Fast
Simona semnează

Simona publică: „Sunt ambițioasă, dar trebuie să fiu mai puțin autocritică. Acesta este scopul meu principal”

Treizecizero | 31 mai 2017

În avanpremiera Turneului Campioanelor, publicația singaporeză The Straits Times găzduiește, lunar, câte un text scris de cele opt participante de la ediția precedentă. Luna aceasta a venit rândul Simonei Halep. Iată rândurile acesteia:

Sunt ambițioasă, dar trebuie să fiu mai puțin autocritică

La începutul acestui an, un jurnalist m-a întrebat ce aspecte ale personalității mele mă ajută pe terenul de tenis și ce aspecte îmi subminează jocul.

E o întrebare interesantă, la care am răspuns ușor:

Ambiția mea. Îmi doresc să realizez lucruri mărețe, să-mi folosesc talentul la maxim pentru a obține cat mai multe din cariera mea în turneu.

Legat de ce-mi subminează jocul – încrederea în mine. Dacă ești unul dintre cei mai buni în profesia ta, ești probabil un perfecționist. Eu sunt perfecționistă, și când lucrurile nu merg cum vreau eu, devin foarte critică cu mine însămi. Uneori prea critică. În momentele dificile pe teren, am dificultăți în a gândi pozitiv. Cred că pot schimba asta, dar e nevoie de ceva muncă.

În martie, la Miami Open, ar fi trebuit să o bat pe Johanna Konta în două seturi în semifinale. Am servit pentru meci, dar am pierdut în trei seturi. Când antrenorul meu, Darren Cahill, a venit să vorbească cu mine (la OCC), după ce-am pierdut al doilea set, eram prea furioasă pe mine ca să-l mai ascult. 

Acel moment a fost transmis în întreaga lume. L-am revăzut. Mi-a fost rușine de cum m-am comportat, dar m-a făcut să înțeleg că trebuie să mă mă schimb. Nu pot să mă comport așa. Am pierdut câteva meciuri importante din cauza acestei atitudini.

Am avut niște discuții dure cu Darren după Miami și mi-a spus că trebuie să mă schimb și avea dreptate. Am decis să-mi limpezesc mintea, să înțeleg ce am greșit, ce trebuie să îmbunătățesc pentru a deveni mai puternică și mai pozitivă pe teren. Așa că am luat o decizie. Trebuie să fiu mai blândă cu mine și mai iertătoare. Acum sunt așa. 

M-am schimbat și sunt mult mai bună pe teren. Dar lucrurile astea nu se întâmplă peste noapte. Sper să-mi pot păstra acestă atitudine. Perspectiva mea a fost modificată de circumstanțe. Nu mi-am început sezonul prea bine din cauza accidentărilor, așa că acum nu mai simt presiunea. Sunt mult mai relaxata. 

Mă ajută foarte mult faptul că suntem în sezonul de zgură. Am fost campioană la juniori la Roland Garros și am reușit să fac finala acolo în 2014. De asemenea, am ajuns până în semifinale la Wimbledon, și-am câștigat majoritatea titlurilor mele pe hard. Am jucat bine și am avut rezultate foarte bune pe toate suprafețele de joc, dar cel mai mult îmi place zgura. Mă simt acasă pe această suprafață. Mă simt în siguranță. Asta ajută foarte mult la atitudinea mea (pozitivă). 

Am pierdut multe turnee la începutul anului, iar acum încerc să-mi construiesc un joc puternic și să mă gândesc la viitor. Anul trecut puneam foarte multă presiune pe mine însămi cu fiecare turneu, pentru a avea o realizare mare. Nu mai fac asta. Mă gândesc acum doar la munca de zi cu zi, să dau tot ce pot mai bun în fiecare zi la antrenament, să lucrez la partea mentală și să mă bucur pentru că iubesc sportul ăsta. 

În trecut, nu arătam pe teren cât iubesc tenisul. Eram negativă, eram nervoasă, eram supărată. Acum îmi doresc să-mi schimb perspectiva. Nu mă mai gândesc la rezultatele mari sau la obiectivele foarte mari. Pur și simplu o iau turneu cu turneu și mă concentrez pe atitudinea mea. Acesta este scopul meu principal. Sper să-mi mențin acest sentiment și să devin din ce în ce mai puternică, bucurându-mă din ce în ce mai mult.

Traducere de Diana Stoleru