger-Aliassime a încheiat o săptămână perfectă la Rotterdam cu primul titlu al carierei, după victoria 6-4, 6-2 contra lui Stefanos Tsitsipas, favoritul principal al turneului. Auger-Aliassime reușește să depășească, în sfârșit, un imens prag mental, trecându-și în cont primul trofeu în circuit după opt finale pierdute la rând în care nu a câștigat nici măcar un set. 

Câștigător la ATP Cup și sfert-finalist la Australian Open (cu mingi de meci contra lui Medvedev în sferturi), Auger-Aliassime își continuă forma bună din acest început de sezon cu o săptămână de vis la Rotterdam (ATP 500). A trecut, pe rând, de Egor Gerasimov, Andy Murray, Cameron Norrie, Andrey Rublev (deținătorul trofeului) și, acum, de Stefanos Tsitsipas. 

Înaintea finalei, Auger-Aliassime spunea că speră ca “astrele să se alinieze” și pentru el și să spargă gheața în sfârșit după toate finalele pierdute. Dar mai mult decât atât, a subliniat că tot ce contează e să nu-și piardă intensitatea și calmul, fiind convins că e capabil să treacă de Tsitsipas. 

Poate a ajutat că Felix are un match-up cu Stefanos în care se simte bine; sau, mai bine zis, unul în care grecul nu se simte musai ideal. Tsitsipas nu se sfia să spună în urmă cu câțiva ani că n-are nicio idee despre cum să-l bată pe Felix, în fața căruia a tot pierdut și la juniori. Și în fața căruia a pierdut și primele lor trei întâlniri în circuitul ATP. De atunci, Stefanos părea că găsise o soluție, câștigându-le pe următoarele cinci, dar e de așteptat ca Tsitsipas să mai aibă astfel de zile în care să nu se poată atinge de Felix.

Ceea ce s-a și întâmplat astăzi: canadianul a trecut într-o manieră categorică de rivalul său, după un meci în care a fost de neatins la serviciu și nu i-a oferit lui Tsitsipas nicio șansă de a intra în meci. Cele două seturi au fost aproape în oglindă, canadianul făcând de fiecare dată break încă din primul game și consolidând acest avantaj până la final. Dacă în primul set Felix nu a pierdut niciun punct cu primul serviciu, în setul doi, el a cedat doar două puncte. 

Pe tot parcursul finalei, Tsitsipas nu și-a putut crea nicio minge de break și s-a aflat constant sub o mare presiune și la serviciu, și la jocul de pe linia de fund, dar mai ales la retur, pentru că nu a putut construi nimic și fiecare game de retur a însemnat un nou motiv de frustrare, în condițiile în care foarte rar a putut pune returul în teren.  

Asta se datorează, în principal, lui Auger-Aliassime, care a fost solid și a părut că a intrat în acest meci cu gândul de a-și lua victoria: foarte eficient pe toate planurile, agresiv și precis cu aproape fiecare lovitură încercată. 

„Nu am avut drumul cel mai ușor de la prima mea finală de acum trei ani și până azi. Este o zi memorabilă să obțin primul meu titlu, mai ales în acest loc. Aici am jucat primul meu meci pe un tablou principal ATP în urmă cu câțiva ani, așa că e cumva corect să câștig primul meu trofeu aici”, a spus canadianul după finală. 

Cu acest trofeu, Felix Auger-Aliassime va urca, de mâine, pe locul 8 în clasamentul ATP, aceasta fiind cea mai bună clasare din carieră, fiind totodată și jucătorul cu cele mai multe victorii (12) în acest început de an. Tot mai multe semne că estimările din urmă cu câțiva ani în ce-l privește se preconizează a fi corecte.