Fast
Un match-up complicat

Sorana Cîrstea se lovește iar de Anett Kontaveit, pierde în optimi la St. Petersburg

Radu Marina | 9 februarie 2022

Un lucru care a contat și contează dintotdeauna în tenis mai mult decât alte aspecte este matchup-ul. Tocmai de aceea, multe înfrângeri (sau victorii) la rând într-un head-to-head nu sunt neapărat o întâmplare. Matchup-ul contează în tenis pentru că e acolo ceva ce adversarului îi priește – de la stilul propriu-zis, la modul în care îi vine mingea. Sau invers, e ceva în jocul adversarului care deranjează prea tare, încât șansele celuilalt scad considerabil.

Despre asta e vorba și în meciurile Anett Kontaveit – Sorana Cîrstea. Kontaveit tocmai a obținut a șasea victorie consecutivă în fața Soranei din tot atâtea meciuri, pierzând un singur set.

Azi, la Sankt Petersburg, Kontaveit a câștigat, 6-4, 7-5, în fața Soranei în același mod în care a făcut-o și dățile trecute: și-a impus jocul hiperagresiv când a contat în fața Soranei și a dat constant impresia că orice ar încerca să facă Sorana ea are soluții, le găsește și îi place felul în care mingile se întorc din partea cealaltă a fileului.

E drept, Sorana s-a luptat și a făcut meciul echilibrat și mai competitiv decât în alte ocazii. A reușit câteva puncte splendide. A revenit de la 2-4 la 4-4 în primul set. S-a ținut foarte aproape de adversară în setul doi, având chiar un avantaj de un break, la 4-3, în momente de joc în care a fost superioară. Game-ul următor a fost intens și crucial. S-a jucat la un nivel foarte ridicat și putea merge la fel de bine și în direcția Soranei; un hold acolo ar fi putut modifica substanțial sentimentul meciului de ambele părți ale fileului.

Cu toate astea, n-a fost suficient nici azi; Kontaveit s-a dovedit aceeași adversară incomodă și dificilă, cu mai multe soluții. Iar azi, unul dintre capitolele la care estona a făcut diferența a fost serviciul al doilea. Ambele au avut procentaje de succes aproximativ similare pe primul (70 la sută Kontaveit, 69 Sorana). Dar Anett a pus-o sub presiune în multe momente pe Sorana pe serviciul al doilea, pe care românca a putut câștiga doar 48 la sută (61 la sută pentru estonă).

A fost a 17-a victorie la rând în condiții de hard indoor pentru Kontaveit, care prelungește astfel o serie ce a început la Ostrava, toamna trecută, și a continuat apoi cu titlurile de la Moscova și Cluj.

Sorana pleacă, așadar, de la Sankt Petersburg după o victorie excelentă cu Marketa Vondrousova, care o va readuce printre primele 30 de jucătoare ale lumii. Și o înfrângere în fața unei adversare care, în acest moment, are cheia potrivită pentru ea. Dar intensitatea și nivelul Soranei rămân îmbucurătoare, iar începutul ei de sezon rămâne unul solid și va fi foarte interesant să îi urmărim evoluția într-un 2022 ce se profilează a fi un an bun pentru ea.