„Sunt curios să văd ce va însemna pentru încrederea Simonei susținerea oferită de cineva precum Patrick Mouratoglou. Dar și ce se va întâmpla când îl va testa”

Adrian Țoca | 29 aprilie 2022

David Kane, jurnalist la Tennis.com și Tennis Channel, despre cum ar putea decurge parteneriatul dintre Simona Halep și Patrick Mouratoglou.

Inaugurat oficial la Madrid, parteneriatul dintre Simona Halep și Patrick Mouratoglou este una dintre cele mai spectaculoase dinamici din tenisul feminin al momentului. În mod inevitabil, el va fi urmărit și analizat pas cu pas, așa cum se întâmplă atunci când două dintre cele mai cunoscute nume din tenis aleg să lucreze împreună și mai ales atunci când surprind pe toată lumea făcând asta.

Sunt multe lucruri fascinant de urmărit și de discutat pe marginea acestui parteneriat, un start proaspăt pentru ambii. Simona avea nevoie de unul, după despărțirea de Darren Cahill; Patrick își dorea mult să antreneze din nou full-time, iar după epoca glorioasă petrecută alături de Serena Williams, e motivat să demonstreze că poate obține rezultate la același nivel și cu o altă jucătoare.

În ce măsură vor reuși Simona și Patrick să facă lucrurile să funcționeze și să-și ia fiecare ce caută din acest parteneriat vom afla în lunile următoare. Dar călătoria e, de multe ori, mai captivantă decât destinația. Așa că am discutat despre asta cu David Kane, la rândul său una dintre cele mai interesante voci din media internațională de tenis.

Fost membru al echipei editoriale a WTA, David scrie și produce conținut pentru Tennis.com și Tennis Channel, e musai de urmărit pe Twitter și o prezență avizată în orice sală de presă. L-am întrebat ce i se pare interesant la acest parteneriat, ce crede că are nevoie Simona în această fază a carierei și care-s scenariile optimiste și pesimiste pentru parteneriatul căruia fanii Simonei i-au găsit deja un nume în social media: #Simpatrick.

David, sunt mulți oameni care nu se așteptau la acest parteneriat. Te-a surprins acest anunț? De ce? Sau de ce nu?

Odată ce Simona a intrat pe orbita Academiei Mouratoglou, a părut plauzibil că Patrick va deveni mai implicat, în felul în care se implică la Coco Gauff și Stefanos Tsitsipas, la meciurile cărora e prezent. Ce a făcut acest anunț surprinzător a fost decizia lui Patrick de a se focusa în principal pe Simona, după ce a petrecut mai bine de un deceniu cu Serena Williams. Pentru cei care căutau orice semn despre cât de repede se va întoarce Serena pe teren, după ce n-a mai jucat tocmai de la Wimbledon, această schimbare majoră de focus din partea lui Patrick prevestește o absență prelungită a multiplei campioane de Grand Slam. E ironic dacă te gândești și la toate zvonurile sau discuțiile despre o eventuală retragere a Simonei după ce s-a căsătorit!

Simona continuă să mă surprindă cu disponibilitatea ei de a încerca lucruri noi în această fază a carierei ei. La un moment în care mă gândeam că poate ia în calcul să se relaxeze, ea pare extrem de conștientă de oportunitățile pe care i le oferă actualul grup de jucătoare de top, în special dacă ne gândim că întreg Top 10 actual are un total de trei titluri de Grand Slam. Într-adevăr, Iga Swiatek a devenit un număr 1 dominant între timp, dar faptul că meciul lor din semifinalele BNP Paribas Open a fost unul strâns ar trebui să-i dea Simonei speranțe că încă poate să se bată cu oricine, atâta vreme cât e sănătoasă și are încredere.

Ce crezi că poate aduce și ce crezi că va aduce Patrick jocului Simonei și, în general, abordării ei?

Ce i-a dat Patrick Serenei a fost un sentiment de stabilitate: un partener profesionist, care oferea acces la o bază de antrenament în Europa foarte bine dotată; genul de persoană care are grijă ca totul să se întâmple la timp, conform unui plan bine stabilit.

