Fast
Sorana nu-și găsește ritmul

Sorana pierde clar cu Kasatkina, nu mai repetă parcursul din ultimii doi ani de la Madrid

Codruț Baciu | 8 mai 2018

Jumătate de zi s-a jucat tenis la Madrid înainte ca ploaia să pună meciurile on hold. Meciul Soranei Cîrstea de pe Terenul 4 a început cum nu se poate mai prost pentru ea. Atât de prost, încât gândul ne-a fugit la setul doi al meciului de ieri al Irinei Begu. Atunci, Sharapova a izbutut un șir de 19 puncte consecutive și a fost nevoie de un hei rup de orgoliu al Irinei pentru a opri seria la minge de meci. Azi, Kasatkina a intrat în meci imediat și a luat primele nouă puncte ale meciului, așa că grijile Soranei au început val-vârtej, de nici nu a apucat să se așeze bine în teren.

Pasa proastă nu s-a prelungit prea mult însă. Sori și-a ținut serviciul și a făcut break la 15, iar în următorul game, după un du-te-vino de egalități și avantaje, a reușit să-și țină serviciul excelent pentru a prelua conducerea.

Cele două fete nu mai jucaseră niciodată una împotriva celeilalte, însă clasamentul și rezultatele din ultima vreme o dădeau favorită clară pe rusoaică. Chiar și așa, Kasatkina nu pare să agreeze genul de tenis pe care i-l propune Sorana. De fapt, nimănui nu-i place în mod special să fie bombardat din toate pozițiile, însă Daria a părut de-a dreptul exasperată la un moment dat. Din fericire pentru ea, particularitatea celor care lovesc mereu tare este că dereglajele din jocul lor, oricât de mici, pot duce la perioade lungi de joc în care mingea mai mult iese decât intră.

A fost și cazul Soranei pe finalul setului întâi. În schimb, de remarcat că Sori face eforturi vizibile înspre a-și aduce backhandul la nivelul forehandului în momente ale jocului când principala armă a sa devine și singura: dreapta. Rolul lui Cruciat e important aici. Sorana intră în minge foarte decis, iar mișcarea începe să aducă cu cea a Muguruzei. În ciuda progresului vizibil însă, Sorana încă are nevoie de ceva în plus pentru a lovi peste categoria sa. Iar Kasatkina, în ciuda celor 8 ani care o separă de româncă, posedă un joc mai matur.

Setul întâi s-a încheiat în aceeași atmosferă de început de turneu, cu puțini oameni în tribună și vocile arbitrilor de pe alte 3-4 terenuri. Și cu Cruciat dându-i indicații Soranei, într-un occ în care Sori a stat mai mult cu fața îngropată în prosop. Din păcate, acustica terenului 4 ne permite să auzim mai clar out-urile strigate aiurea de spectatori decât vocea arbitrului sau pe cea a antrenorilor. Am putut citi pe buzele lui Cruciat, însă, cuvintele ”de colo-colo”, deci poate că indicația era să încerce deplasarea Kasatkinei mai mult. Deplasarea rusoaicei nu e deloc printre vulnerabilitățile sale, însă backhandul din alergare îi poate fi expus.

Setul doi nu a apucat să vadă decât un singur game, care a mers în dreptul Kasatkinei. Sorana l-a început lovind ceva mai potolit, însă parcă și mai înghesuit. La 28 de ani, jocul lui Sori încă poate fi îmbunătățit și nuanțat; însă aceste nuanțe probabil că ar trebui să vină în funcție de adversar, deci cu maturitate și răbdare, nicidecum by default, cum au unii senzația – că poți înlocui, peste noapte, un set de skill-uri cu un altul.

Ploaia a oprit totul mai bine de o oră, iar la revenirea pe teren, meciul a alternat punctele frumoase cu greșelile neforțate venite în lanț, de ambele părți. Pe tabelă, unica reușită a Soranei a fost, din păcate, un break la zero care a apropiat-o, vreme de câteva minute, la 2-1 de adversară. A fost o perioadă a meciului în care ritmul jocului era unul care-i convenea româncei, cu o defensivă bună și lovituri bine plasate. Întâmplarea a făcut ca tot în acea perioadă Kasatkina să-și ridice și ea jocul. Chiar și așa, meciul a fost departe de a putea fi considerat unul bun. Patru game-uri la rând a câștigat Daria, care a știut să speculeze foarte bine punctele nevralgice ale adversarei sale: un serviciu tremurător și o calitate a defensivei care este încă prea dependentă de scorul de pe tabelă.

Sori a încheiat meciul cu procentaje de puncte câștigate de sub 50% pe ambele servicii, în timp ce Kasatkina a avut grijă să nu fie nevoită să se bazeze pe serviciul 2 foarte mult. O victorie absout meritată a rusoaicei, care va juca în turul următor cu învingătoarea dintre Garbine Muguruza și Donna Vekic.

Așadar, Sorana pierde repede anul acesta la Madrid, după ce în precedentele două ediții făcuse sferturi. Nu tocmai un parcurs grozav la unul din turneele sale preferate, însă jocul ei încă suferă la capitolul constanță.

Foto: Jimmie48Photography

***

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei, ofertă valabilă un timp limitat!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!