Simona Halep câștigă din nou cu Gabriela Ruse, merge în sferturi la Dubai

Radu Marina | 16 februarie 2022

Simona Halep a învins-o din nou pe Gabriela Ruse, în turul al doilea la Dubai, calificându-se în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 500 după o victorie convingătoare, 6-3, 6-2.

A fost a 17-a victorie consecutivă a Simonei în fața unei jucătoare din România, ea nefiind niciodată învinsă de o altă româncă pe un tablou principal în circuit. Per total în carieră la orice nivel, bilanțul ei vs românce este 34-4.

Succesul cu Ruse o duce pe Simona pentru a patra oară în carieră în sferturi la Dubai (WTA 500), după ce în 2015 și 2020 a câștigat titlul iar în 2019 a fost oprită în sferturi de Belinda Bencic. 

A fost a treia victorie a Simonei din tot atâtea întâlniri cu Gabriela, toate jucate în ultimele patru luni. Dar, în ciuda înfrângerii, Gabi Ruse a făcut din primul set cel mai competitiv dintre cele șase jucate de cele două.

Performanța reușită de Gabi la Dubai, unde a trecut de calificări și a învins-o apoi într-un meci grozav pe Paula Badosa (prima ei victorie vs o jucătoare de Top 10) o va ajuta să mai sară alte trei poziții în clasament, până pe 56, un nou career high.

Simona o va întâlni în turul următor pe Ons Jabeur, numărul 10 mondial, care a învins-o azi pe Jessica Pegula, 6-3, 6-1.

Tabloul sferturilor la Dubai: Kvitova – Ostapenko, Ons Jabeur – Simona Halep, Teichmann – Kudermetova, Vondrousova – Yastremska.

*

Cu o nouă victorie rapidă, Simona Halep, care, pentru prima dată după 9 ani, nu e cap de serie la un turneu WTA, își menține dominația asupra Gabrielei Ruse. Asta după un meci care s-a desfășurat în parametri similari precum precedentele două, desfășurate la Cluj și Melbourne. Tenisul Simonei s-a dovedit a fi prea intens și precis pentru Gabriela, care nu a putut opune multă rezistență. 

Intențiile Gabrielei au fost, de la bun început, de a pune o presiune mare pe Simona și de a o ataca de la primele două lovituri, tocmai pentru a nu-i permite Simonei să pună stăpânire pe joc, implicit să stabilească ritmul. Doar că Simona simte foarte bine genul acesta de jucătoare; e trecută prin prea multe meciuri de acest tip, în care adversara încearcă să nu-i permită să joace, încât să poată fi intimidată. Aproape permanent, Simona a respins excelent atacurile Gabrielei și a forțat-o să greșească apelând la mingi înalte, schimbând traiectoriile și obligând-o pe Ruse să lovească din poziții dificile; fie prea departe de minge, fie prea aproape, fie lovind înghesuit.  

Pe tot parcursul meciului, Gabriela a încercat să își găsească un loc, să se agațe de ceva, însă senzația a fost că, deocamdată, nu se poate apropia de Simona. E un match-up care nu îi pune în valoare jocul și o determină prea mult și prea des să iasă din zonele ei de confort. O forțează să ia decizii extreme. Să fie foarte agresivă, mai agresivă decât de obicei – ceea ce înseamnă un risc asumat, care vine la pachet cu multe erori. Sau să ajungă în situația de a se apăra mai mult decât a ataca – ceea ce înseamnă din nou puncte pierdute și teren pierdut, dat fiind capacitatea Simonei de a ține mingea în teren și de a contracara. 

Cu alte cuvinte, într-un meci contra Simonei, Gabrielei îi e greu să intre în meci. Iar asta se datorează Simonei, care e mult prea solidă în toate fazele de atac și defensivă, lovește la o altă intensitate și e capabilă să-și crească nivelul brusc. 

Primul set a fost cel mai echilibrat set pe care cele două l-au jucat, Gabriela revenind de la 1-4 la 3-4. În acel game șapte, Gabriela a avut o șansă bună de a egala, ajungând la 30-30 pe serviciul Simonei. Ce s-a întâmplat de acolo până la finalul setului? Simona a trecut rapid la un alt nivel, a apăsat pedala de accelerație și a mai cedat un singur punct. 

Din acel punct și până la final, meciul s-a întors cuminte în dinamica precedentelor întâlniri: Simona, cu multe soluții și idei, Gabriela, reușind lovituri câștigătoare izolate, dar blocată de defensiva și trecerile defensivă-ofensivă ale Simonei. Așa se explică și raportul lovituri câștigătoare – erori neforțate, Gabriela terminând meciul cu 37 de erori neforțate și șase lovituri câștigătoare, în vreme ce raportul Simonei a fost de 25 de erori neforțate și șase winnere. 

În ciuda acestei înfrângeri, Gabriela pleacă de la Dubai cu un bilanț mai mult decât pozitiv; a ajuns pe tabloul principal după trei meciuri câștigate în calificări cu Gasanova, Paolini și Tomljanovic, apoi a confirmat cu o victorie de-a dreptul strălucitoare în primul tur cu Paula Badosa. E genul de rezultat care confirmă că are tot ce trebuie pentru a aparține primei părți a Top 100. De altfel, acest rezultat o apropie de intrarea în primele 50, ea urcând până în jurul locului 56 WTA. 

Revenind la Simona, pentru o nouă semifinală la Dubai, ea va trebui să treacă de Ons Jabeur, singura favorită rămasă pe tablou după eliminările de azi ale Barborei Krejcikova, Iga Swiatek, Elina Svitolina, Aryna Sabalenka și Garbine Muguruza. Va fi a treia lor întâlnire, scorul meciurilor directe fiind acum 1-1. În primul lor meci jucat la Beijing în 2018, Simona s-a retras în setul doi. Cel de-al doilea a fost o victorie dramatică și spectaculoasă a Simonei chiar la Dubai în 2020, meci încheiat într-un tiebreak decisiv. A fost 1-6, 6-2, 7-6 (7), un duel disputat într-o atmosferă specială, asemănătoare meciurilor de BJK Cup, pe care Simona l-a tranșat la a patra minge de meci avută, după ce a salvat și ea una în tiebreak-ul decisivului.

https://twitter.com/WTA/status/1494025353307639811?s=20&t=ReWCJ88AxY4sUiNGapIw4Q
https://twitter.com/RamonaToderas/status/1494023034939887617?s=20&t=unm6vcGTeJP0OkXt-ILUOQ
https://twitter.com/popalorena/status/1494024569233059849?s=20&t=unm6vcGTeJP0OkXt-ILUOQ