Fast
România învinge Marea Britanie!

Irina aduce punctul decisiv pentru România, câștigăm cu Marea Britanie!

Treizecizero | 23 aprilie 2017

Irina Begu a adus victoria decisivă pentru România, 6-4, 7-5 cu Heather Watson, iar România câștigă cu 3-1 împotriva Marii Britanii, la Mamaia, după un weekend intens. România confirmă astfel calculul hârtiei și rămâne astfel în Grupa Mondială, punând capăt unei serii de trei înfrângeri consecutive.

*

Când toată drama a fost dată la o parte, când nimeni și nimic nu a mai influențat evoluția meciului, când totul a rămas să se decidă pe teren, România a fost indubitabil echipa mai bună, câștigând cu Marea Britanie datorită numărului mult mai mare de opțiuni și a valorii superioare. Manșa a mers, până la urmă, pe itinerariul cel mai plauzibil: două puncte obținute împotriva numărului 2 al britanicelor și un al treilea adus în duelul dintre jucătoarele cu cel mai bun clasament.

Punctul câștigat clar de Simona Halep cu Johanna Konta a setat lucrurile în favoarea Irinei, care avea prilejul să închidă conturile. Asta nu înseamnă că misiunea ei era neapărat mai simplă, dimpotrivă. Chiar dacă România era plasată în pole-position, era încă un meci de câștigat, pentru a evita emoțiile nenecesare într-un meci de dublu. Asta a făcut-o pe Irina să intre destul de încordată pe teren contra unei Heather Watson care a avut același mindset ca în prima zi, determinată să-și joace toate șansele. Dacă mai adăugăm și problemele fizice ale Irinei, care a fost afectată de un torticolis și a lipsit ieri, era firesc ca ea să intre mai greu în această manșă.

Primul set a fost destul de oscilant de ambele părți, cu cinci break-uri, dar Irina a luat hățurile în mâini în game-ul 10, când a simțit o oportunitate. Trei backhanduri în lung de linie și o atitudine agresivă și curajoasă i-au adus game-ul, de la 15-30, și setul.

Setul doi n-a fost o plimbare în parc; Watson s-a păstrat aproape, iar game-urile au fost lungi, de luptă, cu multe egalități, fără ca vreuna dintre fete să lege ceva momentum. Heather a salvat o minge de break la 1-2, Irina a scos cu bine la capăt un serviciu chiar mai greu în game-ul următor, cu cinci egalități și două break points salvate. Un lob sublim i-a adus Irinei break-ul desprinderii, la 4-3, dar n-a fost și cel hotărâtor. După două game-uri strânse, în care Watson a luat punctele care contau mai mult, Irina a avut ultimul cuvânt, evitând complicațiile și setul decisiv.

Răbufnirea ei de la final a spus câte ceva despre cât au strâns fetele nu doar în acest weekend, cât și în ultimele trei manșe de Fed Cup, toate pierdute la limită, pe alocuri frustrant, pe alocuri ghinionist, cu adversare puternice. Irina abia dacă-și mai găsea cuvintele în interviul de pe teren, dar a spus esența: „Mă bucur că am demonstrat că am fost mai puternice și împreună am reușit această victorie!” Irina le-a mulțumit fanilor pentru susținere, iar fetele au încins o scurtă horă a bucuriei. Ne era dor să vedem una și cât de important e că echipa a găsit forța să execute și să-și pună tenisul și armele la treabă. Credit mare și celorlalți membri din staff, văzuți și nevăzuți, care au contribuit și pus umărul ca fetele să-și mențină concentrarea în condiții de agitație maximă, cu absența căpitanului nejucător punând o greutate în plus în drumul echipei.