Fast
BRD Tennis Insider, ziua 3

Alexandra Dulgheru a venit pe teren direct din avion. Georgia Crăciun și Mihaela Mărculescu, parte din Next Gen-ul românesc

Treizecizero | 20 iulie 2017

În ziua a treia la BRD Tennis Insider, sezonul 2017 (prima zi, aici, a doua zi, aici), invitatele au fost Alexandra Dulgheru, care muncește din greu la o nouă revenire în tenisul mare, și două dintre jucătoarele de perspectivă pe care le propune tenisul feminin românesc, pe Georgia Crăciun și pe Mihaela Mărculescu. Lângă ele, ca de fiecare dată, Alina Tecșor-Cercel, care ni se alătură în această săptămână în calitate de invitat permanent.

Alexandra Dulgheru e una dintre cele mai iubite jucătoare din România, lucru mereu valabil, indiferent de clasament. Un clasament pe care lucrează de zor să și-l refacă acum; anul trecut, când a venit în studio la 30-0, Alex tocmai se pregătea să se opereze. Acum am fost bucuroși să o vedem mai fit ca niciodată, în plus venită după un meci excelent cu o seară înainte. Alexandra ne-a povestit mai întâi cum a ajuns la București pe ultima sută de metri, ca să joace calificările. „Am făcut stretching în tren”, a spus ea, după ce a plecat de la Contrexville în ultimă instanță și a ajuns în România cu câteva ore înainte de primul meci.

Alex a adunat 17 victorii din 19 meciuri în ultimele cinci săptămâni, dar admite că îi e destul de dificil să treacă din nou prin etapa de meciuri la nivel de ITF: „Pentru cinci meciuri câștigate, iei 20 de puncte. Toată lumea își dorește să câștige, nu au ce pierde, așa că joacă dezinvolt. Abia aștept să revin în WTA”, spune ea, adăugând că și-a recăpătat încrederea după ce a câștigat un turneu în Franța.”Cheia încrederii a fost turneul de 25K din Franța; am legat 7 meciuri și mi-am dat seama că fizic sunt ok”. Asta după ce, la începutul comeback-ului, totul a fost bine, apoi a urmat o cădere. „Așa se întâmplă tot timpul: revii, ai poftă, ai două-trei turnee bune, apoi ai o cădere; corpul nu mai e obișnuit”.

Alexandra încă se mai gândește dacă își va folosi clasamentul protejat ca să intre în calificări la US Open, sau să mai stea un timp pe zgură, să adune puncte. E nesigură dacă e pregătită însă să treacă pe hard, care-i „total altceva” și mai are nevoie să testeze.

La finalul discuției, Alex a răspuns la un test fulger cu întrebări-fulger, de gen „ai prefera”.

Urmărește discuția mai jos:

*

În partea a doua a emisiunii am făcut cunoștință cu două dintre fetele care ar putea fi în linia întâi a unui Next Gen românesc, care să ducă mai departe rezultatele reușite de generația actuală. Georgia Crăciun (18 ani) și Mihaela Mărculescu (17 ani) au venit în platoul BRD Tennis Insider înainte să plece la Campionatele Europene de juniori din Elveția, de săptămâna viitoare.

Georgia Crăciun face astfel o scurtă revenire la junioare după ce s-a axat în ultima perioadă pe turnee de senioare, încercând să accelereze trecerea spre circuitul profesionist. În acest an, Georgia a adunat un bilanț de 34-7 în variile turnee de la 10k la 25k, câștigând două dintre ele, la Curtea de Argeș și în Antalya. Punctele strânse o vor plasa în jurul locului 416 în clasamentul WTA de săptămâna viitoare, un nou career-high. Georgia a trecut de un tur în calificări la BRD Bucharest Open („mi-am făcut cadou de ziua mea”), pierzând apoi la experimentata olandeză Arantxa Rus.

Georgia a explicat că se simte mai bine la senioare, „mai relaxată, mai liberă”, pentru că simțea o presiune în plus la junioare; asta deoarece datele ei fizice creau o așteptare suplimentară. Așa că ea a cerut să grăbească trecerea la nivelul superior.

La rândul ei, Mihaela Mărculescu a jucat pe tabloul de junioare la toate cele trei Slamuri din acest an și a jucat o finală la itf-ul de juniori de la Mediaș, pierdută chiar cu Georgia.

Fetele ne-au spus despre suprafețele preferate (Georgia spune că a câștigat pe zgură, dar îi plac și hardul sau iarba, Mihaelei i-a rămas dragă iarba după experiența recentă de la Wimbledon), despre încredere vs timiditate (Mihaela: „eu n-am nevoie de încurajări, motivația și încrederea vin de la mine”; Georgia: „eu-s mai timidă, mai am nevoie de părinți sau de staff să mă susțină”) și nevoia de încurajări și despre cum își găsesc inspirație în generația actuală de jucătoare din România. Georgia și Mihaela spun că le admiră pe toate și încearcă să se încurajeze din succesul celor mari.

Am vorbit, firește, și despre cum împacă fetele sportul cu școala sau cu Social Media, o realitate în care generația actuală de junioare a crescut și s-a format.

Urmărește discuția AICI:

*

Joi, Carla Suarez Navarro va fi la standul BRD pentru o sesiune de autografe de la 18:15, apoi va fi în studioul BRD Tennis Insider.

Urmărește-ne pentru alte informații despre invitați.