Fast
Început bun de an

Sezonul 2023 începe cu victorii bune pentru jucătoarele din România | Irina Begu e în sferturi la Adelaide

Radu Marina | 5 ianuarie 2023


Startul sezonului 2023 a adus și primele victorii românești: Irina Begu s-a mișcat cel mai bine în prima săptămână, calificată în sferturile de finală la Adelaide (WTA 500) după două victorii excelente cu Shelby Rogers și Jelena Ostapenko. La rândul ei, Gabriela Ruse a strâns trei meciuri la rând la Auckland (WTA 250). În vreme ce Sorana a început sezonul cu o victorie în fața elvețiencei Viktorija Golubic, dar și-a văzut parcursul oprit de Ons Jabeur, numărul 2 mondial, în turul doi la Adelaide. 

Precum anul trecut, și de data asta Irina Begu are un start de an lansat. Clasată în prezent pe locul 34 (cu șanse de a reveni în top 30 după acest turneu), Irina a învins-o în primul tur la Adelaide pe Shelby Rogers, revenind de la 3-6, 0-2 și câștigând, în final, 3-6, 7-6, 6-1 un meci tipic ei, încheiat după mai bine de două ore de joc, multă muncă și nervi tari.  

În turul doi a venit o victorie cu adevărat sclipitoare în fața Jelenei Ostapenko, numărul 18 mondial. Irina a învins-o, 6-3, 6-0 pe Ostapenko pentru a treia oară în ultimele patru întâlniri, bifând astfel prima ei victorie împotriva unei jucătoare din Top 20 din aprilie 2022 încoace. Partida a fost una controlată autoritar de Irina, care a revenit de la 1-3 și nu a mai cedat niciun game până la finalul partidei – partidă încheiată de Ostapenko cu 50 de erori neforțate și doar 6 puncte câștigate în setul doi. 

Pentru Irina, a cărei revenire în primele 30 e doar o chestiune de timp, acesta este un start de an mai mult decât grozav, reușind să lege două victorii importante într-un turneu dominat de nume mari și foarte mari. În turul următor, pentru un loc în semifinale, Irina va trebui să treacă de Veronika Kudermetova, favorita 4 a turneului. Cele două se vor întâlni pentru a două oară, primul meci fiind câștigat greu, în trei seturi strânse, de Kudermetova, la Shenzhen în 2019. 

Tot la Adelaide, Sorana Cîrstea a început sezonul cu o victorie bună în fața Viktorijei Golubic, 6-0, 7-6 dar acest avânt a fost frânat de Ons Jabeur, favorita 1 a turneului, în turul doi. Sorana a pierdut astăzi în fața tunisiencei după un prim set în care a revenit în multe rânduri, a recuperat și chiar a trecut în față, obligând-o la 5-4 pe Ons să servească pentru a rămâne în primul set. Dar după ce numărul 2 mondial a câștigat tiebreak-ul, meciul s-a frânt; în cele din urmă a fost 7-6, 6-1 pentru Jabeur, care o egalează acum pe Sorana la întâlnirile directe (2-2). 

Și pentru Gabriela Ruse debutul în noul sezon este unul pozitiv. Gabi, ieșită acum în afara top 100, a început sezonul 2023 cu trei victorii la rând: a câștigat cele două meciuri jucate în calificări la Auckland cu Aliona Bolsova și Uchijima Moyuka, s-a calificat pe tablou și aici a trecut de Erin Routliffe în primul tur după o victorie muncită. În optimile de finală, Gabi a fost oprită de Karolina Muchova, 6-4, 6-1.