Fast
Înapoi unde îi e locul

Rafa Nadal revine în finala Roland Garros după doi ani de secetă; la un pas de Decima. Cu Wawrinka pentru titlu!

Treizecizero | 9 iunie 2017
Roland Garros este oferit de

Rafael Nadal a etalat încă o dată un tenis imparabil, învingându-l clar și sonor pe Dominic Thiem în a doua semifinală a tabloului masculin. Rafa a cedat doar șapte game-uri austriacului care-i dăduse o replică strânsă la Madrid și îl învinsese la Roma: 6-3, 6-4, 6-0. Nadal a pierdut doar 29 de game-uri în drumul spre finală, cele mai puține, de la Borg încoace (RG 1978 – 27 de game-uri).

Îl va întâlni acolo pe Stan Wawrinka, într-un meci cu miză imensă. Pentru Rafa, în joc e Decima, o performanță memorabilă la Roland Garros, și titlul de Grand Slam cu numărul 15. Pentru Wawrinka, al patrulea titlu de Grand Slam și al doilea la Paris. Învingătorul va urca, de asemenea, pe locul 2 în lume.

Rafa și Stan au mai jucat finala de la Australian Open, din 2014, când elvețianul a obținut primul său titlu de Slam. Un an mai târziu, Stan se impunea și la Paris.

Gunter Bresnik, antrenorul lui Dominic Thiem, a ridicat ceva sprâncene când a spus că nu crede că jucătorul său este pregătit pentru un breakthrough la un Slam. Cu Nadal s-a văzut mai bine de ce; încă o dată, austriacul iese doar parțial bine dintr-o pereche de meciuri Djokovic-Nadal. De data asta, a găsit o soluție la primul, dar a fost complet depășit de Rafa, cel pe care îl învinsese la Roma. Nadal în formă bună, pe zgură, în trei din cinci, rămâne însă o provocare formidabilă, iar Thiem, în ciuda unui start promițător, cu break din prima, avea să se convingă rapid. Nici planul său, acela de a lovi cu toată puterea prin Nadal, n-a funcționat, și nici alternative la el n-a găsit. Rafa a absorbit ușor forța aproape disperată, dar ineficientă, pusă de de Thiem în mingi și i le-a trimis înapoi cu dobândă, adesea forțându-l să lovească mult din spatele terenului sau mingi de la înălțimea umărului.

Rafa se întoarce în finală la Paris după doi ani de absență și joacă, de asemenea, a doua lui finală de Grand Slam consecutivă, și a 22-a a carierei.

 

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de