Fast
Comeback

Semne mixte dinspre Roger. Federer admite că prezența la Australian Open e sub semnul întrebării

Treizecizero | 14 decembrie 2020

Primele declarații într-un cadru oficial făcute de Roger Federer de ceva vreme încoace nu sunt tocmai de natură să îi încălzească pe fanii săi, care au avut de suportat, pe lângă restul neplăcerilor acestui an, și o absență îndelungată de pe teren a favoritului lor.

Elvețianul a fost premiat la Zurich drept cel mai bun sportiv elvețian al ultimilor 70 de ani, ocazie cu care a vorbit despre revenirea sa pe teren. Federer a părut să dea de înțeles că nu va juca la AO cu orice preț, ci doar dacă va fi sută la sută apt, după cele două intervenții separate suferite la genunchiul drept pe parcusul lui 2020.

„Speram să fiu la 100 la 100 din octombrie. Dar nu sunt nici azi. Mi-aș fi dorit să stau mai bine decât stau acum, dar, în același timp, sunt mulțumit cu situația actuală. Prezența la Australian Open va fi o decizie la limită. Am avut încă din start un plan cu echipa, să ne luăm oricât timp e nevoie. Doar când vom fi siguri că putem trece la etapa următoare a refacerii vom face asta. Să vedem cum vor decurge următoarele două luni. Am făcut mult fizioterapie și lucru la sală în ultima vreme, să vedem cum va merge partea de tenis”.

Amânarea cu probabil trei săptămâni a startului Australian Open este de natură să-l ajute pe Federer și să-i dea o șansă în plus, dar nici așa elvețianul nu e sigur de prezența sa la Melbourne. Partea bună e că Federer spune că n-a mai avut alte probleme după a doua operație și că s-a putut recupera cum și-a dorit. Totuși, situația de acum e mult diferită față de precedenta pauză luată forțat de Federer, în urma unei operații la genunchi, cel stâng. În 2017, după doar șase luni de absență din circuit, Federer a revenit în forță și a câștigat Australian Open, primul său Slam după cinci ani.

Finalul prezenței sale la Sports Awards, festivitatea amintită, a fost însă de natură să le dea fiori fanilor săi. Roger a încheiat astfel: „Sper că voi mai putea fi văzut anul viitor pe terenuri. Dar dacă asta a fost totul pentru mine, atunci acesta a fost un final nemaipomenit la ceremonia din această seară, cu acest premiu”.

Într-un chat cu Kei Nishikori de acum câteva zile, Federer a părut însă foarte motivat de gândul apariției la Jocurile Olimpice de la Tokyo: „Pentru mine, cel mai important lucru e să fiu prezent la Jocurile Olimpice. Dintr-un punct oarecum egoist de vedere, pentru mine nu e cel mai rău lucru că s-au amânat, din cauza problemei pe care am avut-o în această vară. Să sperăm că totul va fi bine cu Jocurile Olimpice vara următoare. Sper să mă pot întoarce la Tokyo pentru acest eveniment”, a spus elvețianul, care va împlini 40 de ani anul acesta.

Dacă nu va putea fi gata la timp pentru Australian Open, Federer (care a reintrat recent în posesia faimosului său logo ‘RF’) se va concentra pe segmentul de vară a sezonului, mai exact pe dubla Wimbledon – Jocurile Olimpice.

Schimbările suferite de mecanismul de funcționare al clasamentului ATP nu-l pun sub presiune să joace neapărat la Melbourne, pentru că el își va putea păstra punctele de anul trecut, ceea ce îi oferă astfel șansa de a-și întârzia revenirea atât cât va considera necesar.

Federer a jucat ultima oară în semifinalele Australian Open de anul acesta.