Fast
Weekend de Cupa Davis

România luptă pentru barajul de promovare în Grupa Euro-Africană, Nadal se întoarce, Belgia e fără Goffin

Radu Marina | 6 aprilie 2018

România – Maroc

După victoria în fața Luxemburgului din februarie, România mai are nevoie de încă două victorii în acest an pentru a promova în Grupa I Euro-Africană. Pe prima ar putea-o obține chiar în acest weekend, la Cluj, împotriva Marocului, echipa care mizează pe cinci jucători clasați în afara topului 500 sau fiind fără clasament.

Pentru întâlnirea cu Maroc, echipa României este formată din Marius Copil (82 ATP), Dragoș Dima (419 ATP), Adrian Ungur (535 ATP), Florin Mergea (78 ATP, dublu) și Edris Fetisleam, un jucător de 18 ani. Din echipă lipsește Horia Tecău, cel mai bine clasat jucător român din tenisul masculin, după ce a anunțat că nu poate participa din cauza unei accidentări care persistă de mult timp.

În partea cealaltă, echipa de Cupa Davis a Marocului îi aduce pe Lamine Ouahab (571 ATP), Amine Ahouda (718 ATP), Soufiane El Meshabi (17 ani, 1533 ATP), Yasine Idmbarek (fără clasament) şi Yassir Kilani (fără clasament).

Întâlnirea se va disputa după noile reguli stabilite de ITF, așa cum s-a întâmplat și la meciul cu Luxembourg. Astfel, se va juca pe durata a două zile, cu două meciuri de simplu sâmbătă și alte trei duminică, unul de dublu și două de simplu, pe sistemul cel mai bun din trei seturi.

Grupa Mondială

În grupa mondială, sferturile stabilite sunt Franța – Italia, Spania – Germania, Kazakhstan – Croația, SUA – Belgia. Spre deosebire de ultimele întâlniri, când jucătorii importanți au fost absenți, de data aceasta, cu mici excepții, echipele și-au adus cei mai valoroși jucători.

La Franța – Italia, echipele sunt aproape complete, având fiecare cea mai bună variantă posibilă. Franța mizează pe Lucas Pouille, care s-a retras de la Miami pentru a se pregăti special pentru Cupa Davis, Adrian Mannarino, Pierre –Hugues Herbert, Jeremy Chardy  și Nicolas Mahut. În timp ce Italia merge pe mâna lui Fabio Fognini, Paolo Lorenzi, Andreas Seppi, Matteo Berrettini și Simone Bolleli.

Balanța înclină ușor spre Franța, dar Italia joacă acasă, pe zgură, cu un Fabio Fognini care are H2H favorabil cu mai toți jucătorii francezi (2-1 cu Pouille, 2-2 cu Mannarino, 3-1 cu Chardy). Și îl mai are și pe Simone Bolelli, cu care ar putea intra la dublu oricând, cei doi fiind campioni la Australian Open în urmă cu trei ani, învingându-i în finală chiar pe Mahut și Herbert.

Spania – Germania este, de departe, întâlnirea care atrage toate privirile. Pe de o parte, Spania are în echipa toți jucătorii importanți, începând de la Rafa Nadal, David Ferrer, Roberto Bautista Agut, Feliciano Lopez și Marc Lopez. Iar pe de alta, Germania îi are pe Sascha Zverev, experimentatul Philipp Kohlschreiber și Jan-Lennard Struf, care are un sezon de dublu excelent, cu semifinale la Australian Open și Miami, plus finală la Sydney.

Rafa Nadal, recent revenit pe locul 1 mondial, va juca astfel primul meci oficial după Australian Open. Întrebat cum se simte și cât de aproape de 100% este, Rafa a glumit, spunând că nu a fost bun la matematică în școală, deci nu știe ce să răspundă când vine vorba de procente. “Nu știu să spun în procente cât de pregătit sunt. Sunt aici pentru a juca și a juca cât mai bine posibil. De la început, ideea mea a fost să fiu prezent la Cupa Davis, dar în același timp trebuie am grijă cu accidentarea. Sergi Bruguera (căpitanul nejucător) crede că sunt pregătit, și asta cred și eu. „

Rafa Nadal îl va întâlni în al doilea meci al zilei, pe Philipp Kohlschreiber, după meciul David Ferrer – Alexander Zverev, meci care se anunță mai mult decât interesant; fiecare s-a impus de câte două ori în cele patru meciuri iar în ultimul meci, chiar recent la Miami, Zverev a avut nevoie de trei seturi.

În ultimele două sferturi de finală, Kazakhstan – Croația și SUA – Belgia, lucrurile nu mai par atât de echilibrate, cel puțin pe hârtie. Dacă Croația merge pe Marin Cilic (3 ATP), Borna Coric (28 ATP), Ivan Dodig (10 ATP, dublu) și Nikola Metkic (33 ATP la dublu), Kazakstanul îl are în top 100 (simplu) doar pe Mikhail Kukushin. Notabil însă este faptul Mikhail Kukushkin l-a învins de fiecare dată pe Borna Coric în cele două meciuri, iar pe Cilic o dată în două meciuri.

La SUA – Belgia, calculele sunt și mai dezechilibrate. Fără David Goffin, încă nerecuperat după accidentarea suferită la ochi și Steve Darcis, cei care au dus Belgia până în finală anul trecut, echipa de Cupa Davis a Belgiei se bazează doar pe Ruben Bemelmans (110 ATP), Joris De Loore (319 ATP), Sander Gille (1182 ATP) și Jora Vliegen (1593 ATP).

Asta, în timp ce SUA arată foarte bine, chiar impresionantă, prin comparație cu cea a Belgiei: John Isner (9 ATP), Sam Querry (14 ATP), Jack Sock (16 ATP), Steve Johnson (52 ATP) și Ryan Harrison (54 ATP).

*

Scurt și cuprinzător: primește primăvara cu reducerile de săptămâna asta: până la 40 la sută la produsele selectate din Shop! Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici.