Fast
Cu Sevastova în semifinală

Simona câștigă rapid cu Vandeweghe, își ocupă autoritar locul în semifinale. Câștigă apoi și la dublu, cu Irina Begu

Treizecizero | 11 mai 2017

După două victorii strânse, trăite cu sufletul la gură, vine un refresh mental binevenit pentru Simona, dar și pentru fanii ei. Simona Halep a reușit cel mai bun rezultat al anului după poate cel mai bun meci al anului: e în semifinale la Madrid după 6-1, 6-1 cu Coco Vandeweghe.

Duelurile dificile cu Vinci sau cu Stosur au avut însă și calitatea de a o aduce pe Simona la un nivel foarte bun, atât ca joc, cât mai ales ca încredere. Au băgat-o în turneu, cum se spune, iar Simona declarase nu o dată că are nevoie de astfel de meciuri. Ajunsă la momentul sferturilor, cu un adversar primejdios, Halep a produs una dintre acele evoluții trademark cu care și-a câștigat și susținut locul în elită; a jucat limpede, aproape fără cusur, n-a slăbit deloc ritmul, iar limbajul corpului a trădat multă încredere. A știut ce are de făcut și a dezintegrat repede jocul de forță al americancei, a cărei stare de iritare profundă și-a avut originea în ce i se cerea de dincolo de fileu.

Simona a servit iarăși remarcabil de bine, iar ușurința cu care și-a făcut serviciul a încurajat-o să pună repede presiune pe serviciul lui Coco. În raliuri, Simona a avut mereu inițiativa încă de la prima minge; a lovit lung, apăsat și înalt. Vandeweghe a avut curând sentimentul că trebuie să facă ceva special pentru a face un punct, ceea ce a obligat-o să forțeze, adesea prematur. Ca și cum ce primea de la Simona nu era suficient, americanca și-a mai bătut și singură câteva cuie în talpă, fie cu selecții de lovituri complet eronate, precum repezirile nesusținute la fileu, fie cu o atitudine deloc potrivită.

După ce a încheiat primul set cu un as și n-a cedat mai mult de un punct în niciunul dintre servicii, Simona a produs tradiționalul ei game slab la 1-0 în setul doi, când s-a văzut rapid la 0-40. Dar nici acolo nu a cedat break-ul; cele trei erori ușoare ale lui Vandeweghe au contribuit la prăbușirea totală a americancei.

Simona a încheiat a 10-a ei victorie consecutivă la Madrid câștigându-și 76 la sută din punctele jucate cu primul serviciu, cu 11 lovituri direct câștigătoare și doar 3 erori neforțate. Totalul punctelor spune restul poveștii: 55 la 31.

„Am jucat foarte bine și am știut ce am de făcut”, a spus Simona, care a făcut doar trei erori neforțate și a servit din nou foarte bine. În semifinale, Simona o va întâlni pe Anastasia Sevastova.

Tot în sferturi, Sorana Cîrstea a pierdut cu Kiki Mladenovic, 6-4, 6-4.

https://twitter.com/WTA/status/862621009299423232

https://twitter.com/WTA/status/862621414490112000

Simona a revenit apoi pe teren alături de Irina Begu și pentru meciul de dublu, încheiat cu o altă victorie: a fost 6-3, 3-6, 10-6 contra a două specialiste de dublu, Sania Mirza și Yaroslava Shvedova.

În semifinale, Simona și Irina le vor întâlni pe Hlavackova și Babos, favoritele 5.

Săptămâna de la Madrid începe să aducă aminte tot mai mult cu săptămâna minunată de anul trecut, de la Montreal, când Simona a ajuns în finală în ambele probe, făcând pereche cu Monica Niculescu. Ea a câștigat atunci simplul și a pierdut la dublu.

Simona și-a explicat la conferința de presă victoria de la dublu prin faptul că a fost super motivată după ce și-a încasat o minge în cap la începutul meciului. „Am fost atât de motivată încât nu mi-am închipuit că aș putea pierde meciul. Antrenorul meu spune că a fost cel mai bun dublu al meu. I-am zis că se pare că trebuie să fiu lovită înainte, ca să pot să joc bine”, a râs Simona.

Simona a detaliat și despre starea ei de spirit, mult îmbunătățită în ultimele săptămâni. „Mă simt diferit, dar nu doar săptămâna asta, ci în ultimele cinci săptămâni. E mult mai bine acum, păstrez mai bine energia astfel. Spre exemplu, când închei un meci precum cel de ieri, foarte greu (n.r. cel cu Stosur), nu m-am simțit obosită. Asta mă face să înțeleg mai bine lucrurile, mă face mai puternică. Mă face să înțeleg că e mult mai bine să fiu mai relaxată, calmă, să nu mai vorbesc și să-mi mai consum energia inutil pe teren”, a spus ea la conferința de presă, citată de WTA Insider.

Adversara ei din semifinale, Anastasia Sevastova, a explicat ce anume din jocul Simonei o deranjează: „Ea direcționează foarte bine mingea. Te face să alergi. Schimbă bine direcția, în plus, se deplasează și se poziționează foarte bine la minge. Trebuie să lovești două, trei winners ca să faci punct. Returnează foarte bine. A câștigat aici anul trecut. Ce poți să zici?”.

Simona a învins-o pe letonă în ultimele lor două întâlniri, în finala de la București și în sferturile de la Stuttgart.