Fast
Ziua a 2-a la BRD Bucharest Open

Zi bună pentru românce la BRD Bucharest Open: Irina, Alexandra și Gabriela, victorii rotunde

Radu Marina | 18 iulie 2017

Irina Begu e în optimi fără mari probleme, se întâlneşte cu Jaqueline Cristian. Irina Begu a învins-o în două seturi pe Ivana Jorovic şi reuşeşte prima victorie la turneul de la Bucureşti, în varianta lui de turneu WTA. Ultima dată când Irina a participat la Bucureşti a fost în 2014, iar atunci a pierdut în primul tur la Kiki Bertens.

Cu excepţia începutului de set, când a fost pusă în dificultate de câteva ori de jocul sârboaicei cu acele mingi foarte înalte, celebrele ,,baloane”, jocul Irinei a arătat bine şi, cu cât s-a avansat, ea a citit din ce în ce mai bine jocul lui Jorovic, care nu e tocmai o adversară facilă. Are un joc care se pliază bine pe zgura (are finală la Roland Garros la juniori în 2014), îi place să varieze jocul, să folosească slice-ul şi se apară destul de bine. Când însă Begu e concentrată şi îi merge jocul, e greu de bătut, mai ales de o jucătoare fără prea multă experienţă şi  meciuri în picioare ca Jorovic.

 

 

 

Julia Goerges şi Anastasija Sevastova încep turneul cu victorii. După primul set pierdut cu 1-6, Goerges a fost la cu totul un alt nivel faţă de adversara sa în următoarele două seturi. A dictat cu forehand-ul, a reuşit câteva super retururi direct câştigătoare iar cu primul serviciu a pierdut doar 7 puncte în ultimele două seturi.

Sevastova a pierdut doar 2 game-uri cu Cepelova, într-un meci în care a arătat multă siguranţă; finalista de anul trecut se plasează, firesc, printre jucătoarele cu șanse reale la titlu. Urmează un meci interesant cu Danka Kovinic, care, deşi are o perioadă ceva mai slabă şi a căzut în clasament, are un joc deranjant: serviciu puternic, lovituri plate de pe ambele părţi.

Gabriela Ruse sparge şi ea gheaţa, bifează prima victorie în circuitul WTA. Gabriela Ruse reuşeşte cel mai important rezultat al carierei după un meci câştigat categoric cu Isabella Shinikova. E o victorie remarcabilă pentru Ruse, dacă ne gândim că ea vine după o perioadă destul de grea şi câteva accidentări; iar anul acesta a jucat doar 7 turnee.

Ce ar fi de subliniat din meciul de astăzi al Gabrielei e capacitatea de a-şi sufoca adversara cu lovituri din ce în ce mai puternice. E adevărat că Shinikova nu a ridicat nicio pretenţie, însă şi atunci când a încercat câte ceva, nu a găsit prea mult soluţii la jocul avântat al româncei. Statisticile Gabrielei arată foarte bine: nu şi-a pierdut niciodată serviciul şi a câştigat aproape 60% din puncte cu returul pe serviciul doi al bulgăroaicei.

De fapt, returul lui Ruse a făcut diferenţa; a încercat să ia mingea foarte repede, s-a năpustit cu toată forţa la retur indiferent că a fost primul serviciu sau al doilea şi de fiecare dată a reuşit să preia controlul încă de la retur. În următorul meci, Ruse o va întâlni pe Carla Suarez Navarro, un meci extrem de greu pentru ea, dar un prilej bun de a-şi măsura forţa şi de a vedea care e nivelul ei actual, contra unei jucătoare de top precum Carla.

Alexandra Dulgheru bifează și a patra victorie în patru zile. După ce ieri a trebuit să joace două meciuri în două zile, Alexandra Dulgheru a arătat bine, poate chiar nesperat de bine, la întâlnirea cu Sesil Karatantcheva, bulgăroaica la rândul ei venită din calificări, tot cu două meciuri în picioare ieri, însă ambele de trei seturi. Karatantcheva e din aceeași generație cu Dulgheru și e cunoscută pentru startul iute de carieră, concretizat prin sfertul de finală făcut la Roland Garros în 2005. Azi însă n-a avut nicio șansă contra lui Dulgheru, care a fost agresivă cap-coadă, a dictat mereu ritmul, a greșit foarte puțin și a avut o lungime în lovituri deranjantă pentru adversară.

Dincolo de victorie, și mai îmbucurător e că Alex pare să fi ajuns la o formă fizică dătătoare de speranțe. Mult mai elastică, fără bandaje pe picioare și mult mai puține semne de oboseală între puncte, Alexandra a fost, natural, și mai limpede în deciziile luate. Un test ceva mai greu va fi în turul următor, cu rusoaica Alexandrova.   

În programul de miercuri, Ana Bogdan o întâlnește în meciul doi pe central pe Buyukakcay, urmate de duelul dintre Gabriela Ruse și Carla Suarez Navarro. Pe semicentral e o zi de dublu, iar în fiecare meci e cel puțin o româncă implicată. În ordine, J. Cristian / C. Dinu, apoi G. Crăciun / A. Dulgheru, apoi favoritele 1 I. Begu / R. Olaru. Pe terenul 4 joacă I. Bara, care face pereche cu croata Mrdeza.

Foto: SportPictures