Fast
În alt ritm

Wozniacki, prea bună pentru Mihaela Buzărnescu

Codruț Baciu | 15 ianuarie 2018

Nu degeaba l-au pus australienii în sesiunea de seară, pe Margaret Court Arena. Unul dintre cele mai așteptate meciuri ale primei zile, Buzărnescu – Wozniacki a fost exact așa cum ne așteptam să fie: o bătălie între două stiluri de joc cum nu se poate mai diferite. Experiența și răbdarea au bătut, într-un final, tehnica și foamea continuă de rezultate. Iar nerăbdarea ce a precedat acest meci, puteți fi siguri, s-a datorat, într-o mare măsură, și Mihaelei, vestita jucătoare din București care se înscrie la toate turneele și-și cîștigă majoritatea meciurior.

https://twitter.com/CWTennis/status/952835397226237952

Sub privire tatălui său (care-i șoptea, din când în când, din tribună, să ceară challenge la câte o minge), românca a apărut pe teren cu benzi recuperatoare peste genunchiul cu probleme, dar și peste umărul stâng. În plus, a părut a fi un pic răcită (sau alergică?). Primele game-uri mi-au risipit o parte din temeri, anume cele legate de prospețimea fizică – nu părea deloc obosită. Ba chiar senzația inițială a fost că încearcă să compenseze rutina înnebunitoare a lui Woz cu pași în plus care să o aducă aproape de zona de confort.

Buzărnescu a devenit pentru mulți (mă includ aici) românca preferată din circuit. Povestea sa, stilul de joc, figura ei de Taylor Momsen în ”The Grinch Who Stole Christmas” ne-au oferit cu totul altceva decât eram noi obișnuiți. La toate astea se adaugă, desigur, faptul că este al naibii de bună la tenis. Și-n plus, poți sta liniștit chiar și când e condusă, pentru că știi că poate reveni. N-a fost cazul astăzi, dar măcar am stat liniștit ☺

Primul set a pornit prost, a continuat bine, dar s-a sfârșit foarte prost pentru româncă, la capătul unui șir de patru game-uri câștigate de Wozniacki. Într-adevăr, Caro a luat un avans rapid de două game-uri, pe care Buzz l-a recuperat însă la fel de rapid. Una din variantele propuse de Mihaela pentru a răzbi împotriva Wozidului a fost aducerea ei la fileu. Caroline nu e cea mai iscusită în preajma fileului, însă are o mare calitate, pe care și-o folosește oriunde s-ar afla pe teren: poate improviza ca nimeni alta. Așa că, în ciuda faptului că nu arată prea bine uneori, un pic cocoșată oriunde ai pune-o, Caro poate face punctul și de sub, și de deasupra fileului.

Nepotrivirea dintre spectacolul pe care Buzărnescu este dispusă să-l ofere și ritmul la care Woz se înhamă meci de meci a fost destul de evidentă, pe măsură ce finalul primului set se apropia. În plus, în vreme ce uniformitatea loviturilor îi oferă liniște danezei, greșelile neforțate o scot din sărite pe româncă. Nu trebuie să fii expert în cititul pe buze ca să-ți dai seama că Micky Buzz mai dă câte o sudalmă neaoșă, ca să se răcorească.

Setul doi a debutat tot cu Wozniacki la cârma meciului. Mai întâi, un game în care Mihaela a atacat corect în două rânduri și a urcat rapid la 30-0 pe serviciul adversarei. Entuziasmul i-a fost însă temperat, iar Caroline a urcat la 2-0 după un break alb. Prima dublă greșeală a meciului, plus privirea descumpănită a Mihaelei păreau să aducă finalul de facto al meciului. Însă scurta-i revenire ce a urmat ne-a dat o mică explicație pentru zecile de meciuri câștigate de ea în 2017, mai multe decât oricare altă fată din circuit. La rându-i, a făcut un break la zero, iar apoi și-a ținut curajos serviciul cu doi ași. La retur, încă mai are de lucru. Chiar și împotriva unei jucătoare care nu trimite nereturnabile, Buzărnescu are dificultăți în a se poziționa așa cum ar trebui – prea multe opțini la dispoziție strică. Totuși, a făcut încă un break și a preluat conducerea. Zidul era, pentru prima oară în meci, pus la zid, printr-o lovitură câștigătoare pe care trebuie să o vedeți, nu să o citiți.

Numai că de-acolo, Wozniacki nu a mai lăsat să-i scape niciun game. Mihaela a încercat în continuare să pună scurte, urmate de acea alergare casual spre fileu, pe care o tot vedem la Federer. Dar rezultatele nu au fost cele sperate, pentru că daneza a ajuns la tot. Chiar și când și-a pregătit inteligent urcările, plimbându-și adversara, punctul a fost finalizat în fileu sau în out, pentru că Mihaela nu a ajuns suficient de repede în față pentru a concluziona cu winner. Teamă, oboseală, lipsă de luciditate? Poate un pic din fiecare.

Dincolo de toate neforțatele și winnerele demne de rezumatele Eurosport însă, concluzia personală este că Buzărnescu nu poate câștiga, în momentul ăsta, chiar cu oricine. Bagajul cu care vine nu îi permite mai mult; însă, așa cum știm din experiențele noastre de vacanță, mereu mai e loc în bagaj. Așa că aventura continuă pentru Mihaela.