Fast
Prima semifinală pe hard din 2019

Sorana Cîrstea se califică în prima semifinală a sezonului, continuă momentul bun din startul anului

Treizecizero | 4 martie 2022

Sorana Cîrstea a reușit să se califice în semifinalele de la Lyon, după o altă victorie în minimum de seturi, 6-3, 6-3 cu unguroaica Anna Bondar. Sorana, care este cap de serie numărul 2 la competiția din Franța, ajunge asfel în ultimele patru fără să fi pierdut vreun set.

A fost un meci în care Sorana n-a fost în pericol vreun moment, chiar dacă Anna a avut și ea momentele ei bune și a replicat bine în primul set, recuperând în două rânduri un break luat avans de româncă. Bondar vine după un sezon 2021 în care a reușit un total de 16 sferturi de finală la toate categoriile de turnee, o formă care a adus-o în prima sută și pe care pare s-o fi adus și în noul sezon.

Dar Sorana a avut mai multe opțiuni și mai multe răspunsuri în duelul de vineri seara de la Lyon, ultimul al zilei. După ce și-a pierdut serviciul pentru 4-3 în primul set, nereușind să se desprindă la un 5-2 care i-ar fi dat mai multă marjă de eroare, Sorana și-a procurat imediat alte două mingi de break, dar Bondar le-a salvat pe ambele. A fost un moment de răscruce, pentru că un eventual 4-4 ar fi complicat mult primul set. Dar credit Soranei că a insistat și că a făcut totuși break-ul acolo, reușind să rupă rezistența Annei. Setul secund, început cu trei break-uri succesive, a curs apoi mult mai lin în dreptul româncei, care a încheiat cu un total de 21 de lovituri direct câștigătoare și 11 erori neforțate. Dincolo, Bondar a avut un bilanț de 11-16.

„Nu știu dacă nivelul meu e atât de bun, că meciurile sunt mai grele decât par”, a răspuns Sorana la complimentul primit la interviul de pe teren. „6-3, 6-3 nu e un scor fair raportat la cum a fost meciul, iar Anna a jucat foarte bine. Sunt mândră de cum am stat în momentele grele ale meciului”, a adăugat câștigătoarea, dându-i credit lui Bondar.

În semifinale, Sorana o va întâlni pe protagonista acestei săptămâni la Lyon, Dayana Yastremska. Povestea jucătoarei ucrainence a făcut turul lumii, în ton cu poveștile multor altor compatrioți ai ei; după ce a ajuns la Lyon lăsând în urmă momente de groază și o țară intrată în război, Dayana a câștigat un meci dramatic și emoțional cu Ana Bogdan în primul tur, în care a salvat și mingi de meci. Apoi și-a gestionat bine emoțiile în continuare, depășindu-le pe Cristina Bucsa și Jasmine Paolini.

Va fi prima întâlnire între cele două, ambele jucătoare ultraofensive. „O știu pe Dayana, o să fie un meci grozav. Sunt onorată să fiu în semifinale aici și abia aștept un meci de luptă”, a adăugat Sorana.

Pentru Sori, este prima semifinală a anului și prima a ei într-un turneu de hard de la Tashkent 2019; de atunci, firește, Sorana a avut seria grozavă de anul trecut (care a culminat cu un titlu și o finală) și a adunat tot mai multe rezultate bune, pe care le confirmă și în acest început de sezon.