Simona Halep pierde cu Jelena Ostapenko în semifinalele de la Dubai

Treizecizero | 18 februarie 2022

Simona Halep a pierdut semifinala cu Jelena Ostapenko de la Dubai, 2-6, 7-6 (0), 6-0.

| Analiza meciului e AICI.

Simona a fugit cu primul set grație unei serii de patru game-uri consecutive, pe fondul unui joc solid, înțelept și răbdător, în care a gestionat foarte bine stilul ultraagresiv al letonei. Halep a stat răbdătoare în schimburi și a avut partea ei de contribuție la numeroasele erori neforțate ale lui Ostapenko, care a ales să lovească tot ce a prins, generând doar nouă lovituri direct câștigătoare versus 20 de erori neforțate. Cu trei ași, doi dintre ei consecutivi atunci când a servit pentru set la 5-2, Simona a fost în control în primul set.

Ostapenko a pornit mai bine setul al doilea, iar asta a setat cumva direcția pe care avea să o ia meciul. Totuși, Simona a recuperat imediat un break în startul setului doi, egalând de la 0-3 la 3-3, iar setul secund a continuat apoi cu servicii sigure de ambele părți, fără șanse de break pentru vreuna din cele două. Totuși, letona a crescut în siguranță pe măsură ce setul a avansat, iar erorile n-au mai venit așa la foc automat. Ceea ce e posibil să fi contribuit la încordarea Simonei de pe final de set.

Direcția meciului s-a schimbat brusc la 5-6, când Simona nu și-a mai găsit serviciul și a devenit foarte tensionată. A făcut două duble greșeli care au oferit mingi de set adversarei, dar pe care a reușit să le salveze, prima, în urma unui schimb de 15 lovituri, a doua, cu o eroare neforțată a lui Ostapenko, care a ratat să pedepsească un serviciu doi slab. Dar dinamica meciului era deja alta, iar încrederea Simonei s-a risipit în tiebreak-ul care a urmat.

Ostapenko a început să găsească lovituri câștigătoare din toate direcțiile, câștigând tiebreak-ul la zero. Apoi n-a mai întâmpinat opoziție în decisiv, când Simona nu a reușit să găsească vreo soluție de a ajusta și de a schimba direcția meciului, nici măcar la acele două șanse de break din ultimul game al meciului. Simona nu s-a putut baza nici pe serviciu (opt duble greșeli în total), iar lipsa ei de reacție din decisiv, anunțată de dinamica tiebreakului, i-a ușurat viața Jelenei.

De la 6-6, Ostapenko a câștigat 27 din următoarele 34 de puncte jucate, o serie absolut incredibilă în care a lovit tot și a greșit foarte puțin. Bilanțul ei de winners vs unforced a devenit mult mai bun în ultimele două seturi: 27 de lovituri direct câștigătoare vs 29 de erori neforțate.

Foarte important a serviciul lui Ostapenko, care a crescut în eficiență pe măsură ce meciul a avansat, returul Simonei nereușind să-l mai pună în pericol. De la 57 la sută procentaj în primul, Ostapenko a trecut la un procentaj de 72 la sută în al doilea.

Ostapenko merge în finală pe un traseu pe care a eliminat consecutiv patru jucătoare câștigătoare de Grand Slam: Sofia Kenin, Iga Swiatek, Petra Kvitova și Simona Halep. Ea o va întâlni în finală pe Veronika Kudermetova, care a beneficiat de retragerea Marketei Vondrousova, accidentată.

Mai multe despre meciul Simonei și contextul acestei înfrângeri, în analiza de aici.