Fast
Perfect 10

Roger Federer intră în Clubul 10, câștigă a zecea oară titlul la Halle, va fi favorit 2 la Wimbledon

Treizecizero | 23 iunie 2019
Simona

Roger Federer și-a recuperat titlul la unul dintre trofeele sale preferate, pe care l-a câștigat de cele mai multe ori în carieră: de azi sunt 10 trofee la Halle pentru elvețian, care l-a învins pe David Goffin în finală, 7-6, 6-2.

Federer i se alătură astfel lui Rafael Nadal ca singurii jucători din Era Open care au câștigat un turneu de (cel puțin) 10 ori: Nadal a reușit acest lucru la Roland Garros (12), Monte Carlo și Barcelona (câte 11). Pe lângă cele 10 de la Halle, Federer mai are șanse să intre în acest club select cu turneele de la Basel (unde are 9 titluri) sau Wimbledon și Dubai (unde are câte 8).

A fost un turneu solicitant pentru Federer, care și-a jucat finalele ceva mai devreme în săptămână, supraviețuind unor meciuri de trei seturi în care a fost împins serios, în zile consecutive, de Jo-Wilfried Tsonga și de Roberto Bautista Agut. Apoi a defilat în semifinala cu francezul Herbert și nu i-a lăsat prea multe oportunități lui David Goffin, în finală.

Singurele șanse ale belgianului au venit în primul set, când, la 2-2, a avut trei mingi consecutive de break pe serviciul lui Federer. După ce a ieșit din acel game, Federer n-a mai oferit vreo altă fereastră. Nici el nu și-a făcut rost de mingi de break în primul set, dar a jucat perfect tiebreak-ul. Relaxat apoi, elvețianul a jucat dezlănțuit în setul secund, care n-a mai avut istoric după ce Roger a făcut break încă din primul game, ajutat și de două duble greșeli ale lui Goffin.

Federer a avut astfel parte de pregătirea perfectă pentru Wimbledon, mai ales că a fost testat zdravăn în timpul săptămânii. Câștigarea titlului de la Halle are și o importanță practică, pentru că-l va ridica pe locul 2 pe lista capilor de serie la Wimbledon, oferindu-i șansa de a nu trebui să îi primească pe ambii mari rivali – Djokovic și Nadal – pe jumătatea sa de tablou.

Elvețianul câștigă astfel al treilea titlu al anului (primul jucător din ATP care reușește acest lucru; 32-4 în 2019), după Dubai și Miami, ajungând la 102 titluri per total. Recordul lui Jimmy Connors rămâne în bătăia puștii; Federer mai are nevoie de șapte titluri pentru a-l egala.

Mai important, el își continuă seria de tenis foarte bun începută din martie, în Sunshine Double, și dusă mai departe cu un sezon de zgură peste așteptări. Teoria a fost că acele meciuri bune pe zgură îl vor ajuta pe iarbă, iar primul pas a fost făcut.

***

CELEBRATION ÎN SHOP-UL 30-0!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0! Comandă-l de AICI. Ediție limitată!