Simona Halep începe (foarte) convingător pe iarbă, câștigă cu Lesia Tsurenko la Birmingham

Radu Marina | 13 iunie 2022


După trei ani de la precedentul ei meci jucat pe iarbă, Simona Halep a revenit cu poftă pe cea mai rapidă suprafața din circuit: 6-1, 6-4 cu Lesia Tsurenko (locul 116 WTA), pe care a învins-o acum pentru a opta oară din tot atâtea întâlniri.

Tot la opt a ajuns și seria de victorii a Simonei pe iarbă, o serie începută la Wimbledon 2019, turneul pe care l-a câștigat după acea finală memorabilă cu Serena Williams.

Pe o vreme destul de rece la Birmingham (WTA 250), Simona a dominat la toate capitolele meciul cu Tsurenko: s-a mișcat grozav, a lovit apăsat, cu intenție, și a fost nu doar agresivă, dar și foarte precisă.

Ea a avut câteva scăpări doar în debutul setului al doilea, când a fost condusă cu 2-0 și 3-1, însă de acolo, Lesia – care a avut și ceva necazuri fizice – n-a mai putut face nimic. 

*

Aproape fiecare întâlnire dintre Simona și Tsurenko are coordonate similare: tot ce poate face Lesia – în termeni de agresivitate, joc la așteptare, defensivă, rever – Simona poate face mai bine, mai constant, cu o intensitate mai mare. Drept dovadă, Tsurenko pare adesea grăbită și lipsită de claritate. Singura ei variantă? Să joace foarte riscant.

A căutat să facă asta și acum, la Birmingham, în startul setului 2, când a și reușit să facă lucrurile o idee mai interesante. Asta înainte ca Simona să-i ia inițiativa și apoi, ca o consecință, să câștige 5 din ultimele 6 game-uri ale meciului.

Pentru Tsurenko, care accelerează doar în anumite momente, pentru că tenisul ei e mai degrăbă defensiv, ăsta e un match-up teribil; Lesia pare că depinde prea mult de generozitatea Simonei, iar Halep a fost mai degrabă „zgârcită” în meciurile lor. Nici azi n-a oferit prea multe: nici erori, nici timp.

În schimb, Simona a fost mai bună și-n rarele ocazii când a trebuit să se apere, dar a fost mai bună mai ales în jocul ofensiv: a construit mai bine, s-a folosit excelent de lungul de linie – una dintre armele ei favorite pe iarbă.

Singurele momente mai bune ale ucrainiencei au fost în începuturile de set: în primul set a avut trei mingi consecutive de break, dar n-a concretizat niciuna, în setul doi a făcut break-ul și s-a distanțat la 2-0, respectiv 3-1. 

De fiecare dată, Simona a trecut cu ușurință peste aceste mici dificultăți: a salvat mingile de break ba cu serviciul (solid astăzi), ba cu o lovitură diect câștigătoare, iar revenirea din setul secund n-a stat niciun moment sub semnul întrebării.

La aproape trei ani de la finala câștigată la Wimbledon cu Serena Willims, Simona a închis primul ei meci pe iarbă cu as, a strâns cu putere pumnul și apoi a zâmbit larg către spectatorii zgribuliți, dar mulțumiți din tribune.

După această victorie scurtă (80 de minute), Halep și fanii ei au motive să zâmbească: jocui ei a arătat cu adevărat bine. Simo a avut mereu inițiativă, privirea ei a fost intensă, hotărâtă – determinare care s-a tradus și într-o exprimare mai vocală pe lovituri. Or ăsta e mereu un semn bun.

Simo, favorită 2 aici, va juca mai departe cu britanica Harriet Dart (106 WTA), pe care a învins-o (6-2, 6-4) în precedenta lor întâlnire, la AO 2020.

Gabi Ruse a câștigat două tiebreak-uri imense

Revenită și ea pe iarba care-i plăcea atât de mult în trecut, Gabriela Ruse a câștigat în două tiebreak-uri meciul cu chinezoaica Qiang Wang, 7-6, 7-6.

Gabi a luat primul tiebreak cu 8-6 și pe al doilea cu 14-12, la a cincea minge de meci, după ce a salvat, la rându-i, trei mingi de set.

În optimi, românca o va întâlni pe învingătoarea dintre Fett și Zhang.

Sorana Cîrstea joacă marți în primul tur cu Shelby Rogers.

https://twitter.com/WTA/status/1536364233750786048?s=20&t=dg8tBT0_bfTuCnjwE1vSdQ
https://twitter.com/WTA/status/1536347412381413379?s=20&t=dg8tBT0_bfTuCnjwE1vSdQ