Fast
Serena s-a întors

Serena în 2017: și Slam, și primul copil, și comeback

Radu Marina | 31 decembrie 2017

La 11 luni de la ultimul meci jucat și la numai 4 luni de când a devenit mamă, Serena Williams a avut timp să strecoare în același an calendaristic și revenirea pe teren; s-a întâmplat la Abu Dhabi, într-un demonstrativ cu Jelena Ostapenko. A fost 6-2, 3-6, 10-5 pentru Ostapenko, într-un meci în care Serena a arătat câteva semne încurajatoare; loviturile au fost acolo, timing-ul nu s-a pierdut, viteza de reacție a rămas, în vreme ce deplasarea și gestionarea meciului mai trebuie șlefuite.

Cu certitudine, nu a fost un meci care să însemne prea multe pentru ce va urma, valabil și pentru rezultatul lui; de altfel, în ultimii ani, Serena a pierdut toate demonstrativele. A fost, însă, un bun prilej pentru ea de a-și testa nivelul, cu puține zile rămase până la startul unui Australian Open la care încă nu e clar dacă va participa.

Deloc surprinzător, fostul lider mondial a pornit foarte greu, lovind doar din braț, iar cel mai puternic prim serviciu a avut o viteză de 140 km/h, Serena a început, treptat, să-și ridice nivelul și intensitatea și să dea drumul la braț. După câteva game-uri în care jocul a arătat foarte rău, game-ul de la 1-4 a fost momentul în care a crescut viteza serviciului, a început să stea în raliuri și să alerge, să returneze câștigător și să atace. A fost primul semn că tenisul ei nu a plecat nicăieri.

În setul doi, au apărut primii ași, primele winnere din alergare, iar timing-ul la lovituri a părut din ce în ce mai bun, lucru care se recuperează mai greu, mai ales după o pauză lungă.

Încă greoaie în deplasare, încă nesigură pe multe lovituri și cu un tonus muscular scăzut, reacția ei în multe momente a fost foarte bună pentru o jucătoare care a jucat primul meci la patru luni după ce a devenit mamă.

O perioadă de pauză care explică și fluctuațiile din jocul ei; Serena a părut că nu găsește un echilibru. Spre exemplu, după 3 game-uri jucate bine în setul doi a scăzut dintr-o dată ritmul și a pierdut 2 game-uri legate. La 3-2 și 0-30 și-a ridicat din nou brusc nivelul și a venit cu 2 ași, un forehand excelent pe contrepied, adăugând apoi un alt break după un retur de forehand în lung de linie ca în vremurile bune. După 4 puncte pierdute la rând, a luat setul în game-ul următor, după un sprint excelent către fileu la o scurtă a Jelenei și alte trei winnere. Aceste fluctuații s-au văzut și în setul trei; fiind un super tiebreak unde fiecare punct contează, faptul că nu a putut lega jocul așa cum a vrut a costat-o.

La conferința de presă, Serena nu a dat niciun indiciu dacă va juca la Australian Open. A admis că mai e cale lungă până la a reveni la cea mai bună formă și a fost fermă cu privire la obiectivele propuse: ,,Nu știu dacă sunt gata sau nu pentru a reveni în circuit. Ce este cert e că, atunci când mă întorc, mă întorc să câștig titluri”.

Serena e una dintre jucătoarele care se cunoaște foarte bine, știe care îi e nivelul, știe cum să gestioneze astfel de situații, iar dacă va alege să joace în Australia, înseamnă că se va simți în stare să câștige titlul, că are convingerea că poate face asta. De regulă, ea nu intră într-un turneu major dacă nu simte că e în cea mai bună formă.

Aceasta ar putea fi a treia mare revenire a Serenei. Au fost două momente (2006 și 2010) în cariera ei când a revenit după o serie de probleme sau operații. Ambele reveniri au fost o reușită. În 2007, ea câștiga titlul la Australian Open cu multe kilograme în plus și după ce în 2006 jucase doar trei turnee. Iar după revenirea din 2011, când s-a confruntat cu acea embolie pulmonară și a suferit o operație la picior, au urmat 5 ani în care a dominat categoric tenisul feminin. Nu înseamnă neapărat că același lucru se va întâmpla și acum. Datele problemei sunt cu totul altele, implicațiile sunt altele, motivele pauzei sunt diferite, iar vârsta e alta. Ce poate fi sigur e că dacă există vreo jucătoare în circuit capabilă să reușească acest comeback atât de complicat, aceea e Serena Wiliams.

***

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto. Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.