Fast
Zhuhai închide anul

WTA Elite Trophy Zhuhai: grupe, jucătoare de urmărit și prezența Ralucăi Olaru  

Radu Marina | 30 octombrie 2017

Ultimul turneu al anului, care va închide oficial sezonul 2017 aduce la start o lista de jucătoare extrem de interesante și aflate în situații diferite. De la foste campioane de Slam care încearcă să se regăsească, la campioane en titre de Slam ori jucătoare cu un progres fantastic în acest an. WTA Elite Trophy este o invenție ceva mai nouă a WTA, gândită pentru a înlocui vechiul Tournament of Champions, care devenise o prezență redundantă în calendar. Elite Trophy adună la start jucătoarele clasate imediat după cele calificate la Turneul Campioanelor și este o competiție menită să răsplătească atât progresul, cât și consistența de-a lungul anului. La acest turneu s-au calificat cele mai bune 12 jucătoare din acest an la simplu, exceptându-le din calcule pe cele prezente în Singapore. E vorba de locurile 9-20 în Race, plus un Wild Card acordat unei jucătoare din China. De asemenea, la dublu sunt primele 4 echipe clasate în Race care nu s-au putut califica la WTA Finals, plus 2 invitații.

Turneul a fost câștigat în precedentele lui două ediții de jucătoare prestigioase: Venus Williams, în 2015 și de Petra Kvitova, în 2016. Se joacă pe hard, pe un stadion cu o capacitate de 5000 de locuri, iar contractul WTA cu Zhuhai este până în 2019.

Pe tabloul de dublu este prezentă și Raluca Olaru, care face echipă cu Olga Savchuk, o participare care vine să completeze anul foarte bun avut la dublu, cu două titluri câștigate (Hobart și București), cu o finală la Shenzhen, plus probabil cel mai important rezultat din acest an, sferturile de finală de la Roland Garros.

Rezultatul obținut la Roland Garros a fost unul special pentru Raluca. Dincolo de faptul că a fost cel mai bun rezultat obținut de ea la dublu, a fost și o răsplată pentru toată muncă, efortul și răbdarea din ultimii ani. La acest sezon solid a contat și faptul că a jucat o bună bucată de timp cu aceeași parteneră, Olga Savchuk.

Cele două debutează chiar marți, în prima zi a turneului.

Grupe (simplu)

Azalea Group

Kristina Mladenovic
Julia Goerges
Magdalena Rybarikova

Julia Goerges e jucătoarea de bătut în acest turneu. Vine după titlul câștigat la Moscova (primul după o pauză de 6 ani) și cu multe victorii în spate în acest sezon (peste 40). Rybarikova e singura jucătoarea din grupă care are victorii atât cu Goerges, cât și cu Mladenovic.

Bougainvillea Group

Coco Vandeweghe
Elena Vesnina
Peng Shuai (wildcard)

Vesnina și Peng s-au întâlnit până acum de 9 ori (5-4 Peng), iar Vandeweghe a câștigat singurul ei meci jucat cu Vesnina. Americanca a avut cel mai bun an al carierei la simplu, cu două semifinale de Slam, iar Vesnina a câștigat la Indian Wells.

Camellia Group

Sloane Stephens
Anastasija Sevastova
Barbora Strycova

Aici grupa e foarte echilibrată. Până acum Stephens și Sevastova s-au întâlnit o singură dată, chiar recent, în sferturi la US Open (Stephens a câștigat după un tiebreak în setul decisiv), Strycova o conduce la H2H pe Sevastova cu 2-0, iar Stephens a învins-o de două ori în trei meciuri jucate pe Strycova. De urmărit, firește, dacă Sloane a depășit mahmureala titlului de la US Open.

Rose Group

Anastasia Pavlyuchenkova
Angelique Kerber
Ashleigh Barty

Anul trecut finalistă în Singapore, acum cu greu a prins calificarea la Zhuhai: Angie Kerber  întâlnește două jucătoare care i-au pus mari probleme în acest sezon. Pe Barty a reușit să o învingă greu în trei seturi la Brisbane iar Pavlyuchenkova a învins-o de două ori în acest an (5-5 la H2H).

https://twitter.com/WTAEliteTrophy/status/925023650843058176

Grupe (dublu)

Lotus Group

Raluca Olaru/Olga Savchuk
Yang Zhaoxuan/Liang Chen
Duan Ying-Ying/Han Xinyun

Orchid Group

Alicja Rosolska/Anna Smith
Zhng Shuai/Lu Jing-Jing
Tang Qianhui/Jiang Xinyu