În această fază a carierei lui Halep, aș vedea-o pe Simona beneficiind într-un mod asemănător de genul acesta de stabilitate. Cu atât mai mult cu cât vine după câteva luni de perturbări și schimbări abrupte de antrenori.

Lucrând atât de mult timp cu o jucătoare atât de completă precum e Serena, nu a fost niciodată clar ce îmbunătățiri tehnice sau tactice a adus Patrick la masă – și dacă mă uit la jucătoare precum Gauff sau Linda Fruhvirtova, nu-s în întregime convins de tehnica lui Mouratoglou, una care pare să încurajeze o lejeritate îngrijorătoare pe partea de forehand – dar asta n-ar trebui să fie o problemă nici în cazul Simonei.

Simona este o dublă campioană de Grand Slam și o fostă număr 1 în lume, o jucătoare care nu doar că poate să joace, dar poate domina circuitul, în ciuda faptului că nu este cea mai puternică sau cea mai impozantă din punct de vedere fizic.

Proiect oferit de

Sunt curios să văd ce va însemna pentru încrederea Simonei susținerea oferită de cineva precum Patrick Mouratoglou. Îmi imaginez că ea o respectă mult pe Serena și tot ce a reușit aceasta pe parcursul carierei ei, iar gândul că-l are în colțul ei pe antrenorul Serenei ar putea fi acel extra boost de care are nevoie ca să prindă o nouă viteză în carieră.

De ce anume are nevoie Simona în această fază a carierei ei?

Simona are nevoie de trei lucruri: kilometraj, momentum și încredere. Dacă ne uităm un pic în spate, la startul lui 2020, a părut să fie în vârful carierei ei. A câștigat Dubai și a avut o șansă mare să câștige acea ediție de Australian Open. Dacă stă sănătoasă mult timp asta îi va permite să adune meciurile de care are nevoie ca să se simtă încrezătoare și să joace agresiv. Forma ei de la Indian Wells a arătat destul de clar că e foarte aproape de tenisul ei cel mai bun. Dacă poate pune cap la cap suficiente meciuri în sezonul de zgură, nu e niciun motiv pentru care să nu intre în Roland-Garros drept o pretendentă la titlu.

Și Simona, și Patrick, păreau să fie într-o situație în care aveau nevoie de un start proaspăt, din varii motive. E asta ceva ce le va face bine relației lor în fazele ei incipiente? Le va da o motivație suplimentară, într-un fel?

Va fi interesant de văzut cât de mult simte Patrick nevoia că trebuie să se demonstreze ca antrenor. Lucrând cu o jucătoare atât de impunătoare precum Serena, care câștigase jumătate din Slamuri înainte să-l angajeze, cred că au fost întrebări de înțeles în ce privește cât de mult a putut el îmbunătăți o jucătoare care era deja capabilă de perfecțiune.

Însă ceea ce aduce el acum, și asta e de necontestat, e experiența de a o fi pregătit pe Serena pentru numeroase Slamuri, faptul că a făcut-o să fie gata mental pentru atâtea și atâtea meciuri mari, felul în care a analizat și le-a studiat pe rivalele ei.

Mulți antrenori sunt oarecum izolați cu jucătoarele lor. Patrick, în schimb, e și parte din media, ca analist, e consultant pentru mai mulți sportivi, este o prezență constantă la turnee. Simona a pierdut bucăți importante din ultimele sezoane, dar Patrick nu a ratat nimic. Or asta i-ar putea oferi Simonei un avantaj de care avea nevoie.

În ce o privește pe ea, Simona are nevoie să se simtă încrezătoare în acest nou aranjament. A încercat diverse combinații în ultimele luni, și cred că-și datorează sieși să vadă cum funcționează acest aranjament măcar pentru câteva luni. După ce a lucrat atât de mult timp cu un singur antrenor, cu Darren Cahill, poate că își dorește o dinamică asemănătoare, iar asta poate fi dificil de replicat cu o altă persoană. Dacă le comparăm persoanele publice ale celor doi, e ușor de înțeles că Simona intră în acest parteneriat așteptându-se la ceva foarte diferit.

