Fast
Cuminte, spre finala previzibilă

Timpul pentru semifinale: Vor putea Zverev sau Anderson să blocheze întâlnirea dintre Djokovic și Federer?

Radu Marina | 17 noiembrie 2018

După victoria obținută de Sascha Zverev (7-6, 6-3) în fața lui John Isner, în urma căreia și-a asigurat calificarea în semifinale, toate întrebările pentru ziua a șasea de la ATP Finals își aflaseră deja răspunsurile încă de la primul meci: Zverev avea să fie ultimul jucător calificat în semifinale, Novak Djokovic termina pe primul loc în grupa sa, iar John Isner și Marin Cilic erau eliminați.

Cu miza dispărută încă din momentul câștigării primului set de către Zverev contra lui Isner (americanul nu mai avea nicio șansă de calificare, pe când Cilic, pentru a se califica, avea la acel moment nevoie nu doar să-l învingă pe Nole, cât și Isner să treacă de Zverev), meciurile și-au pierdut, inevitabil, din tensiune; în special Djokovic – Cilic (7-6, 6-2). Asta și pentru că organizatorii au decis ca ziua să înceapă cu Isner – Zverev, meci cu suficiente implicații pentru toți cei patru jucători.

Fără farmec sau nu, pentru Zverev meciul cu Isner a fost unul relevant, cu încărcătură. Spre deosebire de Cilic, el își putea controla soarta. Se afla, de fapt, în situația în care a fost și anul trecut, când trebuia să-l învingă pe Jack Sock pentru a merge în semifinale. Atunci a picat testul presiunii, și a pierdut în trei seturi. Acum, după încă un an în care a trăit experiențe de tot felul, dovedește nu doar că e mai matur, ci și că e capabil să-și țină nervii tari în situații limită.

Cu o minge de set salvată la 5-6 în primul set și în zi de grație cu serviciul – 18 ași și un procentaj de 85% cu prima servă –, Zverev a bifat a 56-a victorie din acest an (indiferent ce se va întâmpla în acest turneu, va încheia sezonul pe primul loc la numărul de victorii în 2018), devenind cel mai tânăr jucător din 2009 încoace (Juan Martin Del Potro) care se califică în semifinalele ATP Finals.

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1063474066009587718

Semifinalele ATP Finals din acest an sunt, așadar, Roger Federer – Alexander Zverev și Novak Djokovic – Kevin Anderson, adică principalii patru favoriți ai turneului. Vom avea, așadar, o nouă finală Djokovic – Federer sau vor strica Sascha ori Kevin petrecerea?

Teoretic, cei doi au argumente; Kevin l-a mai învins pe Djokovic, Zverev are două meciuri câștigate cu Federer. Dar, evident, lucrurile nu-s așa simple. Lăsând la o parte forma și returul lui Djokovic, Anderson nu a mai reușit o victorie contra sărbului de zece ani. În partea cealaltă, Zverev a părut, în ultimul an și jumătate, tare neconvingător în fața celor din Big 3. A pierdut de fiecare dată când i-a avut în față pe Federer (chiar anul trecut la Londra, în grupe), Nadal (de două ori anul acesta, Roma și Cupa Davis) și Djokovic (Shanghai și meciul recent din grupe).

Dacă la Djokovic – Anderson, discuția e doar despre cât de bine va returna sârbul – și, ne-a arătat chiar acum câteva zile de ce e capabil – la Federer – Zverev, meciul promite și lupta se dă pe mai multe planuri.

Afara unei zile glorioase la serviciu (atât cât permite returul lui Nole), Anderson nu-l poate surprinde pe Djokovic. Loviturile lui au acea tărie necesară pentru a lovi prin Djokovic, dar nefiind susținute de un serviciu care să-i simplifice și mai mult lucrurile, Anderson se va găsi tot timpul cu un pas în spatele lui Nole, care-l va plimba pe tot terenul și-l va obliga să lovească din poziții care mai de care mai incomode.

În schimb, la Federer – Zverev, meciul e mult mai deschis. Federer și-a crescut nivelul de la meci la meci, dar Zverev e un jucător care se simte confortabil pe scena mare, și cu siguranță va fi super motivat pentru o astfel de ocazie.

Zverev poate rezista în schimburile de rever, dacă Federer îl va atrage în astfel de raliuri, poate servi la fel de bine ca Federer, își poate deschide terenul cu lovitura de dreapta. Diferența majoră dintre cei doi – în plan tactic, și nu numai – e dată de multitudinea de opțiuni pe care Federer le are la îndemână: poate varia înălțimea și efectele, își poate folosi slice-ul pentru a se repoziționa într-un schimb, e capabil să genereze mingi foarte joase și razante cu slice-uri de rever la retur și, desigur, poate deranja cu scurtele.

Mai exact, poate face exact ceea ce Zverev urăște cel mai mult pe un teren de tenis. Pentru că, așa cum aminteam și după meciul pierdut în fața lui Marius Copil la Basel, majoritatea înfrângerilor din acest pentru neamț au venit în fața unor jucători foarte îndemânatici (Hasse, Tsitsipas, Kohlschreiber, Jaziri).

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1063555113384665088

***

Un Black Friday limpede și frumos, 30-0 style! 

Până duminică, 18 noiembrie, ai 30 la sută reducere la absolut orice produs din Shop 30-0: folosește cu încredere codul 30-0BF în căsuța de voucher de pe pagina de check-out, după ce ți-ai ales produsele favorite! Ultima șansă pentru o serie de produse!