Fast
Cu un ochi la tenis și un altul la focuri

Tenisul oficial s-a întors! Prima zi a sezonului 2020, prima zi în ATP Cup: tot ce s-a întâmplat important

Treizecizero | 3 ianuarie 2020
https://twitter.com/treizecizero/status/1212878635918675968?s=20

Spre deosebire de alte dăți, când sezonul începea în primele ore ale anului, sau chiar în ultimele zile ale anului precedent, în 2020 fanii au avut de așteptat până pe 2 ianuarie în Australia – dimineața de 3 ianuarie în România – pentru primele momente de tenis oficial din noul sezon. Când, în sfârșit, s-a strigat Time! pentru prima oară, numele celor doi oponenți nu erau tocmai la ce te-ai fi așteptat. Pe terenul principal de la Sydney, una dintre marile arene de tenis, proaspăt modernizată, belgianul Steve Darcis, locul 157, l-a întâlnit pe moldoveanul Alexander Cozbinov, locul 818 în lume.

E una dintre oportunitățile pe care le oferă această ATP Cup, cel mai nou dintre formatele care s-au tot lansat în tenis în ultimii ani. Formatul și regulile de calificare permit unor jucători cu clasament foarte mic să ajungă pe niște scene pe care, altfel, nu le-ar prinde la competițiile din circuit. Accederea în ATP Cup s-a făcut pe baza clasamentului numărului 1 din țara respectivă – așa a fost posibil ca țări pe care nu le vedem în Cupa Davis, precum Grecia (Tsitsipas), Bulgaria (Dimitrov) sau Moldova (Radu Albot), să prindă un loc pe tablou, chiar dacă restul jucătorilor din aceste țări nu au rezultate. Dacă n-ați auzit de Alexander Cozbinov, probabil n-ați auzit nici de bulgarul Kuzmanov (i-a luat un set lui Cameron Norrie), de grecul Pervolarakis (a pierdut cu Felix Auger-Aliassime), sau de norvegianul Durasovic (a pierdut cu Taylor Fritz, dar Norvegia – cu Casper Ruud nr.1 – a întors și a bătut SUA cu 2-1).

Pe de o parte, e o șansă imensă pentru acești jucători; Cozbinov, de exemplu, s-a și agățat de ea, dându-i o replică foarte puternică mult mai cunoscutului său adversar. Dar criticii formatului observă deja că ATP Cup, care spre deosebire de Cupa Davis, oferă puncte în circuit (și încă puncte generoase) riscă să dezavantajeze alți jucători de Top 100, care nu pot fi prezenți la competiția ce a debutat în Australia, la Perth, Sydney și Brisbane.

Alții se întreabă ce interes poate genera o competiție aproape similară ca format cu Cupa Davis, mai cu seamă că se joacă la nici o lună și jumătate de când aceasta s-a terminat. Jucătorii de top au trebuit iar să răspundă întrebărilor despre oportunitatea celor două turnee și cei mai mulți au dat de înțeles că ar fi mai bine o fuziune. Ca și la Madrid, în cazul formatului nou al Davis Cup, organizatorii s-au văzut repede confruntați cu un program dat peste cap; sus-amintitul meci dintre Darcis și Cozbinov a durat 3 ore și 12 minute (Darcis a câștigat cu 7-5 în setul trei), iar apoi, după ce Goffin l-a bătut pe Albot, meciul de dublu a necesitat și el două ore și 20 de minute. Dincolo de asta, organizatorii au făcut și ei o gafă nenecesară: la meciul Belgia – Moldova, au intonat imnul României în loc de cel al Moldovei, greșeală pentru care și-au cerut apoi scuze delegației moldovene.

Prima zi a ATP Cup a avut o audiență decentă; în mod vizibil tribunele din cele trei locații au fost mai pline decât a fost cazul la Madrid; lucru obișnuit în Australia. Totuși, Twitter-ul a observat rapid că la unele meciuri de la Sydney, biletele au fost disponbile chiar și gratis. Reversul medaliei: la Brisbane, unde în paralel se joacă și turneul feminin (cu multe nume de top), meciurile din calificări nu mai sunt disponibile gratis; ca să intri în bază, trebuie să plătești biletul ATP Cup, chiar dacă nu mergi să vezi ATP Cup. Turneul feminin, apropo, va avea de suferit din cauza concurenței cu ATP Cup, cu care va trebui să împartă terenul principal.

