Fast
ATP Finals, prima zi

Turneul Campionilor: Federer și Zverev fac primii pași spre semifinale

Treizecizero | 13 noiembrie 2017

În urmă cu doi ani, Alex Zverev primea la Londra, între două meciuri de la Turneul Campionilor, premiul “ATP Star of Tommorow”, iar puștiul de 18 ani pe atunci vorbea elegant, cu bun simț, dar ferm despre planul lui de a veni să joace în turneu cât mai repede cu putință. Azi, în calitate de cel mai tânăr calificat la competiția de final de an de la Del Potro în 2008, Zverev a bifat și prima lui victorie, învingându-l pe finalistul Wimbledon, Marin Cilic (6-4, 3-6, 6-4), căruia i-a furat victoria pe linia de sosire.

Zverev a arătat încă o dată că nu se sfiește de ocaziile mari. Debutul într-o arenă impozantă precum O2, cu toată pompa specifică acestui turneu, cu grafica și efectele sonore care modifică ambientul și au un impact asupra abordării meciului, poate să joace feste oricui. Dar Sasha e genul de jucător care îmbrățișează astfel de oportunități; o veste bună pentru un turneu care are nevoie disperată de un challenger pentru Federer și pentru Nadal.

Zverev a făcut break încă din startul meciului, avantaj suficient ca să-i aducă primul set, unul în care germanul a adunat 12 lovituri direct câștigătoare și a arătat bine. Cilic a pus piciorul în prag în setul al doilea și a început să ia la țintă forehandul lui Sasha, parte de pe care au început să apară erorile neforțate. Croatul a pornit cu break și în decisiv și părea că victoria nu-i mai poate scăpa, în condițiile în care Sasha părea, cum însuși Cilic a remarcat la final, că are dificultăți în a găsi o cale înapoi în meci.

Dar Sasha a fost mai bun când a contat; și-a recuperat break-ul pentru 4-4, apoi când Cilic a trebuit să servească pentru a sta în meci, am văzut umbre din vechiul Marin, cel ezitant sub presiune; croatul a jucat pasiv primele două puncte, apoi Zverev a luat taurul de coarne cu un backhand superb în lung de linie la capătul unui schimb lung și apoi un punct finalizat frumos la fileu. Cilic rămâne cu un bilanț modest la O2, 1-6 în cele trei apariții ale sale în acest turneu și va avea un meci vital cu Jack Sock, marți.

Americanul n-a fost rău la debutul său, însă avea nevoie de mai mult ca să spere la o surpriză azi. Afară de a-și fi făcut bine partea lui de treabă, adică serviciul, Sock nu l-a pus în reală dificultate pe Federer (6-4, 7-6). Elvețianul a jucat bine scorul și a câștigat cu minim de efort. Când Sock a servit primul în meci, emoțiile și ideea debutului s-au simțit rapid; asta, plus reverul lui Federer, care a tras bine încă de la primele schimburi, iar break-ul acela avea să-i fie suficient lui Roger pentru primul set. În manșa secundă, Federer a jucat ezitant cele câteva mingi de break pe care și le-a creat de la 3-3 în sus, dar serviciul (doar două puncte pierdute cu primul în întregul set doi) i-a ușurat treaba. În tiebreak, după ce Federer s-a desprins la 4-2, iar Sock a recuperat minibreak-ul, americanul a servit prompt o dublă greșeală în cel mai nepotrivit moment, iar bruma lui de șansă s-a evaporat ca și cum n-ar fi fost.

Meciul va rămâne însă în memorie pentru această perlă oferită de Federer. Reacția din primă fază a lui Sock e de pură stupefacție:

https://twitter.com/TennisTV/status/929722343219396608

https://twitter.com/TennisTV/status/929796004781666311

A fost a 50-a victorie a anului pentru Federer, cu atât mai remarcabil cu cât a ajuns la cifra asta din doar 12 turnee.

Marți, Zverev și Federer se întâlnesc într-un meci care poate da câștigătorul grupei. “Cred că oricine îl bate pe Federer are o șansă la calificare, dar el cu siguranță e favoritul în toate meciurile pe care le joacă“, a spus Zverev, în vreme ce Federer a spus că nivelul lui ar trebui să crească de acum înainte. “De acum sunt în turneu; cu toate forțele înainte pentru fiecare meci”, a adăugat el.

Azi, Rafael Nadal, care a primit trofeul pentru locul 1 într-o ceremonie care a avut loc pe teren imediat după meciul lui Federer, debutează în turneu contra lui David Goffin, în sesiunea de seară (22:00, ora Ro). În cea de zi, Grigor Dimitrov și Dominic Thiem sunt față în față de la 16:00, ora României. “Au fost multe lucruri noi pentru mine anul trecut; m-am calificat cumva ca al 8-lea, alături de atâtea jucători mari. Acum am ajuns aici ca al patrulea jucător, așa că mă simt mai bine și sper să apreciez mai bine față de anul trecut”, a spus Thiem, în vreme ce Dimitrov se bucură de debut: “Am ratat, într-o altă ocazie, prezența aici pentru un singur loc. A fost mereu un obiectiv pentru mine să joc aici”.

https://twitter.com/TennisTV/status/929738419164598277

Marți, Horia Tecău și Jean Julien Rojer deschid de la 14:00, ora României, într-un must-win cu Kontinen/Peers. Apoi Cilic – Sock, iar seara de la 10, Federer – Zverev.

 

***

Sărbătorește locul 1 și excelența jucătorilor români de tenis cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop.

Ia-ți „Onederful”  și „Onederful Black”

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

 

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI