Fast
Putintseva și-a impus stilul

Sorana Cîrstea se oprește în semifinale la Nurnberg, pentru ea urmează meciul cu Petra Kvitova de la Paris

Radu Marina | 24 mai 2019

Sorana Cîrstea își vede oprit parcursul bun din această săptămână de la Nurnberg de către Yulia Putintseva, favorita principală a turneului, care avansează în a treia finală WTA a carierei. A fost 6-4, 7-5 pentru Putintseva, care a aruncat înspre Sorana cu tot ce a avut mai bun la îndemână: de la scurte, loburi sau passing-uri excelente și până la o defensivă impecabilă. 

Rezultatul ei rămâne notabil: a fost prima semifinală WTA a anului, venită la fix doi ani distanță de la ultima jucată, după o săptămână în care a câștigat două meciuri într-o zi și a întors un meci aproape pierdut cu Nina Stojanovic în sferturi, revenind de la 4-6, 0-2. Nu e puțin lucru.  

Meciul cu Putintseva era o oportunitate, mai ales că o mai învinsese în urmă cu doi ani chiar aici, la Nurnberg, dar azi a fost ziua Yuliei, ceva mai lucidă, mai inspirată. 

Putintseva e, de fapt, tipul acela de jucătoare care nu te rănește neapărat cu serviciul, forehandul sau reverul, ci cu perseverență și răbdare. Pentru că aleargă mult, e pe tot terenul, se agață și e creativă: scurte din retur, slice-uri de toate tipurile, combinații de scurte-lob și toate efectele posibile. Nu e ușor să joci împotriva ei pe zgură, suprafață care pune în valoare astfel de calități. Nu e ușor de trecut cu vederea nici diversele atitudini afișate pe parcursul unui meci – ironii la adresa adversarei pe motiv că lovește câștigător, ironii la adresa publicului pe motiv că nu e aplaudată “cum trebuie”; Putintseva va face mereu tot ce poate să-și sâcâie adversara. Însă asta contează mai puțin. 

Un lucru e cert: e foarte greu să o scoți de pe teren. Încăpățânarea și acel joc extrem de variat îi aduce majoritatea victoriilor – iar aici e meritul ei, pentru că știe cum să-și folosească armele și calitățile. 

De aceea, pentru Sorana, meciul de azi era din start o provocare. Știa la ce să se aștepte, au mai jucat de câteva ori, dar tipul acesta de joc înșelător și la așteptare a fost mai mereu o problemă pentru ea. Azi, Sorana n-a avut nici una, nici alta: a încercat să-și domine adversara prin forța loviturilor și poziția avansată în teren, dar deseori a căzut în capcana Putintsevei, care a alternat lungimea și efectele, determinând-o pe Sorana să lovească necontrolat, fie departe de minge, fie înghesuită. La orice pas, Putintseva a întins capcane: a abuzat de acele mingi înalte pentru a o ține pe Sorana departe de linia de fund, a chemat-o la fileu și a pasat-o cu destulă ușurință, a determinat-o să pluseze, să caute liniile, a secat-o de energie cu scurtele consecutive. 

Singurul moment în care Sorana a părut, pentru puțină vreme, la controlul meciului, dând senzația că ar  putea întoarce partida, a fost la 4-5 în setul doi, când Putintseva a servit pentru meci. Sorana a făcut primul ei break al meciului și a avut ocazia să treacă în avantaj, doar că jocul avea să-și reia, destul de rapid, cursul avut până în acel game 9. 

Pentru Sorana urmează acum meciul de foc cu Petra Kvitova, la Roland Garros. Nu e un match-up favorabil ei, însă a mai învins-o pe Kvitova, știe ce trebuie făcut, n-are prea multe lucruri de pierdut și e un meci de prim tur la un Slam, adică o fază în care Kvitova e destul de vulnerabilă. Va fi greu, dar o victorie nu pare chiar atât de imposibilă. 

Tot astăzi, Raluca Olaru și Darija Jurak au fost învinse în semifinalele probei de dublu la Strasbourg de Daria Gavrilova și Ellen Perez, 7-6, 6-3.