Relațiile dintre jucători și antrenori sunt adesea puse la încercare de o varietate de motive. Care crezi că e lucrul care ar putea pune la încercare această colaborare?

Multe s-au spus despre emoțiile pe care le arată Simona pe teren, frustrarea ei când lucrurile nu merg bine. Cu siguranță că a făcut mult progres în a-și ține emoțiile sub control și să le folosească pentru un tenis productiv, însă sunt situații când ele încă mai ies la suprafață, cum s-a întâmplat și la Indian Wells. Serena poate fi în egală măsură emoțională, dacă nu cumva chiar mai emoțională, așa că, din perspectiva asta, Patrick ar trebui să aibă experiență în a gestiona astfel de lucruri. Atât Simona, cât și Patrick fac parte din ecosistemul circuitului de atât de mult timp, încât niciunul nu ar trebui să fie cu adevărat o surpriză pentru celălalt.

Cred că Simona e cineva care lucrează cel mai bine cu oameni pe care îi respectă. Și dacă aceștia fac ceva care duce la pierderea acelui respect, atunci ea îi va domina sau nu îi va mai asculta deloc. În lumea tenisului ne întoarcem deseori la acel moment al ei cu Darren de la Miami 2017, când, în urma acelui on-court coaching, Darren a tras o linie și, în felul acesta, s-a impus.

Întrebarea este cum va răspunde Patrick când Simona, inevitabil, îl va confrunta, îl va testa? Simona nu este o jucătoare din valul nou, flancată de părinți. Este, o repet, o dublă campioană de Grand Slam care cu siguranță are ideile ei despre cum să scoată și să producă tenisul ei cel mai bun. Cum va răspunde când metodele lui de antrenament vor fi foarte diferite de ce gândește ea?

Faptul că deja lucrează în formatul Mouratoglou, cu antrenori de la Academie, indică spre un confort cu felul în care face Patrick lucrurile. Dar îmi imaginez că va veni un moment în relația lor când Simona îl va chestiona pe Patrick, fie din frustrare că jocul nu merge, fie dintr-un alt motiv. Și felul în care va răspunde Patrick va determina cât de mult va rezista acest parteneriat.

Și atunci, care-i scenariul tău cel mai bun, scenariul cel mai rău și scenariul realist pentru acest parteneriat?

Sigur că scenariul cel mai bun pentru Simona este cel în care câștigă un nou titlu de Grand Slam. Ea a realizat deja aproape tot ce visează tinerele jucătoare, însă cu siguranță că este în continuare în competiții pentru că simte că este în continuare printre cele mai bune din lume. Probabil că e mai puțin preocupată de clasament, și dacă ne uităm la rezultatele ei din ultimele luni, nici nu a avut nevoie de un clasament în mod special foarte bun ca să obțină ce a obținut. Dacă poate încheia anul cu un alt Grand Slam, atunci va putea să declare acest sezon un succes de răsunet.

Scenariul cel mai rău ar fi ca Serena să revină, într-adevăr, la Wimbledon și să-l ia pe Patrick cu ea. Ultimul lucru de care are nevoie Simona este încă o schimbare rapidă de antrenor.

În mod realist, o să fie nevoie de timp înainte ca cineva să poată să declare acest parteneriat drept un succes sau un eșec. Dacă Simona curăță totul pe zgură și câștigă Roland-Garros, nu-s sigur în ce măsură va fi atribuit influenței lui Patrick un astfel de potențial succes. Dar dacă va putea câștiga atâtea meciuri și va rămâne sănătoasă făcând asta, cu certitudine că ar fi și datorită stabilității și consistenței aduse de Mouratoglou & Co.

DRIVEN este o serie editorială oferită pe 30-0 de Porsche. De-a lungul anului, citește interviuri, analize și reportaje clasice 30-0 cu și despre jucătoarele de top din România și nu numai.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Cele mai noi