Tot pe Twitter s-a comentat că la ATP Cup lipsește, deocamdată, tensiunea specifică competițiilor pe națiuni. E, firește, devreme de tras concluzii, dar oamenii se întreabă ce anume reprezintă ATP Cup și ce înseamnă dacă o câștigi. Din acest punct de vedere, e limpede că ATP Cup pleacă cu un dezavantaj în „meciul” cu Davis Cup: oferă puncte, încearcă să ofere și un element de cool (vezi micile idei împrumutate de la Laver Cup), însă încă nu poate oferi o greutate emoțională.

Lăsând toate astea la o parte, sunt destule lucruri de văzut pe teren în aceast săptămână, iar prima zi a oferit deja câteva lucruri interesante. De exemplu, Denis Shapovalov pare să continue forma superbă din finalul anului trecut. Shapovalov, care e văzut de mai mulți drept una dintre revelațiile din 2020, l-a bătut pe Tsitsipas în două seturi – iar Canada, care a fost excelentă și la Cupa Davis, a pornit cu o victorie.

Australia a învins Germania; natural, Kyrgios s-a mobilizat excelent, așa cum o face la fiecare competiție pe echipe, și l-a învins pe Struff. La finalul meciului, Kyrgios a devenit emoțional la interviul de pe teren, atunci când a vorbit despre cum a fost primită inițiativa lui de a dona bani pentru fiecare as pe care îl reușește de acum și până la finalul AO, bani care vor ajunge la victimele incendiilor de proporții care devastează Australia în aceste săptămâni.

Mai apoi, Alex Zverev, protagonistul unui lung șir de meciuri demonstrative în intersezon alături de Roger Federer (în America de Sud și în China) a pierdut de la set și break cu Alex De Minaur, prima lui înfrângere în cinci întâlniri cu De Minaur. Zverev n-a primit eșecul prea bine, câștigând deja premiul pentru prima rachetă distrusă spectaculos în noul deceniu. Notă: când mai criticăm lipsa de interacțiune dintre căpitanii diverselor versiuni ale echipelor de Fed Cup sau Cupa Davis ale României, să ne uităm cum aproape fiecare căpitan al acestor echipe caută să nu încurce cu ceva rutina jucătorilor din pauze. Fie că acești căpitani se numesc Safin, Henman, Hewitt sau chiar și Boris Becker, martor aici la reacția lui Zverev:

În fine, rușii (cu Khachanov și Medvedev) au învins Italia, iar Grigor Dimitrov, care joacă și rolul de căpitan pentru Bulgaria, a egalat contra Marii Britanii, învingându-l pe Evans. Meciul decisiv de dublu avea să înceapă după miezul nopții, ora locală, din cauza întârzierii provocate de meciul lung dintre Belgia și Moldova.

Mâine debutează și Spania lui Nadal sau Serbia lui Djokovic, iar ATP Cup mai are suficient timp să crească, și în mod cert nu va fi o ediție care să ne lase indiferenți. Iar noi ne vom uita și spre Shenzhen, acolo unde avem primele meciuri cu români în noul sezon.

Totuși, orice se întâmplă în tenis în aceste zile pare prea puțin important în marea schemă a lucrurilor; grava criză a incendiilor ce se petrece în Australia în timp ce noi ne facem griji pentru varii forehanduri este una cu adevărat dureroasă pentru țara care găzduiește primul Slam al anului, și pentru planetă în general.

https://twitter.com/atptour/status/1213025029581164544?s=20

În vreme ce fumul incendiilor a ajuns și la Melbourne (vom mai vorbi despre acest subiect), șefii Tennis Australia au anunțat un eveniment caritabil pentru săptămâna viitoare, dar și alte inițiative pentru strângerea de fonduri. Mai mulți jucători s-au raliat în spatele ideii lui Kyrgios, promițând donații, iar – aproape fără precedent – turneul challenger de la Canberra a fost relocat de urgență la Bendigo, din cauza riscului incendiilor.

Mai multe despre prima zi la ATP Cup:

https://twitter.com/ATPCup/status/1212951776552505346?s=20
https://twitter.com/ATPCup/status/1212932059414568965?s=20
https://twitter.com/jessica4stein/status/1213068842043183104?s=20