Fast
Nick vs Grigor, finala Cincy

Șansă imensă pentru Kyrgios și Dimitrov: primul titlu de Masters al carierei e pe masă. Monica, o nouă finală importantă

Radu Marina | 20 august 2017

La un turneu la care au lipsit multe nume importante şi a devenit dintr-o dată extrem de deschis pentru oricine, finala nu putea fi decât imprevizibilă. Nick Kyrgios şi Grigor Dimitrov vor disputa în seara asta prima lor finală Masters din carieră, după ce au trecut în câte două seturi de David Ferrer şi John Isner.

Kyrgios şi Dimitrov au fost întotdeauna jucătorii care au pus probleme celor din Big 4, au învins jucători din top 10 şi au avut rezultate constante în turnee majore, dar nu au făcut niciodată pasul spre mai mult, spre a câştiga astfel de turnee sau a ajunge în finale de Slam. Acum însă, când s-a deschis o fereastră, ambii au reuşit să profite, deşi niciunul nu trecea prin cea mai bună perioadă.

Pentru Grigor, e prima finală după mai bine de şase luni, ultima fiind chiar la Sofia, când a şi câştigat titlul. De acolo a început o serie de rezultate modeste, cu destule eliminări premature. La cum a început sezonul (2 titluri, semifinală la Australian Open și un meci fanstastic cu Rafa), bulgarul se anunţa puternic în acest an, iar fizic părea într-o formă perfectă. Acum însă a reuşit să aducă, pe alocuri acelaşi joc consistent, fluid şi foarte sigur pe el.

Săptămâna asta nu a pierdut niciun set, iar în semifinala de ieri cu Isner a excelat în momentele importante. Întâi, în primul set, a salvat cu mult calm două mingi de break la 2-3 (și știm cu toții importanța unor mingi de break într-un meci cu Isner), după câteva lovituri de dreapta luate foarte devreme, plimbându-l pe tot terenul pe Isner cu un joc de picioare bun care l-a dus mereu în poziţia corectă de a lovi. Apoi, în tiebreak din nou a fost cel cu iniţiativă, a mai variat jocul, a căutat să forţeze greşeala lovind departe de corpul americanului şi a avut câştig de cauză.

Setul secund a fost la fel de echilibrat; Isner a salvat o minge de meci la 4-5, a avut câteva retururi decisive chiar pe primul serviciul al bulgarului şi a luptat serios, doar că, aşa cum spunea şi el, pe final, diferenţa s-a făcut în faptul că Dimitrov a fost decisiv în momentele importate.

La finalul meciului, Dimitrov spunea că această finală e un ”pas important”, iar el caută să îşi construiască pas cu pas nu numai încrederea, cât şi jocul, astfel încât să poată produce un tenis bun la fiecare turneu. Genul de atitudine matură şi sănătoasă pe care vrei să o descoperi la cineva în care s-au investit atâtea speranțe.

La Kyrgios, lucrurile stau un pic diferit, pentru că întreg sezonul s-a confruntat cu o serie de accidentări și cu probleme de motivație. Singurele rezultate notabile sunt cele două semifinale de la Miami (unde a făcut un meci foarte bun cu Federer) şi Acapulco. Ce a impresionat săptămâna asta la Kyrgios a fost capacitatea de a rămâne concentrat; a câştigat două meciuri în aceeaşi zi (adică un test major pentru răbdarea oricui), iar apoi a confirmat victoria la Rafa printr-o victorie la Ferrer, în care a fost testat din greu. Dar australianul a construit cu răbdare, a fost atent, şi a profitat de orice mică şansă care s-a ivit.

Meciul a fost tare echilibrat, iar Ferrer, într-un reviriment puternic, a dat o replică solidă. Niciunul nu şi-a pierdut serviciul, iar diferenţa în tiebreak a fost jocul ceva mai incisiv al australianul, care s-a ajutat mult şi de serviciu, fapt confirmat şi de el la final. Cât despre finala cu Dimitrov? “I’m going to go out there and compete and try to serve big and play big. Whatever happens, happens.”

Vestea proastă: Monica mai pierde o finală importantă de dublu. Vestea bună: Monica ajunge tot mai des în finale importante

În finala de dublu feminin, Monica Niculescu şi Su-Wei Hsieh au fost învinse de Martina Hingis şi Yung-Jan Chan cu 6-4, 4-6, 7-10 într-un meci dramatic. După două seturi în oglindă, Monica și Su-Wei au început super tiebreak-ul foarte bine, s-au dus la 4-1, dar de acolo adversarele au reuşit 5 puncte consecutive şi, deşi au avut o mică revenire spre final, Niculescu și Hsieh nu au mai putut recupera.

Rămână însă un rezultat remarcabil pentru Moni, care treptat începe să conteze din ce în ce mai mult în turneele importante de dublu, răspunzând foarte bine după finala de la Wimbledon cu o nouă finală la un turneu Premier 5. Rezultatul e remarcabil nu doar prin prisma finalei cât şi a faptului că în optimi au revenit de la 6-7, 3-5 cu Mladenovic/Pavlyuchenkova, iar în semifinale au trecut de Sania Mirza/Shuai Peng. Singurul mic regret în toată această serie de rezultate bune ale Monicăi la dublu e că nu poate conta în cursa pentru Singapore, dat fiind că nu joacă prea des cu aceleași partenere.

Bilanțul ei în finalele de dublu devine acum 8 – 16.

Românii în 2017 – titluri / finale 

Titluri

Simona Halep (Madrid)
Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu
Monica Niculescu (Biel, cu Su-Wei Hsieh) – dublu
Florin Mergea (Barcelona, cu Aisam Qureshi) – dublu
Horia Tecău (Geneva, cu JJ Rojer) – dublu
Irina Begu (București)
Irina Begu și Raluca Olaru (București) – dublu

Finale

Monica Niculescu (Hobart)
Simona Halep (Roma)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu
Simona Halep (Roland Garros)
Monica Niculescu (Wimbledon, cu Chan) – dublu
Monica Niculescu (Cincinnati, cu Hsieh) – dublu
Simona Halep (Cincinnati) – urmează să se joace

 

***

În 30-0 Pe Curat, Ediția 2017 – găsești, pe lângă multe articole și portrete, și design bun 😉 

„Versus” este o serie de ilustrații despre ce se întâmplă pe teren atunci când de cealaltă parte a fileului sunt câțiva jucători memorabili. Eroii celor opt postere: Simona Halep, Serena Williams, Agnieszka Radwanska, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Gilles Simon.

 

Ai peste 120 de pagini cu articole dedicate eroilor tăi preferați din tenis.  

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, de aici.